Consulting

Veiligheidsobservatierondes (VOR)

Weet jij waar je op moet letten tijdens het lopen van een veiligheidsobservatieronde (VOR)? Medewerkers die risico’s op een werkplek (h)erkennen en collega’s op een professionele manier aanspreken, dragen bij aan een pro-actieve veiligheidscultuur.  

Een training voor het herkennen en observeren van risico’s in een organisatie is belangrijk: dit maakt het voor medewerkers makkelijker om veiligheidsrondes of werkplekinspecties uit te voeren.  

Welke taak hoort waarbij?

Naast theoriekennis is het ook belangrijk dat een medewerker of leidinggevende weet wat die moet doen, kortom: de taak die erbij hoort. In een veiligheidsobservatieronde-training leren we: 

  • Het herkennen en erkennen van risico’s (risicoherkenning);
  • Het inschatten van situaties en gedrag op de werkplek (risico analyse);
  • Hoe je omgaat met de risico’s;
  • Hoe je feedback kunt geven aan een collega tijdens een open veiligheidsgesprek. 

Veiligheidsobservatie en werkplekinspectie

Wat is het verschil tussen een veiligheidsobservatieronde en werkplekinspectie? Wat zijn risicofactoren? En hoe herken je die in de praktijk? Dit gaan we oefenen met de verschillende energiebronnen om risico’s te herkennen. Hiermee bieden we je heldere handvatten voor een VOR en weet jij waar je op moet letten. 

Oefening baart kunst

Medewerkers die over onveilige situaties praten en elkaar complimenteren over veilig gedrag: het is écht mogelijk! Wil je hiermee oefenen op de werkvloer? Neem contact op met de adviseurs van Kader. 

Klantcases

Gerelateerd nieuws

Veiligheidsobservatietraject bij Liander Logistiek

Lees verder

De veiligheidsdag bij Chemtura

Lees verder

Speerpunt Veilig en Gezond werken

Lees verder

Persoonlijk

Innovatief

Pragmatisch

Vakkundig

Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht