3 tips om betere BTO-keuzes te maken

Bouwkundige, technische en organisatorische keuzes (BTO-keuzes) kunnen van levensreddend belang zijn bij bouwprojecten. Zie jij dat ook zo? Of is het maken van deze veiligheidskeuzes stiekem vooral een verplicht onderdeel van het Veiligheids- & Gezondheidsplan (V&G-plan)? We geven in deze blog drie tips om BTO-keuzes - en daarmee de veiligheid rondom bouwprojecten - naar een hoger plan te tillen.

Of het nu gaat om het uitbreiden van een fabriekslocatie, de aanleg van een weg of een saneringsproject: het uitgangspunt is altijd een wens van de directie. Die fabriek moet de productie met een bepaald percentage verhogen. De weg moet de verkeersdoorstroom zoveel keer verbeteren. Een bodemsaneringsproject moet de grondkwaliteit op een bepaald niveau brengen.  

De directie stelt een projectleider aan en die mag deze eisen in een ontwerp verwerken. Daarna is het een kwestie van de opdracht uitzetten en starten met de bouw. Om ongelukken tijdens bouwwerkzaamheden te voorkomen, is vanuit het Arbobesluit het Veiligheids- & Gezondheidsplan (V&G-plan) in het leven geroepen.  

Wat zijn BTO-keuzes?

Een onderdeel van het V&G-plan is het verplicht onderbouwen van bouwkundige, technische en organisatorische keuzes (BTO-keuzes).  Je kunt hierbij denken aan:

  • Het gebruik van hefbalken voor het verplaatsen van zware materialen; 
  • De keuze voor nat betonmengsel om stofvorming te voorkomen; 
  • Geprefabriceerde trappen inzetten voor een veilige toegang tot het gebouw. 

Hoe maak je nu goede en onderbouwde BTO-keuzes, op het juiste moment tijdens het project? We geven je drie tips. Hier komen ze! 

Tip 1: Maak veiligheidskeuzes op tijd

Voor de eerdergenoemde directie en projectleider zijn BTO-keuzes vaak een minder interessant aspect van een bouwproject. Zij zijn immers vooral bezig met het grote plaatje: dat mooie project en de opbrengsten ervan.  

Je ziet dan ook regelmatig dat organisaties de BTO-keuzes pas (laten) vastleggen op het allerlaatste moment, vlak voor de bestekfase. Zij vragen zich dán pas af: is de locatie eigenlijk wel zo goed gekozen? Of is er bijvoorbeeld een spoorlijn vlakbij, of staat er ergens een lastig te verplaatsen tank op de bouwplaats? Over dat soort zaken denk je liefst al in de oriëntatiefase van een bouwproject na. Onze tip: maak BTO-keuzes zo vroeg mogelijk.

Tip 2: Houd bij BTO-keuzes alvast rekening met de gebruiksfase

BTO-keuzes gaan niet alleen over een veilige bouwplaats. Ook na de bouw, als het bouwwerk eenmaal in gebruik is, kunnen er nog gevaren zijn voor mensen die in en rond het object werken. Goede BTO-keuzes houden dus ook rekening met de gebruiksfase. Een paar voorbeelden: 

  • De keuze voor een controlesysteem dat voorkomt dat een turbine per ongeluk gaat draaien tijdens onderhoud; 
  • Het iets hoger metselen van een gevel zodat er op het dak een rand van een meter hoog is, die dient als valbeveiliging voor monteurs; 
  • Een extra sterke droogtoren die het bijkomende gewicht van bluswater bij een eventuele brand aankan; 
  • Speciale montagesystemen voor zonnepanelen die voorkomen dat de panelen van het dak waaien tijdens een storm. 

Met dit soort keuzes heb je ook de arbeidsveiligheid ná de bouw gegarandeerd.  

Tip 3: Stel een geschikte V&G-coördinator aan voor de ontwerpfase

 Sommige vragen in de ontwerpfase van een bouwproject kunnen wellicht het best beantwoord worden door een externe veiligheidskundige. Welke samenlooprisico’s kun je zoal tegenkomen? Wat zijn specifieke gevaren op een bouwlocatie in het buitengebied of juist in een drukke binnenstad? Welke keuzes in de ontwerpfase hebben impact op de veiligheid in de gebruiksfase? Wat zijn nu de kleine dingen die je écht niet moet vergeten?  

Een eigen medewerker heeft niet altijd genoeg ervaring met de specifieke veiligheidsaspecten van het aankomende project om daar het antwoord op te geven. Bovendien: een interne coördinator stelt wellicht niet de kritische vragen die nodig zijn. Kader ondersteunt organisaties daarom in uiteenlopende branches bij bouwprojecten, van de oriëntatie- en ontwerpfase helemaal tot en met de gebruiksfase.

 

Kunnen we jullie helpen?

RI&E opstellen of toetsen

(En de veiligheid verbeteren.)

 

 

Geschreven door...
Henk Poortman van Team Construction Safety

Door zijn uitgebreide ervaring is Henk een echte generalist als het gaat om arbeidsveiligheid, maar zijn specialiteit zit hem in zijn ruime juridische kennis van de Europese en Nederlandse wetgeving op het gebied van Arbo veiligheid, aansprakelijkheid en het veilig inrichten van het bouwproces.

3 artikel(en)
  • Volg Henk Poortman

Meer lezen over V&G-coördinatie?

Benieuwd naar meer tips over het goed opstellen van een V&G-plan? Lees onze whitepaper V&G-coördinatie bij bouwprojecten: van ontwerp tot gebruik. 

Naar de whitepaper
Actueel

Onze nieuwste artikelen

Zorgprofessionals voelen zich uitgeput: het belang van een goede RI&E in de zorg

Lees verder
28/05/2025

Kennisevent Bouw & Infra op 3 juli: op naar een veilige, duurzame en digitale toekomst

Lees verder

‘Veiligheid is bij Empatec écht tot leven gekomen’

Lees verder

Persoonlijk

Innovatief

Pragmatisch

Vakkundig