Consulting

Leiderschap in veiligheid

Medewerkers nemen vaak het gedrag van leidinggevenden over - ook als het gaat om veiligheid. Veilig werken begint daarom met goed voorbeeldgedrag van leidinggevenden. Met de leiderschapsprogramma’s van Kader, helpen we leidinggevenden met verschillende technieken rondom gedragsbeïnvloeding. 

Door het ontwikkelen van Safety Leadership in jouw organisatie kun je het gedrag, de houding en vaardigheden rondom veiligheid structureel verbeteren. De belangrijkste leiderschapsprincipes? Het ontwikkelen van een juiste basishouding, het scheppen van heldere verwachtingen, organiseren, leiding geven en sturen. 

Leiderschapsprogramma 

In onze programma’s leren deelnemers op een doeltreffende manier het goede voorbeeld te geven, hun team te coachen en ze op een open en positieve manier aan te spreken. Want: open communicatie verbetert de sfeer en geeft medewerkers een pro-actieve houding. Hiermee vergroot je de betrokkenheid. Een win-winsituatie! 

Ook het uitvoeren van veiligheidsrondes kan een goed begin zijn van een leiderschapstraject. Daarnaast kunnen we coachen op effectief leiderschap of situationeel leiderschap. 

Effectief leiderschap  

Het is belangrijk om te begrijpen wat het effect van verschillende manieren van leidinggeven heeft. Door de juiste manier van leidinggeven ontstaat er bewegingsvrijheid in de organisatie en verbeteren resultaten. Effectief leiderschap is dynamisch en passend bij de situatie. 

Een effectieve leider heeft zijn of haar focus op de kracht van medewerkers. Hiervoor heb je lerend en creërend vermogen nodig. Bovendien zijn effectieve leiders niet gericht op hoe, maar op waarom. Het waarom inspireert en motiveert medewerkers. 

Situationeel leiderschap

Continu aanpassen van leiderschapsstijl op basis van de situatie? Dat is situationeel leiderschap. Het is belangrijk om mee te kunnen bewegen in een veranderende maatschappij. Weten wie je medewerkers zijn én waar hun kracht ligt.  

Door mee te bewegen, creëren we ruimte. Situationeel leiderschap beïnvloedt het gedrag en de cultuurverandering binnen een organisatie. Ook de sociale veiligheid op de werkvloer kan hierdoor verbeteren. 

Kader helpt met training en coaching 

Kader gebruikt wetenschappelijk theorieën en modellen die hun waarde hebben laten zien in de praktijk. Goed leiderschap ontstaat namelijk niet vanzelf - daar is training en coaching voor nodig. En naar jezelf durven kijken en de touwtjes uit handen geven? Dat vraagt best om een beetje lef.  

Wij geloven dat leiderschap zich moet ontwikkelen - en dat dit bijdraagt aan de motivatie en prestatie van werknemers. Ben je klaar om samen met ons jouw medewerkers in hun eigen kracht te zetten? 

Nieuwsgierig geworden?  

Wil je weten wat Kader kan betekenen voor jou als leidinggevende of organisatie? Neem contact op met een van onze adviseurs! 

Actueel

Gerelateerd nieuws

Collega Hanneke Jansen spreekt op het SCL Congres

Lees verder

Whitepaper: Veiligheidscultuur voor jong en oud

Lees verder
18/04/2024

Meld je aan voor het webinar cultuurverandering

Lees verder

Persoonlijk

Innovatief

Pragmatisch

Vakkundig

Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht