Consulting

Vergroten van het veiligheidsbewustzijn bij medewerkers

Wist je dat onveilig gedrag vaak een rol speelt bij ongevallen op de werkvloer? Daarom is het belangrijk om het veiligheidsbewustzijn te vergroten. Zo doorbreek je (gedrags)patronen die onveilig gedrag in stand houden. Door regelmatig én op verschillende manieren over dit thema te praten, vergroot je het draagvlak en bewustzijn voor veiligheid.

Aan de slag met veiligheid: dat doen we op een leuke en leerzame manier + een dosis gezonde energie. Die energie is nodig voor een positieve ontwikkeling van het veiligheidsbewustzijn. Daardoor komen medewerkers in beweging én wordt de verandering duurzaam.  

Hoe werken we? 

Met tools, programma’s en interventies prikkelen en motiveren wij jouw medewerkers om bewust en onbewust veiliger te gaan werken. Wij zijn expert op het gebied van gedragsbeïnvloeding en gebruiken de Behavioural Based Safety (BBS) techniek in onze aanpak. 

Bovendien kunnen we inspirerende veiligheidscampagnes en uitdagende Safety Games toevoegen aan een veiligheidsprogramma. Allemaal voor een positieve bijdrage aan het verhogen van het veiligheidsbewustzijn in jouw organisatie.  
 

Ondersteuning op maat 

Ben je op zoek naar hulp bij het samenstellen van een programma om het veiligheidsbewustzijn te vergroten? Neem contact op met onze adviseurs om de mogelijkheden te bespreken. 

Benieuwd hoe wij het veiligheidsbewustzijn vergroten? Lees een aantal verschillende methoden hieronder!

Veiligheidsambassadeurs 

Goed voorbeeld, doet goed volgen! Met veiligheidsambassadeurs vraag je op een informele manier aandacht voor veiligheid. Daarmee versterk je het veiligheidsbewustzijn in de teams.  

Interactieve gedragstoolboxen

Een toolbox is een korte bijeenkomst over veiligheid. Met onze interactieve gedragstoolboxen verbeter je het veiligheidsgedrag. Ook kun je onbewuste gedragspatronen doorbreken.  

Behaviour Based Safety (BBS) 

De Behaviour Based Safety (BBS) focust op het verminderen van risico’s. Met deze benadering probeer je het gedrag van medewerkers te begrijpen en te beïnvloeden in de context van de bedrijfscultuur. 

Taak Risico Analyse (TRA)  

Een krachtig middel om samen met medewerkers afspraken te maken over veilige en onveilige handelingen is de Taak Risico Analyse (TRA). Een goed uitvoering van de TRA is de basis voor veiligheidsprocedures en -instructies en voorlichting. 

Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA) 

De Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA) gebruik je om het bewustzijn van medewerkers nét voor een handeling te activeren. Een goed ingevoerd LMRA-systeem vermindert het aantal onveilige handelingen in jouw organisatie.  

Safety Coach 

Safety Coaches, ofwel: de ‘olievlekaanpak’. Hiermee werk je stap voor stap aan de groei van veiligheidsbewustzijn én een afname van het aantal incidenten en ongevallen. 

Veiligheidsfilm 

Een veiligheidsfilm is voor en door eigen medewerkers en omstanders die kort geleden een (bijna) ongeval hebben meegemaakt. Met deze film maak je impact om het veiligheidsbewustzijn van medewerkers te vergroten.  

Actueel

Gerelateerd nieuws

18/04/2024

Meld je aan voor het webinar cultuurverandering

Lees verder
08/04/2024

Ben jij een curlingmanager (of heb je er een)?

Lees verder

Alles wat je moet weten over de Safety Culture Ladder 2.0

Lees verder

Persoonlijk

Innovatief

Pragmatisch

Vakkundig

Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht