ISO 45001:2018 managementsysteem

Voldoen aan wet- en regelgeving voor arbeidsomstandigheden met ISO 45001

Kiezen voor Kader voor het behalen van het ISO 45001 certificaat betekent zekerheid en kwaliteit. Onze specialisten op het gebied van kwaliteits, arbo en milieumanagement staan voor je klaar gedurende het gehele proces. Naast het behalen van het certificaat zelf, helpen we je ook om het certificaat up to date te houden. Zo weet jij dat je altijd compliant bent. Dit geeft rust en meer tijd voor waar het écht om draait in jouw bedrijf.

Laat je bedrijf certificeren

Kies voor certificering via Kader

Of dit nu de eerste keer is dat je een ISO certificaat aanvraagt of dat je de huidige certificering wilt vernieuwen of uitbreiden, het kan bij Kader. We helpen je vooraf met een duidelijke intake of nulmeting zodat je precies weet waar je aan toe bent wat betreft planning, kosten, en tijdsbestek. Geen verassingen achteraf maar duidelijkheid en transparantie.

 • Hulp bij de te nemen stappen
 • Advies van een adviseur
 • Helderheid over planning en budget
 • Vooraf inzicht in de audit
 • Eenvoudig uit te breiden met meer certificaten

“Al vele jaren maakt Bausch Health gebruik van verschillende diensten van Kader. Zo heeft Kader de OSHAS 18001 geïmplementeerd en daarna vertaald naar de ISO 45001. Dit alles onder begeleiding van ervaren adviseurs die veel kennis en kunde hebben over de managementsystemen. De samenwerking tussen Bausch Health en de adviseurs van Kader ervaar ik als zeer open en met leuke vakinhoudelijke discussies."

Reinoud Schoon EHS coördinator bij Bausch Health

Laat zien dat je bewust, gezond en veilig werkt met het ISO 45001 certificaat

Als werkgever heb je in Nederland een zorgplicht. Dit betekent dat je verantwoordelijk bent voor het verzorgen van goede arbeidsomstandigheden, werkmiddelen en instructies. Hier horen ook acties om verzuim te voorkomen bij en om mensen te helpen bij het (her)integreren na langdurig ziek zijn. Dit kan soms nog best wel eens lastig zijn. Want wat als je bijvoorbeeld wel de middelen verschaft (oordoppen), maar dat de medewerker ze weigert te dragen en daardoor gezondheidsklachten (gehoorschade) oploopt? Ook dan heb je de plicht om de werknemer wel op zijn gedrag te wijzen. Het managementsysteem van ISO 45001 helpt je om structurele maatregelen te nemen zodat je voldoet aan alle wettelijke eizen rondom gezond en veilig werken.

Waarom zou ik een ISO 45001 certificering willen voor mijn bedrijf?

ISO 45001 certificering laat zien dat je er alles aan doet om gezond en veilig te werken. Dit wekt vertrouwen op bij potentiële klanten en werknemers. Het helpt bij het voldoen aan de verwachtingen van al je stakeholders, en met ISO 45001 ben je verzekerd van een actueel overzicht van alle eisen die van toepassing zijn vanuit de wet – en regelgeving. Zo weet je altijd dat je compliant bent. Wanneer je aan de slag gaat met de implementatie van het managementsysteem ga je na welke ontwikkelingen belangrijk zijn voor jouw gezond en veilig werken beleid. Welke zaken spelen er binnen jouw organisatie die hierop van invloed zijn? Zijn dat wetswijzigingen, technologie of is het een hoge mate van verzuim? Door systematisch alle risico’s & gevaren documenteren krijg je inzicht in wat er binnen je organisatie speelt en hoe je hier het beste mee om kunt gaan, zodat je pijnpunten structureel kan gaan verbeteren.

Hoe ziet het proces tot het behalen van het certificaat eruit?

Voor het succesvol behalen van het certificaat hanteren wij 5 stappen:

 1. Nulmeting: Met een nulmeting kijken we naar waar je organisatie op dit moment staat. Wat is er precies nodig om tot certificering te komen? Door de nulmeting kunnen werknemers ook alvast kennismaken met de inhoud van de norm. We kijken naar alle huidige processen, procesbeschrijvingen en procedures en toetsen dit aan de ISO 45001-norm. De resultaten hiervan verwerken we in een rapportage en plan van aanpak. Na de nulmeting weet je precies wat je te wachten staat en kun je besluiten of je je door Kader wilt laten begeleiden tot aan de certificering.
 2. Implementatie van het managementsysteem: Na de nulmeting starten we met de implementatie van een praktisch hanteerbaar managementsysteem wat efficiënt is en voldoet aan de ISO 45001 norm, én de behoeften van jouw organisatie. Door de Harmonized Structure is de norm goed te integreren met andere ISO-normen en richtlijnen. Het ISO 45001 managementsysteem helpt je op een wendbare manier doelen te stellen en deze te behalen.
 3. Interne audit: Na de implementatie volgt een interne audit. Bij deze stap toetsen we of het managementsysteem goed is ingevoerd. Voldoe je aan alle eisen? Alle bevindingen, inclusief verbeterpunten leggen we vast in een rapportage, zodat je je kan voorbereiden op de externe audit.
 4. Externe audit: Nu volgt de audit door een onafhankelijke, certificerende instelling. Door onze goede contacten met deze instellingen helpen we je om de certificatie zo snel en soepel mogelijk te laten verlopen. Voldoe je aan alle eisen van de norm? Gefeliciteerd! Dan heb je het certificaat behaald.
 5. Na de certificering: Het ISO 45001-managementsysteem heeft een structurele aard. Na de certificering kan de situatie op de werkvloer immers veranderen. Dit geldt ook voor de wet- en regelgeving. Het is daarom zaak om het managementsysteem actueel te houden en een periodieke directiebeoordeling te doen. Wij staan voor je klaar om hierbij te ondersteunen. Al is het maar een paar dagen per jaar, of wellicht wekelijks. We kijken naar waar jouw organisatie behoefte aan heeft. Ook kunnen we medewerkers intern opleiden zodat zaken rondom gezond en veilig werken daarmee ook in de toekomst geborgd zijn.

Hoe verhoudt ISO 45001 zich tot andere normen?

Er zijn natuurlijk meer certificaten op het gebied van veiligheid, gezondheid en welzijn. Wat zijn de verschillen?

 • Veiligheid, Gezondheid & Milieu checklist aannemers (VCA): Dit is geen echt managementsysteem, maar een harde richtlijn. Het heeft bijvoorbeeld de eis om 10 keer per jaar een toolboxmeting te organiseren voor uitvoerend personeel. ISO 45001 is meer gericht op alle medewerkers in zijn geheel en biedt maatwerkafspraken die passen bij jouw organisatie.
 • ISO 9001: Dit is natuurlijk ook een managementsysteem, maar waar ISO 9001 zich vooral richt op klanttevredenheid en kwaliteitsmanagement, gaat ISO 45001 dus meer over de veiligheid en gezondheid van medewerkers.
 • ISO 14001: Deze norm is met zijn bijbehorend managementsysteem vooral gericht op het verbeteren van milieuprestaties. De norm lijkt qua structuur erg op andere ISO normen, want het erg gemakkelijk maakt om het met andere managementsystemen te integreren. Wist je dat ISO 45001 gekoppeld kan worden aan SDG doelstellingen? Dit levert al de bouwstenen voor het rapporten over duurzaamheid en maakt het voldoen aan wetgeving zoals de CSRD en EED gemakkelijker.
 • ISO 45003: Dit is geen certificeerbare norm, maar een richtlijn om je beleid rondom psychosociale arbeidsbelasting vorm te geven. Het helpt je om de mentale gezondheid van je werknemers verder te verbeteren.

Wat zijn de kosten van een ISO 45001-certificering?

De kosten met betrekking tot het proces voor het behalen van de ISO 45001-certificering zijn erg afhankelijk van jouw situatie en de behoeften van je organisatie. We gaan graag van te voren met je in gesprek zodat je niet voor verassingen komt te staan. We streven hierbij altijd naar een eerlijke prijs voor een goede dienstverlening.

 

Werkwijze

Onze werkwijze verschilt per opdrachtgever. In de meeste gevallen werken wij samen. Maar wij kunnen ook alles uit handen nemen.

Offerte aanvragen
Nulmeting

Met een nulmeting krijg je inzicht in de verwachte tijdsbesteding, taakverdeling en kosten. Zo weet je precies waar je aan toe bent!

Managementsysteem

Opzet en implementatie van een praktisch hanteerbaar, digitaal managementsysteem conform de norm én jouw behoeften. 

Interne audit

Toetsing van het managementsysteem aan norm, wet en je eigen eisen. Ook is de interne audit de voorbereiding op de certificatie audit.

 
Directiebeoordeling

Beoordeling van de effectiviteit van het managementsysteem door directie of management. 

Begeleiding en certificering

Begeleiding bij de externe audit door certificerende instelling. Je bedrijf is nu gecertificeerd!

Onderhoud

Periodiek bijhouden en werken van het managementsysteem, zodat je organisatie blijft voldoen aan de eisen vanuit de norm.

Offerte aanvragen
Download

Whitepaper: Gelukkig & Gezond personeel met ISO 45001

Ben je opzoek naar meer informatie? In deze whitepaper onderzoeken we wat het managementsysteem ISO 45001 kan bijdragen aan de uitdagingen van nu.

 •  *
 •  *
  naam@bedrijf.nl
 •  *
Lees onze klantcases

Deze mensen gingen je voor

Klantcase Bouwgroep Peters BV. Al ruim 14 jaar een sterke relatie

Lees verder

Veiligheid staat voorop bij Ouwehand Bouw

Lees verder

ISO 45001 certificering voor Bausch Health

Lees verder
Persoonlijke aanpak

We helpen je graag!

Ben je benieuwd naar wat de implementatie van een managementsysteem jouw bedrijf kan bregen? Onze consultants staan voor je klaar en beantwoorden graag je vragen. Al overtuigd en klaar om van start te gaan? Vraag dan nu direct een offerte aan!

Vraag jouw ISO certificering aan

Persoonlijk

Innovatief

Pragmatisch

Vakkundig