Machine Safety

Zijn stuurstroomtransformator verplicht voor kleinere besturingen?

Machinebouwers en elektrische kastenbouwers vragen regelmatig of een stuurstroomtransformator verplicht is voor kleinere besturingen. Vaak zien we dat men voor kleinere besturingen alleen een korstsluitbeveiliging of een beveiliging plaatsen tegen overbelasting in de vorm van een installatieautomaat. Men krijgt de voeding bijvoorbeeld direct van een krachtstroom stopcontact. Wij geven je graag inzicht in de verplichtingen rondom stuurstroomtransformatoren.

Functie

Wat is een stuurstroomtransformator?

De functie van stuurstroomtransformatoren is het galvanisch scheiden van het voedende net. Tevens begrenzen zij in geval van een storing de kortsluitstroom. Door de galvanische scheiding ontstaat er ook een demping van de optredende spanningspieken.

Wat beschrijft de norm aangaande elektrische uitrustingen voor machines (EN-IEC 60204-1) over stuurstroomtransformatoren

Waar stuurstroomketens worden gevoed vanuit een wisselstroombron, moeten voor de voeding van de stuurstroomketens stuurstroomtransformatoren worden gebruikt. Deze moeten gescheiden wikkelingen hebben. Waar meer dan één transformator wordt gebruikt, wordt aanbevolen, de wikkelingen van deze transformatoren zo te verbinden dat de secundaire spanningen in fase zijn.

Waar gelijkspanningsstuurstroomketens zijn verbonden met de beschermingsketen (zie 8.2.1), moeten deze worden gevoed vanaf een aparte wikkeling van de transformator van de (wisselspannings) stuurstroomketen of vanaf een andere stuurstroomtransformator.

OPMERKING:

Aan deze eis wordt voldaan door geschakelde voedingen die zijn uitgerust met transformatoren met gescheiden wikkelingen volgens IEC 61558-2-17.
Transformatoren zijn niet verplicht voor machines met één motorstarter en/of maximaal twee besturingstoestellen (bijvoorbeeld blokkeerinrichting, bedieningsstation met start/stopfunctie).

Ondersteuning van Kader

Meer weten over Machine Safety?

Heb je vragen over het gebruik van stuurstroomtransformatoren of wil je graag meer informatie over machineveiligheid? 

Contact
Verplichting

Wanneer ben je verplicht een stuurstroomtransformator toe te passen?

Het is verplicht volgens de EN-IEC 60204-1 om een stuurstroomtransformator toe te passen indien de machine meer dan één motorstarter heeft. Het is niet voldoende om alleen een installatieautomaat te plaatsen in de besturing. Achter de stuurstroomtransformator plaatst men installatieautomaten als kortsluitbeveiliging of als beveiliging tegen overbelasting. Let bij de keuze op dat bij een korstsluiting of overbelasting de installatieautomaat afschakelt en niet de stuurstroomtransformator wordt kortgesloten.   

Meer informatie over Machine Safety?

Nieuw

Onze nieuwste artikelen

Het ATEX Proces Safety congres 2024, wij zijn er weer bij!

Lees verder

Brochure: Safety Expert Manager (SEM)

Lees verder

Tijd voor actie! Waar de machinebouwer aan moet werken

Lees verder

Persoonlijk

Innovatief

Pragmatisch

Vakkundig

Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht