Meer informatie?
Heb je na het lezen van deze blog nog vragen of wil je direct van start met het creëren van een gezonde veiligheidscultuur? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!
Als leidinggevende in de bouw staat het voorkomen van (val)ongelukken hoog op je agenda; doemscenario’s wil je voorkomen. Na de start van een project zijn er enkele quick wins die je kunt meegeven aan je team om hun veiligheid te waarborgen. In deze blog delen we 6 praktische tips waar je vandaag al mee aan de slag kunt.
Het Openbaar Ministerie slaat alarm: onveilig werken in de bouw, met name op hoogte, komt te vaak voor. Een tragisch voorbeeld is het dodelijke ongeval in Heusden, Noord-Brabant, waarbij in 2020 een werknemer overleed na een val van een onveilige steiger. De steiger voldeed niet aan de eisen, wat leidde tot een geldboete van 70.000 euro voor het betrokken metaalbouwbedrijf. Een vreselijke gebeurtenis met verstrekkende gevolgen.
En treurig genoeg staat dit ongeluk niet op zichzelf, maar is het onderdeel van een bredere trend. Vallen is in Nederland de meest voorkomende oorzaak van fysieke arbeidsongevallen, zo blijkt uit een publicatie van het CBS. Bij 21% van het verzuim door een ongeluk op de werkvloer is de medewerker uitgegleden, gestruikeld of van bijvoorbeeld een trap, ladder of steiger gevallen. Werken op hoogte leidt jaarlijks tot honderden gewonden en ongeveer 20 doden.
Wil je deze scenario’s voorkomen? Met een RI&E (Risico-Inventarisatie en -Evaluatie) en V&G-plan (Veiligheids- & Gezondheidsplan) zet je mooie stappen, maar dan ben je er nog niet. Al helemaal niet als je zulke documenten pas in een latere bouwfase van het project opstelt, of zelfs kopieert vanuit een vorig bouwproject. Lees in deze whitepaper hoe je het voorkomen van ongelukken van A tot Z aanpakt!
In deze blog delen we graag tips die je vandaag nog met je team kunt delen om veilig(er) werken te stimuleren. Welke tip ga jij deze week nog toepassen?
Voordat je op een ladder, (rol)steiger of hoogwerker stapt, zorg ervoor dat deze veilig is geplaatst. Controleer of de ladder niet te ver uitsteekt en of de steiger op de juiste afstand van de muur staat. Neem de tijd voor deze inspectie en maak gebruik van hulpmiddelen zoals een steigerkaart of checklist.
Laat je niet afleiden door schermen. Telefoons, tablets en laptops kunnen gevaarlijk zijn op hoogte. Bellen, appen, mailen of scrollen doe je bij voorkeur beneden. Concentreer je op de taak en behoud volledige aandacht voor de omgeving.
Een gevoel van onkwetsbaarheid mag nooit leiden tot roekeloos gedrag. Klim daarom nooit over obstakels als je niet zeker weet of er sprake is van een veilige situatie. Veiligheid gaat boven snelheid.
Controleer de ondergrond voordat je er gewicht op plaatst. Daken, plateaus en ladders moeten van onderaf worden geïnspecteerd. Als het materiaal onstabiel aanvoelt bij het betreden of je twijfelt over de situatie, stop dan onmiddellijk.
Een voor de hand liggende tip, maar cruciaal: loop nooit achteruit op hoogte. Houd altijd zicht op de omgeving en verplaats je voorwaarts.
Zie je collega's werken onder potentieel gevaarlijke omstandigheden? Neem de verantwoordelijkheid en onderbreek de werkzaamheden. Ga in gesprek met collega’s en/of waar nodig de leidinggevende(n) om een oplossing te vinden voor de onveilige situatie.
Wil je valgevaar en veilig werken onder de aandacht brengen bij jouw team en weet je niet goed hoe je dit kunt aanpakken? Als je het idee hebt dat jouw team veiligheidsinstructies niet of niet goed opvolgt, dan ligt de oplossing in het verbeteren van de veiligheidscultuur. Kader begeleidt verschillende organisaties hierbij, hoe? Bekijk deze pagina voor alle ins en outs.
Heb je na het lezen van deze blog nog vragen of wil je direct van start met het creëren van een gezonde veiligheidscultuur? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!