Environment & Sustainability

CO2 Bewust Certificaat 

Het CO2 Bewust Certificaat geeft aan dat de organisatie op een bewuste manier actief energie bespaart en daarmee de uitstoot van CO2 reduceert. Het CO2 certificaat stimuleert energiebesparing, efficiënt gebruik van materialen en toepassing van duurzame energie. Het CO2 Bewust Certificaat is interessant voor organisaties met veel energieverbruik, zoals gemeenten, industrieën en grote wagenparken of organisaties in de bouw en in de grond-, weg- en waterbouwsector. 

Het CO2 certificaat is onderdeel van de CO2 Prestatieladder. Dit instrument helpt organisaties bij het reduceren van hun CO2 uitstoot en biedt bovendien ook economisch voordeel bij aanbestedingsprojecten.

Behalen van het CO2 Bewust Certificaat 

Om het CO2 Bewust Certificaat te ontvangen dient de organisatie zijn eigen CO2 prestaties te inventariseren aan de hand van de vijf niveaus in het certificeringschema en de auditchecklijsten (van de zogeheten CO2 Prestatieladder). Hierna beoordeelt een erkende certificatie-instelling (CI) de organisatie op basis van de door het bedrijf aangereikte informatie zoals; verslagen en jaarverslagen, beleids- en technische rapporten. De CI toetst de bedrijfsinventarisatie en stelt het bereikte niveau (de laddertrede) vast en reikt het CO2 Bewust Certificaat uit. Het CO2 Bewust Certificaat is drie jaar geldig en zal elk jaar opnieuw beoordeeld moeten worden. 

CO2 Prestatieladder 

Binnen de bedrijfsvoering, in projecten én in de keten kan nog veel winst worden behaald in energiebesparing, het efficiënt gebruik van materialen en duurzame energie. De CO2 Prestatieladder is daarvoor het aangewezen instrument. De CO2 Prestatieladder geeft inzicht in de mate waarin een organisatie actief bezig is met CO2 reductie. 
 
Bij certificering wordt gekeken naar de vijf CO2 Prestatieladder niveaus. De eerste 3 treden richten zich op de CO2-uitstoot van de eigen organisatie. De treden 4 en 5 richten zich op de uitstoot in de ketens van leveranciers en klanten, waarvan de organisatie een schakel is. 
 
Bij de beoordeling van de CO2 prestatie wordt per niveau beoordeeld hoe een organisatie scoort. Er wordt vanuit vier invalshoeken gekeken naar; transparantie, zelfinzicht, samenwerking en reductie-commitment. Op basis van deze totaalbeoordeling wordt het bedrijf gecertificeerd voor een bepaald CO2 Prestatieladder niveau. 

Kortom; hoe meer de organisatie doet aan CO2 reductie, hoe hoger het niveau van de organisatie op de CO2 prestatieladder en bijkomende voordeel; hoe hoger ook de gunning bij aanbestedingen. 

 

CO2 bewust

Meer informatie over het CO2 bewust certificaat?

Wil jouw organisatie bewust met CO2 reductie aan de slag? Kader Environment & Sustainability helpt je op weg.

Kom met ons in contact

Persoonlijk

Innovatief

Pragmatisch

Vakkundig

Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht