Consulting

B Corp

Wil jij meewerken aan een meer inclusieve en duurzame economie, naast de focus op het behalen van winst? Word dan B Corp (ook wel B Corporation genoemd).  Wanneer je bedrijf B Corp gecertificeerd is, voldoe je aan hoge normen op het gebied van sociale- en milieuprestaties. Ook neem je binnen jouw bedrijf je verantwoording en ben je transparant over je inspanningen. Je draagt als B Corp je steentje bij om de wereld waarin we leven beter te maken.  

B Lab 

Als B Corporation ben je onderdeel van B Lab. B Lab is het non-profit netwerk dat het bedrijfsleven wil inzetten om de wereldeconomie te veranderen. Het heeft als doel om alle mensen, communities (gemeenschappen) en de planeet beter te maken. Dit wordt gedaan door het maken van normen, beleid, tools en programma's die het gedrag, de cultuur en de onderbouwing van het kapitalisme veranderen. Op deze manier ontstaat een groot netwerk, waardoor gezamenlijk optreden makkelijker wordt en kritieke uitdagingen in de samenleving beter aangepakt kunnen worden.  

Oftewel: Business as a force for good! 

Hoe word je een B Corp? 

Om als B Corp gecertificeerd te worden én dit te behouden, moet je een minimumscore behalen op het gebied van sociale- en milieuprestaties. Ook moeten de B Corp activiteiten verwerkt worden in de bedrijfsdocumentatie en moet er een jaarlijkse vergoeding betaald worden op basis van de omzetcijfers. 

Daarnaast zul je een (B Impact) Assessment moeten afleggen op basis van de praktijk en resultaten van het bedrijf. Hierbij wordt er gekeken naar vijf categorieën: bestuur, werknemers, gemeenschap, het milieu en klanten. Om gecertificeerd te worden moet je minimaal 80 van de 200 punten halen, dan voldoe je aan de hoogste standaarden wat betreft sociale en duurzame prestaties, verantwoordelijkheden en transparantie.  

Als B Corp doorloop je dit assessment elke drie jaar zodat je de voortgang goed kunt zien. Het geeft je ook een goed beeld op welke onderwerpen je jouw organisatie nog kunt verbeteren.  

Wat zijn de voordelen als je een B Corp wordt? 

Als je een B Corp wordt ben je aangesloten bij een groot netwerk en dat geeft je de mogelijkheid om samen te werken aan de economie met bedrijven over heel de wereld. Je werkt van individueel belang naar gezamenlijk belang!  

Inmiddels zijn er zo'n 6000 B Corps over heel de wereld en zo'n ruim 170 B Corps in Nederland (begin 2023). Hoe meer bedrijven zich aansluiten, hoe beter uitdagingen aangepakt kunnen worden en de wereld eraan toe zal zijn.  

Daarnaast word je als B Corp geholpen om de balans te vinden tussen winst en doel. Je bouwt vertrouwen op bij de consument, gemeenschappen en leveranciers. Ook heeft het effect op het makkelijker aantrekken van investeerders en werknemers en ook om deze te behouden.  

Daarnaast moet een B Corp om de drie jaar opnieuw worden gecertificeerd. Dit betekent dat processen continue verbeterd worden én dat leidt weer tot veerkracht op de lange termijn. 
 

Wat biedt Kader jou? 

Kader Group ondersteunt je graag in het traject om B Corp gecertificeerd te worden én dit te behouden. Wij begeleiden en adviseren je graag bij elke stap die genomen moet worden. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. 

Actueel

Gerelateerd nieuws

De CSRD-beslisboom – dit moet jouw bedrijf doen

Lees verder

Webinar CSRD: wat zijn mijn verplichtingen?

Lees verder

Lumeco behaalt ISO 14001 certificaat met hulp van Kader

Lees verder

Persoonlijk

Innovatief

Pragmatisch

Vakkundig