Veiligheidscultuur

Interactieve gedragstoolbox

Een toolbox is een korte bijeenkomst over veiligheid. In de praktijk betreft een toolbox nog wel eens puur informatieoverdracht. Dat is prima, als dat het enige doel is. Meestal is de verwachting dat informatieoverdracht vanzelf leidt tot gedrags- en bewustzijnsverandering en dat is vaak niet zo. Met interactieve gedragstoolboxen kun je het veiligheidsgedrag verbeteren en onbewuste gedragspatronen doorbreken.

Blijvende gedragsverandering creëren

Een interactieve gedragstoolbox is een uitwisseling van ervaringen, ideeën en knelpunten en eindigt met het maken van gezamenlijke afspraken. Om blijvende gedrags- en bewustzijnsveranderingen te realiseren is het belangrijk om leidinggevenden te betrekken en alle benodigde soft-skills en kennis aan te reiken. Leidinggevende hebben tenslotte veel invloed op het gedrag van hun medewerkers. Door hen op te leiden tot toolboxbegeleiders kunnen medewerkers hun leidinggevende direct terugkoppeling geven over het omgaan met risicovolle of onvoorziene situaties.

INTERACTIEVE GEDRAGSTOOLBOX OP MAAT

Wij bieden complete interactieve toolboxprogramma’s (incl. materialen) aan, waarin u leidinggevenden en medewerkers leert nadenken, discussiëren en zelfs meebeslissen over een specifiek onderwerp. Door focus te leggen op belangrijke thema’s of GAP’s, creëert u commitment en een verhoogd veiligheidsbewustzijn precies daar waar het nodig is. Dit zorgt ervoor dat de toolbox een inhoudelijke bespreking wordt van relevante veiligheidsthema’s die voor de organisatie en het werk echt belangrijk zijn.

Talloze onderwerpen zijn mogelijk, u kunt bijvoorbeeld denken aan:

  • Bespreking incidentanalyse, zoals de Taak Risico Analyse (TRA) en de Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA).
  • Orde & netheid (good housekeeping)
  • Voertuigveiligheid
  • Persoonlijke beschermingsmiddelen
  • Ergonomie
  • Aanspreken op gedrag
  • Omgaan met gevaarlijke stoffen
  • Gevaren routinematig werken
Safety Culture

Veiligheidscultuur

Meer weten over verschillende technieken en tools om de veiligheidscultuur bij jou in de organisatie te verbeteren?

Kom met ons in contact Advies is nooit ver weg

Persoonlijk

Innovatief

Pragmatisch

Vakkundig

Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht