Slimme integrale veiligheidsdossiers bij Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat in Zuid-Holland krijgt sinds 2022 hulp van Kader met het automatisch genereren van duizenden object-RI&E’s en integrale veiligheidsdossiers. Zo zijn risico’s van assets zoals bruggen en grondkeringen met één muisklik inzichtelijk.

Lees hieronder verder

Kader en Rijkswaterstaat werken sinds 2022 samen aan het innovatiever genereren van Risico-Inventarisatie en -Evaluaties (RI&E’s) en integrale veiligheidsdossiers (IVD’s) voor bijna 3000 verschillende objecten in de provincie Zuid-Holland, variërend van aquaducten tot gemalen. Met een combinatie van bureaustudie en inspecties op locatie en door gebruik te maken van technische toepassingen op het gebied van dataverzameling en -verwerking wordt de beschikbare data slim gecombineerd. Het beoogde eindresultaat? Een overzichtelijke, actuele en complete set aan veiligheidsinformatie over de duizenden assets. Met RI&E’s en IVD’s die zichzelf als het ware invullen.  

Veiligheid belangrijke pijler voor Rijkswaterstaat

Marc Stamhuis is senior adviseur assetmanagement bij Rijkswaterstaat-regio West-Nederland Zuid. Hij is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van objecten zoals viaducten, (vaar)wegen en verlichting. Marc: “Welk onderhoud moeten we doen en wanneer? Op dit soort vlakken geef ik advies.”  

Marcs team opereert in het cluster hoofdwegennet. “Daarmee bedoelen we: alles wat niet beweegt, dus de wegen tussen bruggen bijvoorbeeld.” Zo’n clusterteam bestaat uit ongeveer 25 medewerkers. Veiligheid is een belangrijke pijler in hun werk.  

“Rijkswaterstaat heeft veiligheid hoog in het vaandel. Daarbij is er een wettelijke verplichting vanuit de Arbowet om de Risico Inventarisatie en –Evaluatie (RI&E) en integrale veiligheidsdossiers te maken. We willen de veiligheidsrisico's aantoonbaar in beeld brengen, voor onszelf maar ook voor onze opdrachtnemers. Het kost simpelweg te veel tijd om dit zelf te realiseren. Het opzoeken en bundelen van informatie is veel doe-werk. We waren op zoek naar efficiëntie en kwaliteit; toen kwamen we bij Kader terecht.” 
 
Kader stelde een projectteam op met drie leden: Rick Frielink als projectleider, Patrick Kroon als integraal veiligheidsadviseur en Theo Liu als dataspecialist. Samen met Marc Stamhuis en de andere collega’s van het Rijkswaterstaat-district gingen ze aan de slag. 

Iedere rol voegt waarde toe. Processtappen die meerdere keren terugkomen worden geautomatiseerd. Ook de samenwerking verloopt goed. En wat we ook fijn vinden: Kader snapt goed dat het voor ons ook een groot project is. Ze betrokken ons stap voor stap door bijvoorbeeld steeds tussenresultaten te delen. Ze staan open voor feedback en denken ook proactief met ons mee.”

Marc Stamhuis Senior adviseur assetmanagement bij Rijkswaterstaat

Efficiëntieslag bespaart kosten en tijd

 
Het in kaart brengen van risico’s van grote hoeveelheden objecten kost veel geld en arbeidsuren. Marc licht toe: “Een voorbeeld: neem een pompkelder. De locatie moet in kaart worden gebracht, de situatie ter plekke moet uitgebreid worden beschreven, hoeveel en welke installaties zijn er aanwezig? Zijn er al inspectieresultaten inzichtelijk? Allemaal losse elementen die in verschillende systemen zitten. Zie de informatie bij elk project maar eens in kaart te brengen en hang er daarna maar de goede conclusies aan.”  

Dat is een hoop werk, benadrukt Marc. “Kader heeft het maken van deze RI&E’s en integrale veiligheidsdossiers uit handen genomen, waarbij we ook een specifieke deadline hebben meegegeven.” 
 
Hij beschrijft het proces als volgt: “We kregen één contactpersoon vanuit Kader met inhoudelijke kennis, daarnaast een ‘whizzkid’ ofwel een techneut én een projectleider. Kader heeft het proces als het ware in tweeën geknipt. Er werd een risicobeschrijving gemaakt en gekeken welke veiligheidsdomeinen van toepassing zijn en welke risico’s er spelen. De veiligheidskundige maakte dit specifiek per objectsoort. Zijn collega verzamelde deze informatie om het daarna in scripts te kunnen verwerken. Zo kon er snel per object - er zijn er zo’n 3000 in totaal - een uniform rapport worden samengesteld.” 

Iedere rol voegt waarde toe

 
Er is een mooie wisselwerking tussen de projectleider, dataspecialist en integraal veiligheidskundige van Kader. Marc: Iedere rol voegt waarde toe. Processtappen die meerdere keren terugkomen worden geautomatiseerd. Ook de samenwerking verloopt goed. En wat we ook fijn vinden: Kader snapt goed dat het voor ons ook een groot project is. Ze betrokken ons stap voor stap door bijvoorbeeld steeds tussenresultaten te delen. Ze staan open voor feedback en denken ook proactief met ons mee.” 
 
De assetmanager van Rijkswaterstaat heeft vertrouwen in de kwaliteit van de veiligheidsdossiers: “Ik denk dat we het product zo toegankelijk en toepasbaar hebben gemaakt, dat het in de uitvoering als vanzelfsprekend wordt toegepast. Dat we, met name bij de onderhoudsprojecten waar de opdrachtnemers aanwezig zijn, het besef meegeven om die informatie te bestuderen en mee te nemen tijdens het werk. En is deze informatie nog actueel? Of kunnen we her en der nog een aanpassing doen? Idealiter wordt ook daarbij stilgestaan. Dat het personeel veilig kan werken met de risico’s in het achterhoofd, daar gaat het uiteindelijk om.” 

Whitepaper: Slimme object-RI&E’s en veiligheidsdossiers

Beheert jouw organisatie een groot aantal assets en ben je benieuwd met welke slimme trucs je efficiënt veiligheidsinformatie over objecten kunt verzamelen en delen? Lees dan onze whitepaper Slimme object-RI&E’s en veiligheidsdossiers.  

Download
Actueel

Onze nieuwste artikelen

Fysieke en psychische gevolgen van arbeidsongevallen: volg masterclass op Veiligheidsdag in perspectief

Lees verder
08/05/2025

Kankerverwekkende stoffen in jouw organisatie? Zo minimaliseer je risico's

Lees verder

Energy Safety Festival 2025

Lees verder

Persoonlijk

Innovatief

Pragmatisch

Vakkundig