Wetgeving

CSRD - Corporate Sustainability Reporting Directive

In april 2021 heeft de Europese Commissie in lijn met de Europese Green Deal besloten om de bestaande NFRD wetgeving uit te breiden en aan te passen. De CSRD – Corporate Sustainability Reporting Directive verplicht vele bedrijven om een duurzaamheidsrapportage op te stellen en te laten toetsen.

Het doel is om een betere kwaliteit en transparantie van duurzaamheidsinformatie te rapporteren. Bedrijven moeten informatie verzamelen over de invloed van duurzaamheidskwesties op hun bedrijf en de impact van hun activiteiten op de mens en het milieu. 

De CSRD geldt voor de volgende organisaties 

  • Beursgenoteerde bedrijven: vanaf 2024 
  • CSRD doelgroep (>250 medewerkers, >40 miljoen omzet, >20 miljoen balans): vanaf 2025 
  • Beursgenoteerd MKB: vanaf 2026 

Val je niet onder bovenstaande doelgroepen valt? Het is ook dan alsnog mogelijk dat je klant/leverancier hiernaar kan gaan vragen. 

Wat is onderdeel van de CSRD rapportage 

De volgende eisen zullen onderdeel zijn van de CSRD rapportage: 

  • Dubbele materialiteit is de basis (wat zijn voor jouw organisatie relevante thema’s) 
  • Materiële duurzaamheidsontwikkelingen die leiden tot mogelijk financiële risico’s voor je bedrijf, zoals grondstoffen schaarste, extreem weer en transitierisico’s 
  • Ecologische en sociale materiële impact van het bedrijf op mens en milieu, zoals biodiversiteitsverlies en mensenrechtenschendingen in de keten 
  • Beleid, strategie, processen, governance, systemen 
  • Ketenperspectief & due diligence proces
  • Meetbare lange termijn doelstellingen
  • ESG (Environmental, Social, Governmental)
  • Milieu impact in lijn met EU taxonomie:
  • Regelgeving wat greenwashing wil tegengaan
  • Geeft meer duidelijkheid
  • Science based targets 

Het is van belang om op tijd te starten met het verzamelen van alle gegevens en het opstellen van beleid en doelstellingen om op tijd aan de eisen van deze regeling te kunnen voldoen. 

Voordelen van CSRD voor bedrijven

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het rapporteren over Corporate Social Responsibility (CSR), waaronder:

  1. Verbeterd imago en reputatie: Bedrijven die actief rapporteren, bijvoorbeeld door middel van een duurzaamheidsverslag, over hun CSR-activiteiten en -prestaties kunnen hun imago en reputatie bij stakeholders, klanten en investeerders verbeteren. Dit kan helpen om het vertrouwen te vergroten en de merkwaarde te verhogen.

  2. Verhoogde transparantie: Door het rapporteren van CSR-activiteiten, kunnen bedrijven hun stakeholders inzicht geven in hoe ze presteren op het gebied van sociale, milieugerelateerde en governance-kwesties. Dit kan bijdragen aan het opbouwen van vertrouwen en een positief imago. Niet alleen intern maar het werkt ook door in de organisatie. Heb je al eens nagedacht over duurzaamheidscultuur?

  3. Concurrentievoordeel: Bedrijven die actief rapporteren over hun CSR-prestaties kunnen een concurrentievoordeel behalen, omdat ze zich kunnen onderscheiden van bedrijven die niet rapporteren. Dit kan bijvoorbeeld relevant zijn voor bedrijven die zich richten op een duurzame en ethische supply chain of bedrijven die zich richten op het verminderen van hun ecologische voetafdruk.

  4. Kansen voor groei: Door te rapporteren over CSR-activiteiten kunnen bedrijven ook nieuwe zakelijke kansen identificeren en benutten, zoals door nieuwe markten aan te boren, nieuwe klantsegmenten te bereiken, nieuwe producten of diensten te ontwikkelen, of door beter te voldoen aan de wensen en behoeften van stakeholders.

  5. Minimaliseren van risico's: Door transparant te zijn over CSR-activiteiten en -prestaties, kunnen bedrijven ook mogelijke risico's identificeren en minimaliseren, bijvoorbeeld door reputatieschade, milieuschade of juridische problemen te voorkomen. Je draagt bij aan het behalen van de Sustainable Development Goals wat de reputatie van je bedrijf ten goede komt.

Kortom, het rapporteren over CSR-activiteiten en -prestaties kan leiden tot verschillende voordelen, waaronder een verbeterd imago en reputatie, verhoogde transparantie, concurrentievoordeel, kansen voor groei en minimalisatie van risico's.

Hoe maak je duurzame bedrijfsprestaties inzichtelijk

Om bedrijfsprestaties inzichtelijk te maken, kunnen bedrijven verschillende instrumenten gebruiken om de prestaties op het gebied van duurzaamheid en CSR te meten en te rapporteren. Denk aan:

  1. Duurzaamheidsrapportage: Duurzaamheidsrapporten zijn een manier voor bedrijven om hun CSR-activiteiten, prestaties en doelen openbaar te maken. In deze rapporten wordt informatie verstrekt over het milieu, sociale en governance-aspecten van de bedrijfsvoering. Deze rapporten kunnen opgesteld worden volgens verschillende standaarden, zoals GRI, ISO certificeringen en SDG.

  2. Certificering: Bedrijven kunnen zich ook laten certificeren door onafhankelijke organisaties die de duurzaamheidsprestaties beoordelen. Enkele voorbeelden van certificeringen zijn B Corp-certificering, Fair Trade-certificering en ISO-certificeringen.

  3. ESG-ratings: ESG (Environmental, Social and Governance) ratings worden gebruikt om de prestaties van bedrijven op het gebied van duurzaamheid te evalueren. Deze ratings worden samengesteld door derde partijen en beoordelen bedrijven op basis van verschillende criteria, zoals de milieuprestaties, sociale prestaties en corporate governance.

  4. Milieumanagementsystemen: Bedrijven kunnen ook gebruik maken van milieumanagementsystemen zoals ISO 14001, ISO 50001 om de milieuprestaties van hun activiteiten te beheren en te verbeteren.

  5. Stakeholder engagement: Bedrijven kunnen ook hun stakeholders betrekken bij het evalueren van hun prestaties op het gebied van duurzaamheid. Dit kan bijvoorbeeld door middel van regelmatige overleggen met belanghebbenden, het organiseren van workshops en het uitvoeren van enquêtes.

Lees meer over de nieuwe duurzaamheidswetgeving en wat je kunt verwachten

 

Nieuw

Onze nieuwste artikelen

Dit moet je weten over de Sustainable Development Goals

Lees verder

De Knegt & Leeflang werkt samen met Kader aan het verlagen van zijn CO2 uitstoot

Lees verder

Hoe Plukon Blokker samen met Kader zijn milieubelasting beperkt

Lees verder

Persoonlijk

Innovatief

Pragmatisch

Vakkundig

Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht