Environment & Sustainability

Wat is de EED energie-audit?

EED staat voor Energy- efficiency directive. Dit is een Europese richtlijn met als doel om bedrijven en instellingen meer bewust te maken van hun energieverbruik en de mogelijkheden die er zijn om daarop te besparen.  

Voor welke organisaties is de EED richtlijn geldig? 

Je bedrijf is audit plichtig wanner: 

  • Er meer dan 250 medewerkers (fte) werken of 
  • De jaaromzet van je bedrijf meer dan 50 miljoen bedraagt en je meer dan 43 miljoen op de balans hebt.  

Sommige bedrijven vullen de EED-auditplicht al op een andere manier in en kunnen daarom vrijstelling krijgen. Dit geldt als je een energiemanagementsysteem zoals de ISO 5001 hebt geïmplementeerd. Bedrijven die beschikken over een ISO 14001 certificaat in combinatie met de ISO 14051 krijgen ook een vrijstelling. Hiermee toon je namelijk aan al een energie-audit uit te voeren. 

Bedrijven die een keurmerk hebben wat door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat erkend is, hoeven ook geen audit meer uit te voeren. Dit keurmerk moet dan wel betrekking hebben op de gehele onderneming.  

Wat zijn de onderdelen van de EED rapportage? 

Het EED rapport bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder een overzicht van alle energiestromen waarmee je bedrijf te maken heeft. Denk aan elektriciteit, aardgas of autobrandstof. Daarnaast beschrijf je de belangrijkste factoren die het verbruik van energie beïnvloedt en geef je een overzicht van welke energiebesparende maatregelen er van toepassing zijn en hoeveel dit zal opleveren qua kosten. Ook geef je een beschrijving van de bedrijfsvoering van je bedrijf en hoe de audit is uitgevoerd. Alle specifieke onderdelen kun je vinden op de EED-audit pagina van de overheid. Vliegen de termen je om je oren? Geen zorgen, onze consultants staan voor je klaar om je verder te helpen. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.  

Hoe vaak moet een EED-audit worden uitgevoerd? 

De EED audit moet elke 4 jaar worden uitgevoerd. Heb je het vorige rapport bijvoorbeeld in december 2019 ingediend? Dan moet je het rapport van de volgende audit in december 2023 indienen. Heb je nog niet eerder een audit ingediend maar ben je wel plichtig? Dien dan zo snel mogelijk een audit in. 

Hoe voldoe ik aan de EED verplichting wanneer mijn bedrijf meerdere vestigingen heeft? 

Wanneer je bedrijf met alle verschillende vestigingen samen 250 fte of meer hebben of een jaaromzet van meer dan 50 miljoen met jaarlijks 43 miljoen op de balans, dan geldt de auditplicht voor het hele concern. Je hoeft je dan niet te registeren per afzonderlijke vestiging maar dat doe je één keer voor het gehele concern. In het EED-auditrapport rapporteer je dan over alle vestigingen in totaal. 

Hoe weerhoudt de EED zicht tot de onderzoeksplicht en informatieplicht?  

Heeft jouw organisatie een EED audit plicht? Dan kan het zijn dat je ook te maken krijgt met de energiebeparingsplicht. Deze plicht geldt wanneer je locatie (gebouwgebonden) meer dan 50.000 kWh of 25.000 m3 per jaar verbruikt. Is dit verbruik zelfs hoger dan 10 mln kWh of 170.000? Dan ben je ook onderzoeksplichtig. De onderzoeksplicht is nog uitgebreider en zal rapporteren over gebouwen, processen en zakelijk vervoer. Bij beide plichten moet je eens in de 4 jaar rapporteren aan bevoegd gezag. Zoals bijvoorbeeld de gemeente of de provincie. Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op. 

 

Ondersteuning van Kader

Meer weten over de EED auditplicht?

Neem contact op met de adviseurs van Kader!

Contact
Nieuw

Onze nieuwste artikelen

De CSRD-beslisboom – dit moet jouw bedrijf doen

Lees verder

Webinar CSRD: wat zijn mijn verplichtingen?

Lees verder

Lumeco behaalt ISO 14001 certificaat met hulp van Kader

Lees verder

Persoonlijk

Innovatief

Pragmatisch

Vakkundig

Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht