Veiligheidscultuur

Veiligheidsambassadeurs

Goed voorbeeld doet goed volgen. Daarom heeft D&F de afgelopen jaren voor meerdere grote opdrachtgevers veiligheidsambassadeursprogramma’s opgezet en begeleid. Het doel van het veiligheidsambassadeursprogramma is om enkele gezichtsbepalende medewerkers als ambassadeurs in te zetten bij het ontwikkelen van een cultuur waarin veiligheid, gezondheid en milieu centraal staan. Door medewerkers uit teams te betrekken bij veiligheidsissues, is veiligheid iets waar niet alleen het management zich mee bezig houdt, maar juist iets van de medewerkers zelf. Zo pakken we de veiligheidscultuur bottom-up aan.

De rol van veiligheidsambassadeurs

De veiligheidsambassadeurs hebben een signaalfunctie in hun team en fungeren samen met hun leidinggevende als aanspreekpunt voor QSHE en het hoger management.

Veiligheidsambassadeurs treden op als:

  • de helpende hand bij het uitvoeren van risicoanalyses, het leiden van verbeterinitiatieven en het doorvoeren van veranderingen.
  • adviseur/vraagbaak op de werkvloer over veiligheid en stellen veiligheid op een interactieve manier aan de orde. 

De rol van veiligheidsambassadeurs is om op een informele en prettige manier aandacht te vragen voor veiligheid en hiermee het veiligheidsbewustzijn in hun teams te versterken.

Ondersteuning van Safety Culture

D&F ondersteunt de veiligheidsambassadeurs door hen periodiek te trainen op verschillende veiligheidsonderwerpen die voor uw bedrijf relevant zijn. Naast concrete veiligheidsthema’s als ‘melden’ of ‘risicoherkenning’ komen er ook soft skills aan bod zoals ‘veiligheid bespreekbaar maken’ of ‘omgaan met weerstand'.

Enkele voorbeelden van onderwerpen die wij in onze programma's verwerken:

  • VCA training
  • Opleiding tot Operationeel Veiligheidskundige (OVK)
  • Diverse veiligheidsthema’s
  • Het maken van actieplannen
  • Opleiding tot toolboxtrainer
  • Soft skills
  • Veiligheidsrondes
  • Sociale veiligheid

De ondersteuning van de veiligheidsambassadeurs ontwerpen wij op maat voor uw organisatie, zodat deze goed aansluit bij uw wensen en het niveau van de veiligheidsambassadeurs.

Voor de specifieke ontwikkeling van leiderschap voor leidinggevenden verwijzen wij je naar onze diensten op het gebied van Safety Leadership.

Safety Culture

Veiligheidscultuur

Meer weten over verschillende technieken en tools om de veiligheidscultuur bij jou in de organisatie te verbeteren?

Kom met ons in contact Advies is nooit ver weg

Persoonlijk

Innovatief

Pragmatisch

Vakkundig