Machine Safety

Wat is het verschil tussen CE certificering en CE markering?

In de dagelijkse praktijk ontstaat nogal eens verwarring over het verschil tussen CE certificering en CE markering machines. Vaak wordt er gesproken over een CE certificaat of CE certificering terwijl het gaat om een CE markering op een product of een CE verklaring vanuit de fabrikant.

In tegenstelling tot CE certificering brengt de fabrikant bij CE markering zelf een markering op het product aan. Bij CE certificering zou dat een onafhankelijke partij zijn die volgens een certificeringsprocedure beoordeelt of een product aan de Europese veiligheidseisen voldoet. Dit is nooit het geval omdat de Europese regelgeving (machinerichtlijn) voorschrijft dat de beoordeling en aansprakelijkheid van de veiligheid van machines bij de fabrikant zelf ligt. Er is dus nooit sprake van CE certificering maar van CE markering machines.

Wanneer de fabrikant een machine voorziet van CE markering machines dan dient de fabrikant ook altijd een verklaring van overeenstemming op te stellen. Met de CE markering machines en de verklaring van overeenstemming verklaart de fabrikant dat de machine voldoet aan de minimale Europese veiligheidseisen. Een logische consequentie is dat de fabrikant aansprakelijk en verantwoordelijk is als het product niet aan de gestelde minimale Europese eisen voldoet.

Ondersteuning van Kader

Meer weten over Machine Safety?

Heb je vragen of wil je meer informatie over CE certificering of CE markering? 

Contact
Nieuw

Onze nieuwste artikelen

Het ATEX Proces Safety congres 2024, wij zijn er weer bij!

Lees verder

Brochure: Safety Expert Manager (SEM)

Lees verder

Tijd voor actie! Waar de machinebouwer aan moet werken

Lees verder

Persoonlijk

Innovatief

Pragmatisch

Vakkundig

Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht