Veiligheidscultuur

Hearts and Minds

Het ‘Hearts and Minds’ is een programma, ontworpen om een veiligheidscultuur te creëren waarin iedereen uit zichzelf datgene doet wat nodig is om zonder ongelukken te werken. Niet omdat het de persoon wordt opgedragen of dat het systeem het vereist, maar omdat de persoon dat zelf nastreeft.

Meet de huidige veiligheidsbeleving

Met een veiligheidscultuurmeting via de Hearts & Minds methode kunt je zien waar je als organisatie staat op de Veiligheidsladder. Deze ladder loopt van ‘pathologisch’ (wat maakt het uit zolang we niet gepakt worden), tot aan ‘vooruitstrevend’ (veiligheid is hier onze manier van zaken doen).

De Hearts & Minds veiligheidscultuurmeting bestaat uit twee onderdelen:

  • een enquête, op basis van de Hearts en Minds vragenlijst;
  • een reeks gesprekken die perspectief geven aan de enquête en resulteren in een overzicht van veiligheidskwesties die aangepakt moeten worden om de gewenste doelstelling(en) te behalen

Met deze aanpak zie je naast jouw huidige positie op de Veiligheidsladder hoe de beleving van veiligheid verschilt per afdeling of per doelgroep. Je kunt hiermee bijvoorbeeld de score van leidinggevenden vergelijken met die van niet-leidinggevenden. Interessanter is het om de persoonlijke score te vergelijken met de beleving van veiligheid op organisatieniveau. Ontdek je hier grote verschillen, dan kun je daar in de vervolgaanpak rekening mee houden. Door te kijken naar de scores per veiligheidsissue kun je zwaktes in jouw organisatie lokaliseren en weet je precies waarmee je aan de slag moet om de scores te verbeteren.

Resultaat van Hearts & Minds Veiligheidscultuuronderzoek

De resultaten van het veiligheidscultuuronderzoek met de Hearts & Minds methode zijn in een overzichtelijke en beknopte rapportage weergegeven. In deze rapport staan de bevindingen en aanbevelingen, die nauw aansluiten bij de heersende meningen en situaties, om tot gedragsverandering te komen.

Wij kunnen je ook ondersteunen bij het ontwikkelen en uitrollen van effectieve vervolgstappen om de veiligheidscultuur te verbeteren, zoals programma's, tools en interventies die het veiligheidsbewustzijn vergroten en het ontwikkelen van Safety Leaderschip in jouw organisatie.

Safety Culture

Veiligheidscultuur

Meer weten over verschillende technieken en tools om de veiligheidscultuur bij jou in de organisatie te verbeteren?

Kom met ons in contact Advies is nooit ver weg

Persoonlijk

Innovatief

Pragmatisch

Vakkundig

Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht