Consulting

Veiligheidskundig toezicht

Veiligheidskundig toezicht is voor werkgevers en opdrachtgevers onmisbaar om een veilige werkplek te creëren. Met veiligheidskundig toezicht beperk je gevaarlijke situaties, zodat medewerkers die zich in een onveilige situatie begeven snel in een betere omgeving kunnen werken. Het toezicht op de naleving van veiligheidsregels is een wettelijke verplichting (art. 8 Arbeidsomstandighedenwet).

Veiligheidskundig toezicht bestaat uit twee stappen: allereerst gaat het over het signaleren van onveilige situaties, vervolgens over het bedenken van oplossingen die moeten leiden tot veilig werken. Een veiligheidskundige kan een goede balans vinden tussen uitvoerbaarheid, veiligheid en wetgeving. Dit zorgt er niet alleen voor dat de werkzaamheden binnen een organisatie voldoen aan de eisen, maar ook dat het werk op een goede en veilige manier wordt uitgevoerd.

Veiligheidskundige aan het werk: hoe ziet dit eruit?

In de praktijk meldt een veiligheidskundige zich eerst bij een uitvoerder, constructiemanager of bedrijfsleider om de aandachtspunten voor de dag door te nemen. Vervolgens spreekt een veiligheidskundige met medewerkers over hun werk en veiligheidsuitdagingen.

Ook maakt een veiligheidskundige een ronde op de werkvloer, waarbij ze potentiële gevaren identificeren en oplossen. Bijvoorbeeld bij een te grote afstand tussen een trappentoren en steigerwerk. Een veiligheidskundige neemt in dat geval direct contact op met de steigerbouwer om dit op te lossen.

Als een veiligheidskundige een medewerker ziet die op een onveilige manier werkt, spreekt de veiligheidskundige de medewerker aan, legt hem/haar de gevaren uit en licht toe welke opties er zijn om veiliger te werken. Ten slotte deelt een veiligheidskundige alle bevindingen met de opdrachtgever.

Wat doen onze veiligheidskundigen voor jou?

De veiligheidskundigen van Kader signaleren op een proactieve manier (aankomende) onveilige situaties. Aan de hand van deze bevindingen kan een werkgever openstaande punten oppakken en ervoor zorgen dat veiligheid een integraal onderdeel van het veiligheidsbeleid wordt.

Wil je meer informatie over onze veiligheidskundigen? Neem contact op met een van onze adviseurs.

Klantcases

15/05/2022

Projectondersteuning verduurzaming rijksmonument Shell

Lees verder
16/08/2022

Kader tegen klimaatverandering: ondersteuning van Hitachi ABB Power Grids

Lees verder
16/03/2021

Health & Safety award GEA bij nieuwbouw smoothiefabriek

Lees verder

Persoonlijk

Innovatief

Pragmatisch

Vakkundig

Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht