Met de CSRD rapportage breng je de duurzaamheidsimpact van jouw bedrijf in kaart

Vanaf 2024 gaat de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) gelden. Deze verslaggevingsrichtlijn verplicht grote organisaties om jaarlijks te rapporteren over hun duurzaamheidsbeleid, doelstellingen en resultaten. De richtlijn is deel van een breder Europees wetgevingspakket met als doel om meer transparantie te creëren en de kwaliteit van beschikbare duurzaamheidsinformatie te verhogen. Als groot bedrijf ben je dus verplicht om informatie te verzamelen en om te rapporteren over de invloed van duurzaamheidskwesties op de operatie van jouw bedrijf. Inclusief de impact die de bedrijfsactiviteiten hebben op mens en milieu. Laat Kader je helpen bij het opstellen van de rapportage.

Vraag jouw CSRD rapport aan

Voldoen aan de CSRD met behulp van Kader

Onze ervaren consultants ondersteunen je graag bij het opstellen van een volledig CSRD rapport, inclusief een plan van aanpak om duurzaamheidspioneer te worden. Wij geloven namelijk dat de CSRD niet alleen een verplichting is, maar zien het juist als het ideale moment om die stap richting een duurzamere bedrijfsvoering te kunnen zetten. Zo wordt jouw organisatie niet alleen duurzamer, maar ook toekomstbestendiger.

 

Webinar

Op 1 oktober geven wij een webinar over de CSRD, CSDDD en ​​​managementsystemen. Is jouw bedrijf al bezig met de implementatie van de CSRD en ben je klaar voor de volgende stap? Dan is dit webinar geschikt voor jou! Meer informatie en aanmelden kan hier.

  • Flexibele ondersteuning op maat
  • 100% zeker weten dat je compliant bent
  • Ondersteuning bij focusgebieden
  • Vooraf inzicht over de audit
  • Samen realiseren we duurzaamheidsambities

Kader Group is voor ons een goede partner welke ons volledig heeft ontzorgd met oog voor nazorg!”

Edwin van der Wal - Hoofd Kwaliteitszorg Huuskes

Voor welke bedrijven geldt de CSRD?

De CSRD geldt voor bedrijven die aan twee van de drie voorwaarden voldoen:

  • 250 medewerkers of meer gemiddeld per jaar;
  • Een omzet vanaf 50 miljoen of meer per jaar, en 25 miljoen op de balans;
  • Beursgenoteerd.

Valt je bedrijf onder het beursgenoteerd MKB? Dan geldt de rapportageverplichting vanaf 2026. Ook als je bedrijf niet onder de bovengenoemde doelgroepen valt, is het alsnog mogelijk dat een klant of leverancier hiernaar gaat vragen. Daarom gelden er verschillende uitzonderingen op de regel. Wil je zeker weten hoe het zit met jouw complianceverplcihting? Neem dan contact met ons op.

Hoe ziet de inhoud van de rapportage eruit?

In de CSRD rapportage zullen drie hoofdonderdelen aan bod komen. Namelijk: Environment, (milieu), Social (sociaal), en Governance, (bestuur). Wat je precies over deze gebieden moet rapporteren staat beschreven in de European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Deze standaard is opgesteld zodat elk bedrijf op eenzelfde manier rapporteert. Denk bijvoorbeeld aan je CO2 uitstoot, welke man-vrouwverdeling er in je bedrijf heerst en informatie over de relaties met je leverancier. 

De belangrijkste stappen voor een CSRD zijn:

  1. Materialiteitsanalyse: Welke invloed heeft jouw bedrijfsactiviteit op de ESG-thema's op de lange termijn? Zowel financieel als op het gebied van mens en milieu. Deze stap vormt de basis van het CSRD rapport en brengt de impact gedurende de hele keten in kaart.
  2. Baseline: Vanuit de materialiteitsanalyse komen de focusgebieden voor jouw organisatie naar voren. Met een baselijn breng je in kaart waar jouw bedrijf met betrekking tot die gebieden staat.
  3. Gap analyse: Met een Gap analyse worden de ambities voor de toekomst vastgesteld.
  4. Bepalen ambitie en strategie: Na het vaststellen van de beoogde ambitie worden er plannen gemaakt om deze te kunnen behalen.
  5. Meten van data punten: Jaarlijks wordt de voortgang gemonitord.
  6. Rapporteren uitkomsten en opstellen actieplannen: Na het proces een tijd te monitoren worden de uitkomsten gerapporteerd in een jaarverslag. Hieruit volgt vervolgens een actieplan om de progressie te optimaliseren en verder uit te breiden.
  7. Uitkomsten meenemen in jaarverslag + audit: Met een opgesteld jaarverslag breng je de progressie in kaart. Een externe audit wordt als volgt uitgevoerd waarbij er een onafhankelijk oordeel wordt geveld over de huidige progressie.
  8. Optioneel: Intern een eigen systeem inrichten: Het hebben van een intern managementsysteem kan het bijhouden van alle relevante informatie en voortgang vergemakkelijken. Veel bedrijven kiezen er daarom voor om bijvoorbeeld het ISO 14001 certificaat te behalen en daarmee een bijbehorend managementsysteem te implementeren.

Meer informatie hierover vind je op onze CSRD wetgeving pagina

Door het gehele ketenproces in kaart te brengen creëer je een compleet en helder beeld van de ESG impact van je bedrijf. Het hele proces hiervoor kan 9 tot 12 maanden duren. Het is daarom belangrijk om op tijd te beginnen met het verzamelen van alle gegevens, het opstellen van beleid en het valideren met de keten om op tijd aan de eisen van de regelgeving te kunnen voldoen.

 

Mijn bedrijf is (nog) niet CSRD plichtig, wat kan ik doen om mij alvast voor te bereiden?

Als je bedrijf nog niet CSRD plichtig is, is het alsnog interessant om de duurzame bedrijfsprestaties in kaart te bergen. Een goed instrument om mee te beginnen is de MVO prestatieladder. Hiermee zorg je er namelijk al voor dat de meest essentiële informatie voor de CSRD al in kaart is gebracht.

Lees meer over de nieuwe duurzaamheidswetgeving en wat je kunt verwachten

Wat zijn de voordelen van de CSRD?

Naast de wettelijke verplichting voor het voldoen aan de richtlijn, zijn er ook voordelen te benoemen die het rapporteren over je duurzaamheidsprestaties je oplevert:

Een verhoogde toekomstbestendigheid van jouw organisatie: Door inzicht te bieden in je duurzaamheidsactiviteiten en prestaties kun je mogelijke risico’s identificeren en deze minimaliseren. Hiermee kun je bijvoorbeeld reputatieschade, milieuschade of juridische problemen voorkomen. Weten hoe je bedrijfsactiviteiten van impact zijn op de ESG gebieden en hoe deze de financiële waarde van je bedrijf op de langer termijn kan beïnvloeden maakt je organisatie ook beter bestemd op de toekomst. Ditzelfde geldt voor de invloed van je bedrijfsactiviteiten op het milieu en de maatschappij. Door te voldoen aan de CSRD rapportageplicht stel je gelijk doelen om deze impact te verminderen, met een concreet verbeterplan wat jaarlijks wordt getoetst. 

Een verbeterd imago en reputatie: Bedrijven die rapporteren met een duurzaamheidsverslag laten zien dat ze de impact van hun bedrijfsactiviteiten op het milieu en maatschappij serieus nemen. Dit verbetert je reputatie en helpt bij het vergroten van vertrouwen bij klanten en investeerders.

Transparantie: Door te rapporteren over de sociale, milieu gerelateerde en bestuurlijke impact van je bedrijf biedt je transparantie naar je stakeholders en creëer je inzicht. Dit helpt bij het opbouwen van vertrouwen en een positief imago. Niet alleen extern maar ook intern binnen de organisatie. Heb je al eens nagedacht over duurzaamheidscultuur? Ook potentiële werknemers kijken hiernaar wanneer ze overwegen om bij een bepaald bedrijf te gaan werken.

Concurrentievoordeel: Wanneer je actief rapporteert over je duurzaamheidsprestaties onderscheid jij je van bedrijven die dat niet doen. Dit is nog eens extra relevant voor bedrijven die zich richten op een duurzame en ethische supply chain of wanneer je bedrijf zich wil focussen op het verminderen van zijn ecologische voetafdruk.

Groeikansen: Door te rapporteren over de activiteiten rondom duurzaamheid binnen jouw bedrijf kun je ook nieuwe kansen identificeren om te benutten. Denk bijvoorbeeld aan het aanboren van nieuwe markten, het bereiken van nieuwe klantsegmenten of het ontwikkelen van nieuwe producten. Ook kun je hierdoor beter voldoen aan de wensen en behoeften van je stakeholders.

Wat zijn de kosten voor het opstellen van de rapportage?

De kosten voor het laten opstellen van de reportage zijn sterk afhankelijk van de situatie die geldt voor jouw bedrijf en hoeveel voorbereidend werk er bijvoorbeeld al is gedaan. Neem contact met ons op voor een prijsopgave die past bij jouw situatie.

Lees onze klantcases

Deze klanten gingen je al voor

De Knegt & Leeflang werkt samen met Kader aan het verlagen van zijn CO2 uitstoot

Lees verder

Hoe Plukon Blokker samen met Kader zijn milieubelasting beperkt

Lees verder

Lumeco behaalt ISO 14001 certificaat met hulp van Kader

Lees verder

Persoonlijk

We hebben oog voor onze klanten. Zijn er echt voor de ander. We staan dichtbij en begrijpen wat er nodig is.

Innovatief

We blijven continu verbeteren en ontwikkelen. Wij kijken vooruit. Onze visie helpt je verder. We denken buiten de bestaande kaders.

Pragmatisch

Wij maken complexe materie begrijpelijk. Staan voor wat we zeggen. Gaan doelgericht aan de slag.

Vakkundig

Kennis en kunde staan hoog in het vaandel. We blijven ons ontwikkelen. Op ons kun je bouwen, en vertrouwen dat het goed komt.

Whitepaper

Het CSRD-stappenplan

Door de komst van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een grote groep bedrijven verplicht om te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties. Welke stappen moet je nemen? Hoe zit het precies met de samenhang met andere plichten en certificaten? En waar moet jouw organisatie op dit moment staan om op tijd klaar te zijn voor de CSRD? Je leest het in deze whitepaper.

  •  *
    naam@bedrijf.nl
  •  *
  •  *
Persoonlijke aanpak

Samen aan de slag met de CSRD

Ben je opzoek naar hulp of ondersteuning bij het opstellen van de CSRD rapportage en het voldoen aan de richtlijn? Onze consultants staan voor je klaar. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken. 

Vraag hier jouw CSRD rapportage aan