Safety Culture
Veiligheidscultuur
Meer weten over verschillende technieken en tools om de veiligheidscultuur bij jou in de organisatie te verbeteren?
Een fout kan leiden tot een incident of ongeval. Het moment waarop een fout wordt ingeleid, vindt net voor een handeling plaats. Dat is het moment waarop onze aandacht gericht moet zijn op de taak en de omgeving waarin deze wordt uitgevoerd. Vooraf op een structurele manier nadenken over mogelijke risico’s is een bewust proces dat we kunnen aanleren. De Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA) is een middel om het bewustzijn op het cruciale moment net voor een handeling te activeren.
Het doel van de LMRA is het creëren van veiligheidsbewustzijn voorafgaand aan een (gevaarlijke) taak. Het goed uitvoeren van een LMRA voorkomt onbewuste, ondoordachte onveilige handelingen uit gewoonte of als reactie op de omgeving. Een goed ingevoerd LMRA systeem vermindert het aantal onveilige handelingen in uw bedrijf.
Hiernaast is het vanuit de VCA norm een eis. Elke organisatie dient een procedure te hebben waarin omschreven staat wie, wanneer en hoe er een LMRA uitgevoerd moet worden. Deze regels dienen bekend te zijn bij de medewerkers.
De LMRA helpt om de aandacht bewust selectief te richten op de risico’s en verbetermogelijkheden die bij de taak horen. Een LMRA helpt medewerkers om vlak voordat ze aan een taak beginnen het werkgeheugen te laden met die zaken die voor de taak van belang zijn en om veilig te kunnen werken.
De belangrijkste stap is het implementeren van de LMRA. Het maken van een LMRA is de eenvoudige stap, de implementatie vraagt meer inspanning. Zo wordt LMRA vaak gekoppeld aan een training ‘risico’s (h)erkennen’, omdat de vaardigheden om risico’s te (h)erkennen cruciaal zijn om een LMRA goed te kunnen uitvoeren. Ook kan de LMRA worden geïmplementeerd als onderdeel van een veiligheidscultuurprogramma waarin het management, leidinggevenden en/of veiligheidsambassadeurs de LMRA promoten op de werkvloer. Onderdeel hiervan is het opnemen van de LMRA in bestaande opleidingen, introductieprogramma’s en toolboxen.
Meer weten over verschillende technieken en tools om de veiligheidscultuur bij jou in de organisatie te verbeteren?