Machine Safety

ISO 13849 Norm

De ISO 13849 norm wordt ook wel de ‘PL-norm voor machinebouw’ genoemd. Performance Levels (PL) worden gebruikt om aan te tonen dat de veiligheidsfuncties van een machine aan de vereiste prestaties voldoen. Veiligheidsfuncties worden bij een machine ingebouwd om de operator te beschermen tegen mogelijk gevaar. Om te bepalen of een machine aan de vereiste prestaties voldoet maken we gebruik van 5 Performance Levels. Deze gaan van A t/m E, waarvan A het ‘lichtst’ is, en E het ‘zwaarst’. De PL-norm is ontwikkeld door de ISO (International Standardization Organization). Naast de PL-norm bestaat ook de SIL-norm. Deze twee normen lijken erg op elkaar en worden soms gecombineerd gebruikt. 

 Welk level een machine behaald hangt af van een aantal factoren. Per veiligheidsfunctie wordt er berekend hoe groot de kans op toevallig gevaarlijk falen is. Deze kans op gevaarlijk falen wordt per uur bepaald. Om een bepaald level te behalen moet deze waarde laag genoeg zijn. Meer informatie hierover is te vinden op onze Performance Level pagina 

 

Meer informatie

Heb je hulp of advies nodig bij het bepalen van een Performance of Safety Integrity Level van jouw machine? Of wil je meer te weten komen over de wettelijke Europese eisen waar je machine aan moet voldoen? Onze specialisten hebben ruime kennis en staan voor je klaar! Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. 

Contact

Persoonlijk

Innovatief

Pragmatisch

Vakkundig

Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht