Artikel

Voorbereiden op EED rapportageplichten: zo doe je dat

Albert Heijn verplicht leveranciers nu om hun klimaatrapportage en klimaatdoelstellingen te delen. De supermarktketen pakt hiermee door op de laatste wettelijke ontwikkelingen, zoals de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de EED (Energy-Efficiency Directive). Steeds meer bedrijven moeten hun duurzaamheidsmaatregelen rapporteren. Maar wie vallen onder deze richtlijnen en hoe ga je vervolgens te werk? In dit blog duiken we in de verplichtingen van de Europese EED-richtlijn.  

De EED is een richtlijn van de Europese Unie die bedrijven bewust maakt van hun energieverbruik en besparingsmogelijkheden. Onder de EED zijn er de volgende plichten:

    • Auditplicht (EED-audit)
    • Eventueel in combinatie met informatieplicht of onderzoeksplicht

Niet elke organisatie hoeft aan alle plichten te voldoen. Welke plichten je moet uitvoeren, hangt af van de grootte en het energieverbruik van je organisatie.

Voor wie geldt de EED-audit?

 De EED-audit geldt voor grote ondernemingen met:

  • 250 medewerkers of meer gemiddeld per jaar;
  • Een jaaromzet hoger dan 50 miljoen euro per jaar;
  • En / of een jaarlijks balanstotaal dat hoger is dan 43 miljoen euro.

Deze bedrijven moeten de energie-audit elke vier jaar uitvoeren. Tijdens deze EED-audit verzamel je informatie over het energieverbruik binnen het bedrijf zoals bij productie, kantoor en transport. Met de inzichten van de EED-audit verminder je niet alleen de klimaatimpact van je bedrijf, maar ontdek je ook besparingsmogelijkheden en manieren om productieprocessen te stroomlijnen.

Hoe zit dat met de onderzoeksplicht en informatieplicht energiebesparing?

Sommige organisaties hebben, naast de EED-audit, ook een informatie- of onderzoeksplicht energiebesparing. Deze plichten gelden alleen voor organisaties met een bepaald energieverbruik.

  • Je hebt een informatieplicht energiebesparing bij een (gebouwgebonden) verbruik van meer dan 50.000 kWh of meer dan 25.000 m3 gas per jaar.
    • Bedrijven met een informatieplicht moeten elke vier jaar rapporteren over hun energiebesparende maatregelen.
    • Meer informatie over rapporteren en registratie-eisen vind je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
  • Je hebt een onderzoeksplicht energiebesparing bij een verbruik van meer dan 10 miljoen kWh of meer dan 170.000 m3 gas per jaar;
    • Bedrijven met een onderzoeksplicht moeten elke vier jaar onderzoeken welke energiebesparende maatregelen ze kunnen nemen. Deze maatregelen moeten een terugverdientijd hebben van 5 jaar of minder.
    • Ook moet er gerapporteerd worden welke energiebesparende maatregelen er in de vorige periode zijn uitgevoerd.
    • Meer informatie over rapporteren en registratie-eisen vind je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
  • Het is ook mogelijk om niet EED-plichtig te zijn, maar wel een informatieplicht en onderzoeksplicht te hebben. Bijvoorbeeld als je een kleine onderneming bent met een hoog energieverbruik.

EED naleven met de CO2-Prestatieladder of ISO

Voel je je overweldigd door de EED-audit, informatieplicht en de onderzoeksplicht? Dat snappen we! Gelukkig is er flink wat overlap tussen de verwachtingen van de EED en andere certificaten die je kunt behalen.

  1. Je voldoet aan de vereisten van de EED-audit én de onderzoeksplicht energiebesparing als jouw bedrijf op minimaal niveau 3 zit van de CO2-Prestatieladder 3.1. In de nieuwe CO2-Prestatieladder 4.0 moet jouw bedrijf minstens op trede 1 zitten. Dit CO2-managementsysteem geeft aan in welke mate je bedrijf bezig is met CO2-reductie. Ben je niveau 3 / trede 1 gecertificeerd, dan ben je in principe klaar met interne duurzaamheidsmaatregelen. Je hebt een officiële CO2 emissie-inventaris en kwantitatieve klimaatdoelstellingen. Ook neem je actief deel aan sector- en keteninitiatieven rond CO2-reductie.
  2. Ben je in het bezit van een ISO 50001-certificaat of ISO 14001-certificaat in combinatie met een ISO 14051 certificaat? Deze keurmerken zijn erkend door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat! Met deze certificeringen kun je een vrijstelling aanvragen voor een EED-audit.
  3. Kader kan ondersteuning bieden bij de CO2-Prestatieladder, ISO-certificering én bij het voldoen aan de verplichtingen van de EED. Heeft je bedrijf bijvoorbeeld een informatieplicht energiebesparing en een verplichte EED-audit? Dan combineren we dit in één rapportage zodat je direct aan beide plichten voldoet.

Goed voorbereid op de volgende rapportageplicht?

De EED-richtlijn heeft veel overeenkomsten met de rapportageverplichtingen van de CSRD. Wil je stappen zetten om te voldoen aan de EED én de CSRD? In ons whitepaper ontdek je:

  • Wat de CSRD en EED precies inhouden;
  • Wanneer je CSRD plichtig bent;
  • Hoe je aan de CSRD voldoet in 6 stappen;
  • Tips over andere certificaten en richtlijnen die goed samengaan met de CSRD, of je hier alvast op voorbereiden wanneer je nog niet plichtig bent.
Whitepaper

Het CSRD-stappenplan

Door de komst van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een grote groep bedrijven verplicht om te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties. Welke stappen moet je nemen? Hoe zit het precies met de samenhang met andere plichten en certificaten? En waar moet jouw organisatie op dit moment staan om op tijd klaar te zijn voor de CSRD? Je leest het in deze whitepaper.

  •  *
  •  *
    naam@bedrijf.nl
  •  *

Meer informatie?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of wil je meer weten over de EED rapportageplichten?, neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder op weg!

Contact
Klantcases

Ook interessant voor jou

Interieurbedrijf KEK certificeert zich voor de CO2-Prestatieladder niveau 3

Lees verder

Het CO2-Prestatieladder certificaat voor Voets Groep BV.

Lees verder

De Knegt & Leeflang werkt samen met Kader aan het verlagen van zijn CO2-uitstoot

Lees verder

Persoonlijk

Innovatief

Pragmatisch

Vakkundig