Machine Safety

Werkinstructie

Een werkinstructie is een beschrijvend document wat wordt opgesteld als onderdeel van de Richtlijn Arbeidsmiddelen. Een werkinstructie wordt gemaakt zodat degene die met het arbeidsmiddel werkt precies weet welke handelingen hij of zij moet uitvoeren op welk moment, zodat bijvoorbeeld een machine veilig bediend kan worden. Een goede werkinstructie wordt in toegankelijke taal geschreven, zodat het begrijpelijk is voor iedereen. 

Soorten werkinstructies 

Er zijn verschillende soorten werkinstructies. Zo zijn er algemene instructies die beschrijven wat de juiste manier van het in werking stellen van het arbeidsmiddel is. Maar er zijn bijvoorbeeld ook onderhoudsinstructies en stopinstructies die beschrijven hoe je en machine veilig kunt stoppen of moet onderhouden.  

Hoe wij helpen 

Het zorgen voor een goede en effectieve werkinstructie kan best een uitdaging zijn. Niet voor elke machine is een werkinstructie voorhanden en de gebruiksaanwijzing is vaak niet toegankelijk genoeg voor de dagelijkse gebruiker. Kader kan je hierbij helpen. We maken een inventarisatie van de al aanwezige documentatie en het bestaande beeldmateriaal. Als het nodig is maken we ter plekke nieuw materiaal bij om dit mee aan te vullen. Vervolgens gaan we in gesprek met de betrokken operator en onderhoudsmedewerker van de machine. Op basis van alle input werken we uiteindelijk een instructie uit. Deze kan dan worden geplastificeerd en bij de machine worden opgehangen. Zo weten alle medewerkers in één heldere oogopslag hoe ze veilig met het arbeidsmiddel om moeten gaan. 

Meer informatie

Onze consultants hebben alle expertise in huis om een effectieve werkinstructie op te stellen waarmee alle benodigde informatie praktisch wordt weergegeven. Kan jij hulp of advies gebruiken bij het opstellen van werkinstructies? Neem contact met ons op. Advies is nooit ver weg. 

Contact

Persoonlijk

Innovatief

Pragmatisch

Vakkundig

Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht