Blog

Versterk je veiligheidscultuur met een veiligheidsambassadeur

Wil je veiligheid een onderwerp maken voor de hele organisatie? De veiligheidsambassadeur biedt uitkomst! Deze veiligheidskampioen staat middenin de organisatie, stimuleert de veiligheidscultuur en vergroot het veiligheidsbewustzijn van zijn collega’s. Maar hoe kun je een veiligheidsambassadeur benoemen en inzetten op de werkvloer? We vertellen je graag meer! 

Wat is een veiligheidsambassadeur? 

De veiligheidsambassadeur brengt veiligheid op een informele en prettige manier onder de aandacht bij zijn team. Het is een extra verantwoordelijkheid boven op de officiële functie. Deze betrokken medewerker helpt bijvoorbeeld met het uitvoeren van risicoanalyses, het leiden van verbeterinitiatieven en het doorvoeren van veranderingen in het veiligheidsbeleid. Op de werkvloer ziet de veiligheidsambassadeur ook extra toe op de naleving van veiligheidsvoorschriften.  

Veiligheidsambassadeurs versterken het veiligheidsbewustzijn 

Bij vragen over veiligheid stapt een medewerker vaak liever af op een teamlid, dan op een leidinggevende. Daarom is de veiligheidsambassadeur één van de medewerkers, niet een leidinggevende. Het benoemen van een veiligheidsambassadeur is daarom een effectieve manier om de veiligheidscultuur bottom-up te stimuleren in de hele organisatie. Andere voordelen van een veiligheidsambassadeur zijn:

  • Meer ogen en oren op de werkvloer: de ambassadeur kan veiligheidsuitdagingen op de werkvloer vaak sneller signaleren dan managers 
  • Goed voorbeeld doet goed volgen: de aanwezigheid van een veiligheidsambassadeur motiveert andere medewerkers om het goede voorbeeld te volgen.  
  • Extra aandacht voor veiligheid: de ambassadeur brengt veiligheid extra onder de aandacht van het team, waardoor veilig werken een onderwerp wordt van de hele organisatie.  

Een sterke veiligheidscultuur is top-down én bottom-up  

Misschien is het verleidelijk om het onderwerp ‘veiligheidscultuur’ direct op de ambassadeur af te schuiven. Pas daarmee op: de veiligheidsambassadeur kan zijn rol alleen uitvoeren als veiligheidsmaatregelen ook top-down worden uitgedragen. Het veiligheidsbewustzijn groeit pas in de organisatie als elke medewerker betrokken wordt. Het benoemen van een veiligheidsambassadeur is dus geen kans om de verantwoordelijkheid te verschuiven: de directie en management moet veiligheid actief onder de aandacht van medewerkers blijven brengen.  

Veiligheidsambassadeur benoemen: waar moet je op letten? 

Kijk eens naar jouw organisatie. Welke medewerkers doen nét dat stapje extra om veiligheid op de werkvloer te borgen? Vaak zijn deze personen bij uitstek geschikt voor de rol van veiligheidsambassadeur. Laat medewerkers zich wel zelf aanmelden voor deze rol. Een veiligheidsambassadeur krijgt een verantwoordelijkheden en taken; daar moet een medewerker wel interesse en tijd voor hebben. Benoem je een veiligheidsambassadeur zonder dit te overleggen, dan stuit dat vaak op weerstand. Als de ambassadeur vervolgens snel de functie neerlegt, dan bereik je een averechts effect: de rol is niet langer gewild en veiligheid wordt door medewerkers gezien als een ‘moetje’. 

Word je benoemd als veiligheidsambassadeur? Onthoud dat je dan een belangrijke rol in de organisatie krijgt. Je hebt een voorbeeldrol en pakt proactief door op als je (aankomende) onveilige situaties in de organisaties spot.  Als veiligheidsambassadeur ben je hét gezicht voor het veiligheidsbewustzijn in de organisatie: dat is een belangrijke verantwoordelijkheid!  

Een rol als veiligheidsambassadeur biedt ook veel kansen. Door proactief mee te denken met nieuwe initiatieven en risicoanalyses, leer je ook de strategische kant van een organisatie kennen. Dat geeft je de mogelijkheid om meer strategische of coachende functies binnen een organisatie te ontdekken, ook omdat je als veiligheidsambassadeur kunt profiteren van een groot trainingsaanbod.  

Periodiek trainen en opleiden 

De ambassadeur moet op de hoogte zijn van de laatste arbo wet- en regelgeving en kan zijn expertise vergroten met diverse opleidingen. Daarom biedt Kader leiderschapstrainingen over verschillende veiligheidsonderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan trainingen over veiligheidsthema’s als risicoherkenning, relevante soft skills of het maken van actieplannen. Door te investeren in de groei van jouw veiligheidsambassadeurs, kunnen zij zich op de beste manier inzetten voor de veiligheidscultuur in jouw organisatie! 

Wie is jouw veiligheidsambassadeur?

Hulp nodig met het benoemen of ondersteunen van jouw veiligheidsambassadeurs? Onze experts denken graag met je mee!

Contact
Actueel

Onze nieuwste artikelen

CSRD ingeperkt: wat dat betekent voor duurzaamheidsrapportage via Kader

Lees verder

Versoepeling in de CSRD en de impact op duurzaamheidsrapportage

Lees verder

Voorbereiden op EED rapportageplichten

Lees verder

Persoonlijk

Innovatief

Pragmatisch

Vakkundig