Veiligheidscultuur

Sociale Veiligheid

Met plezier naar het werk gaan is belangrijk, zeker omdat veel mensen een groot deel van hun tijd doorbrengen op het werk. Het streven naar een sociaal veilige werkomgeving is daarom een belangrijk doel.

Helaas is het op de werkvloer niet altijd sociaal veilig en krijgen we negatieve reacties of afkeuring. Zelfs één op de vijf werknemers heeft weleens te maken met ongewenst gedrag als intimidatie, pesten, discriminatie, geweld of seksuele aandacht op de werkvloer.  

Just Culture

Sociale veiligheid is de gedeelde overtuiging dat medewerkers veilig zijn om sociale risico’s te nemen binnen het team. Een voorbeeld van sociaal risico nemen is een afwijkende mening verkondigen, een onveilige situatie te melden of een nieuwe aanpak uitproberen. Een cultuur waarin dit mogelijk is noemen we een Just Culture (David Marx, 2001). Het uitgangspunt van Just Culture is dat iedereen fouten maakt. Fouten zijn kansen om te leren en dienen niet te worden bestraft. Een Just Culture is een cultuur van vertrouwen en leren en waar gestreefd wordt naar het open en eerlijk delen van informatie over gemaakte vergissingen en fouten.

Creëer een veilige werksfeer

Medewerkers voelen zich fysiek en mentaal beter als zij werken binnen een sociaal veilige werksfeer. Investeren in een sociaal veilige werkomgeving levert uw organisatie veel op:

  • Verbetering van de samenwerking en het algemeen welbevinden
  • Verhoging van het werkplezier
  • Verhoging van de productiviteit
  • Verminderd ziekteverzuim
  • Betere bedrijfsresultaten

Aanpak

Sociale (on)veiligheid is een delicaat onderwerp dat vraagt om een accurate aanpak. Wij kunnen je helpen een cultuur te ontwikkelen waarin jouw medewerkers open communiceren over gewenst en ongewenst gedrag en gezamenlijk bepalen welke normen en waarden leidend zijn en hier naar te handelen. 

Om de communicatie skills van medewerkers te oefenen en trainen hebben wij verschillende safety games ontwikkeld. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in teamontwikkeling en bijvoorbeeld in het bestrijden van cynisme of een 'klaagcultuur'.

Safety Culture

Veiligheidscultuur

Meer weten over verschillende technieken en tools om de veiligheidscultuur bij jou in de organisatie te verbeteren?

Kom met ons in contact Advies is nooit ver weg

Persoonlijk

Innovatief

Pragmatisch

Vakkundig