De CO2-Prestatieladder geeft inzicht in de mate waarin een organisatie actief bezig is met CO2-reductie. Op 14 januari 2025 is de CO2-Prestatieladder 4.0 geïntroduceerd. Met de komst van de nieuwe Ladder zijn de vijf niveaus (CO2-Prestatieladder 3.1) overgezet naar vier treden.
De vier treden waarop een organisatie gecertificeerd kan worden zijn als volgt:
De organisatie maakt een korte termijn plan voor CO2-reductie en begint met het verzamelen van duurzaamheidsdata. Er wordt een datakwaliteitsmanagementplan en een energiebalans opgesteld. Verder maakt het bedrijf een inventaris van scope 1 en 2 emissies en worden er kwantitatieve doelstellingen gemaakt met periodieke rapportages. Trede 1 van de CO2-Prestatieladder 4.0 is vergelijkbaar met niveau 3 van het oude handboek.
Vanaf trede 2 op de Ladder wordt de organisatie verwacht inspanningen te leveren rond CO2-reductie in de hele keten. Dat betekent dat ketenemissies in kaart worden gebracht, met een sterke nadruk op scope 3 emissies. Ook wordt de organisatie verwacht een klimmaattransitieplan te maken voor de komende 5 tot 10 jaar - welke stappen kan de organisatie op korte termijn nemen op het pad naar nul uitstoot in 2050?
Ook worden er in de organisatie sleutelpersonen vastgesteld. Sleutelpersonen zijn actief verantwoordelijk voor het bijhouden van relevante kennis rond energiemanagement, CO2-uitstoot en de laatste wet- en regelgeving.
Trede 2 van de CO2-Prestatieladder 4.0 is vergelijkbaar met niveau 4 en 5 van het oude handboek.
Vanaf de derde trede streeft de organisatie naar nul CO2-uitstoot op scope 1, 2 en 3. De organisatie stelt een klimaattransitieplan op voor nul CO2-uitstoot in 2050 compleet met een plan van aanpak voor de middellange termijn. Dit betekent ook dat de organisatie een kwantificering moet maken van de Overige Beïnvloedbare Emissies (OBE) en een inventarisatie van alternatieve reductiestrategieën.
De organisatie toetst haar klimaattransitieplan en de voortgang ervan in dialoog met onafhankelijke deskundigen, bijvoorbeeld van de overheid, NGO’s of kennisinstellingen. Vanaf trede 3 speelt de organisatie een dragende rol voor de sector en in de samenleving.
De hoogste trede van de CO2-Prestatieladder 4.0 is nog in ontwikkeling. De verwachting is dat deze trede zal gelden voor de echte duurzaamheid koplopers in de sector. Deze organisaties zullen aantoonbaar sneller opereren met 0 emissies dan organisaties op trede 3. Certificering op trede 4 is nog niet mogelijk.
Of je nu benieuwd bent naar de verschillen tussen de nieuwe en de oude CO2-Prestatieladder, of de oude niveau-indeling wil nakijken: we zetten de vijf niveaus van het oude handboek 3.1 voor je op een rijtje.
Ontdek de oude CO2-Prestatieladder 3.1 niveaus hier.
Nieuwe trede |
Belangrijkste verwachtingen |
Trede 1 |
|
Trede 2 |
|
Trede 3 |
|
Trede 4 (In ontwikkeling) |
|
Actief met CO2-reductie aan de slag. Dat is wat de CO2-Prestatieladder stimuleert. Start vandaag nog met CO2-reductie in jouw organisatie.
Kom met ons in contact