Klantcase

Hoe Kader meewerkt aan het veilig produceren van jouw favoriete smoothie

‘Maak het de mens gemakkelijk om iets goeds te doen. En laat dat dan ook lekker smaken.’ Dat is de gedachte waaruit Innocent Drinks is ontstaan. Het bedrijf maakt smoothies en sapjes in allerlei smaken. Duurzaam geproduceerd, want Innocent geeft om onze planeet. Bij het maken van sap is voedsel-en procesveiligheid natuurlijk wel belangrijk. Door de harde groei en een (tijdelijk) personeelstekort konden ze daar wel wat ondersteuning bij gebruiken. Onze collega Mustafa werd daarom ingezet als veiligheidscoördinator.

Een nieuwe fabriek met nieuwe medewerkers 

Zoals in elke voedselfabriek, is veiligheid van hoge prioriteit. De blender is een gloednieuwe fabriek, en dat betekent dat veel veiligheidsprocessen nog moesten worden opgezet en dat medewerkers niet altijd even bewust waren van het belang van veiligheid. Door middel van een heldere uitleg, praktisch meedenken en het bieden van een alternatief wanneer een risicoanalyse werd afgewezen, is de veiligheidscultuur enorm verbeterd. Zo vertelt Mustafa:

“Elke ochtend gaf ik de nieuwe contractors een introductietraining voordat ze aan het werk mochten. Daarin vertelde ik waarvoor bepaalde processen nodig waren en hoe je ze het beste kunt uitvoeren. Door mijn uitleg ontstond er meer begrip en bewustwording.”

Er werd daarnaast gekeken of de huidige RI&E documenten nog aan de norm voldeden. Ditzelfde gold voor de werkvergunningen. Ook werd er naar een algehele fabriekstop toegewerkt. Tijdens deze stop werd er onderhoud aan alle machines gepleegd en gekeken of er onderdelen moeten worden vervangen. Dit was het perfecte moment om ook te kijken naar de lock-out, take-out en try-out procedures. Mustafa heeft geholpen bij een breed scala aan veiligheidsaspecten.

“Elke ochtend gaf ik de nieuwe contractors een introductie training voordat ze aan het werk mochten. Daarin vertelde ik waarvoor bepaalde processen nodig waren en hoe je ze het beste kunt uitvoeren. Door mijn uitleg ontstond er meer begrip en bewustwording.”

Mustafa Veiligheidsexpert bij Innocent

En nog meer procesverbeteringen 

Er zijn TRA’s (Taak Risico Analyses) gemaakt, RAMS (Risk Assessment Met Statements) opgesteld en risicoanalyses gedaan. Door de goed opgebouwde band en het harde werken zijn er enorme sprongen gemaakt.

“Ik vind dat de kloof tussen de veiligheidskundige en de medewerker niet meer zo groot is. Ik had goed contact met bijna iedereen van Innocent. Medewerkers konden mij bellen en mailen, maar ook gemakkelijk fysiek opzoeken. Hierdoor werd er een toegankelijke werksfeer gecreëerd. Elk project heeft natuurlijk zijn ups en downs, maar de onderlinge contacten waren zo goed dat we elkaar erdoorheen sleepten. Omdat de fabriek 24/7 actief is, is het niet vanzelfsprekend dat je problemen gemakkelijk kunt rangschrikken en afwerken. Dat is best een uitdaging want de dynamiek en het tempo zijn hoog. Maar we mogen trots zijn op alle mooie resultaten die we geboekt hebben.”

Een verlengde projectduur

Hoewel het project oorspronkelijk twee maanden zou duren totdat er een nieuwe medewerker was aangenomen, werd de klus verlengd. In totaal heeft het project 7 maanden in beslag genomen. Bovendien zijn beide partijen erg tevreden. Daarom zal Kader in de toekomst nog meer met Innocent samenwerken. Ook op andere gebieden waaronder bijvoorbeeld explosieveiligheid.

Advies nodig op het gebied van Health & Safety?

Onze veiligheidsexperts zoals Mustafa helpen je graag verder. Ze zijn getraind in het signaleren van (aankomende) onveilige situaties. Of het nu gaat om voedselveiligheid, machineveiligheid of explosiegevaar. 

Meer informatie over Health & Safety management Help mij op weg
Actueel

Onze nieuwste artikelen

06/02/2024

Een veiligheidsbewuste cultuur bij Shell

Lees verder
03/01/2024

Meld je aan voor het seminar: Samenwerken, organiseren en meten in de praktijk

Lees verder

Klantcase Bouwgroep Peters BV. Al ruim 14 jaar een sterke relatie

Lees verder

Persoonlijk

Innovatief

Pragmatisch

Vakkundig

Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht