Kader helpt bij

Gap-analyse

Vanuit de Governance Code Bouw is het vanaf 1 juli 2026 verplicht om trede drie van de Safety Culture Ladder behaald te hebben. Onze gap-analyse bied inzicht in de positie waar jouw bedrijf zich op de ladder bevindt en waar er verbeterpotentie ligt. Wil je als bedrijf graag doorgroeien naar trede 3 maar is het nog niet precies duidelijk hoe? Dan kan een gap-analyse hierbij helpen.

Contact
Lees hieronder verder

Breng de kloof in kaart en versterk je veiligheidscultuur

Een gap-analyse is een essentieel instrument om de kloof tussen de huidige en gewenste veiligheidscultuur binnen je organisatie in kaart te brengen. Deze analyse vormt de basis voor een strategische aanpak die veiligheidsgedrag borgt en zorgt voor duurzame verandering. Door samen te werken met het managementteam (MT) en leidinggevenden, zetten we concrete stappen om de gewenste veiligheidscultuur te realiseren.

Wat houdt een gap-analyse in?

De gap-analyse richt zich op het identificeren van verschillen tussen de huidige situatie en het gewenste einddoel op de Safety Cuture Ladder. Dit proces draait om drie kernvragen: wat, wie, en hoe.

Wat is de gap tussen de huidige en gewenste situatie?

Tijdens de analyse kijken we naar vier cruciale aspecten binnen je organisatie:

  • Structuur: hoe is de organisatie ingericht?
  • Technologische middelen: welke hardware of software hebben we nodig?
  • Competenties: over welke kennis en vaardigheden beschikken medewerkers?
  • Gedragspatronen en cultuur: welke normen en waarden beïnvloeden het dagelijks handelen?

Door deze aspecten te onderzoeken, ontstaat een helder beeld van wat er moet veranderen om de gewenste veiligheidscultuur te bereiken.

Wie speelt welke rol in de verandering?

Succesvolle verandering vereist de betrokkenheid van alle relevante stakeholders. Tijdens de gap-analyse identificeren we:

  • Wie betrokken moeten zijn bij het proces.
  • Welke rollen zij vervullen om maximale impact te realiseren.

Een zorgvuldig stakeholdermanagement voorkomt dat medewerkers zich niet geïnformeerd, buitengesloten of niet serieus genomen voelen.

Hoe overbruggen we de kloof?

De gap-analyse resulteert in een concreet actieplan waarin wordt vastgesteld:

  • Welke interventies en acties nodig zijn.
  • Hoe de verandering wordt geïmplementeerd.
  • Hoe de strategie wordt uitgerold binnen de organisatie, inclusief de fasering, betrokken stakeholders en de benodigde middelen om de verandering duurzaam te verankeren.

De aanpak kan variëren van technische aanpassingen met een korte doorlooptijd tot langdurige gedrags- en cultuurveranderingen.

Waarom een gap-analyse?

Een gap-analyse helpt niet alleen om veranderingen te plannen, maar ook om draagvlak te creëren en betrokkenheid te waarborgen. Het vormt de basis voor een proactieve veiligheidscultuur waarin medewerkers op alle niveaus verantwoordelijkheid nemen voor veilig werken. Het resultaat: je weet precies waar je organisatie nu staat en hoe je naar de gewenste trede op de Safety Culture Ladder moet komen.

Wil je de veiligheidscultuur in jouw organisatie versterken? Ontdek hoe een gap-analyse je kan helpen om concrete stappen te zetten richting een veilige en gezonde werkomgeving. Neem contact met ons op voor meer informatie en vraag er direct één aan. 

Safety Culture Ladder
Persoonlijke aandacht

We helpen je graag!

Ben je benieuwd hoe jouw organisatie stappen kan zetten richting een sterkere veiligheidscultuur en hoger op de Safety Culture Ladder te komen? Neem contact met ons op om de mogelijkheden van een Gap-analyse te bespreken. Onze experts staan voor je klaar om je te ondersteunen.

Contact
Actueel

Gerelateerd nieuws

Veiligheidstraject beloond met certificering op trede 3 van de veiligheidsladder

Lees verder
15/06/2020

Leiderschapsstijl en de Veiligheidsladder

Lees verder
21/10/2019

Communicatie in een veiligheidsprogramma

Lees verder

Persoonlijk

Innovatief

Pragmatisch

Vakkundig