Blog

Fysieke en psychische gevolgen van arbeidsongevallen: volg masterclass op Veiligheidsdag in perspectief

Jaarlijks overlijden er ongeveer 60 mensen door een arbeidsongeval. En bij de 200.000 tot 300.000 arbeidsongevallen die plaatsvinden, raakt ongeveer de helft gewond. Gewonde werknemers kunnen vaak minimaal een dag niet werken. Om slachtoffers en nabestaanden (beter) te ondersteunen, organiseert Stichting Arbeidsongevallen op 17 juni een masterclass. Dit is een van de zes masterclasses die onderdeel zijn van het congres Veiligheidsgedrag in perspectief.

Arbeidsongeval leidt tot verschillende problemen

Slachtoffers en nabestaanden van een arbeidsongeval hebben een dubbele lijdensweg. Ze hebben niet alleen lichamelijke en psychische gevolgen van het arbeidsongeval, maar krijgen ook te maken met andere nadelen. Denk aan problemen met bedrijfsartsen, medisch specialisten, UWV, arbeidsinspectie, verzekeraars, collega’s of bedrijfsleiding.

"Verhalen van schade is jarenlange martelgang"

Ook weten slachtoffers en nabestaanden vaak niet tot wie ze zich moeten richten voor het verhalen van letselschade. Volgens Klaas Zwart, voorzitter Stichting Arbeidsongevallen die ook de masterclass geeft, is dat een groot probleem. "Het arbeidsongeval overkomt je één keer. Daarna wil je je leven weer oppakken, maar het verhalen van je schade is een jarenlange martelgang die ook je herstel in de weg staat. Dat zou in een beschaafd land beter moeten kunnen. Dit is een terugkerend punt dat slachtoffers van arbeidsongevallen, maar ook hun nabestaanden, met ons delen.”

Meld je aan voor masterclass 17 juni

In de masterclass van Klaas Zwart worden zowel de fysieke als psychische gevolgen van arbeidsongevallen behandeld. Ook gaat het over de uitdagingen waarmee slachtoffers en nabestaanden te maken krijgen bij het verhalen van letselschade, zoals de complexe procedures en ondersteuning bij het vinden van de juiste hulp.

Aanmelden voor het congres kan hier:

Aanmelden Veiligheidsgedrag in perspectief

Doel van de Stichting Arbeidsongevallen

Stichting Arbeidsongevallen is opgericht door slachtoffers van arbeidsongevallen, nabestaanden en sympathisanten. De stichting:

  • is er voor slachtoffers en nabestaanden van een arbeidsongeval;
  • geeft advies en verwijst slachtoffers en nabestaanden door naar betrouwbare experts;
  • bouwt een netwerk van contactpersonen met wie slachtoffers of nabestaanden contact kunnen opnemen;
  • beïnvloedt de politiek om de situatie van slachtoffers te verbeteren;
  • organiseert jaarlijks een lotgenotenbijeenkomst.
  • geeft gastlessen over de gevolgen en impact van een arbeidsongeval voor de direct betrokkenen, het slachtoffer en zijn/haar gezin, de collega’s en het bedrijf.

Veiligheidsbewustzijn verhogen in jouw organisatie?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of ben je benieuwd welke veiligheidsvragen er spelen in jouw organisatie en hoe je die kunt aanpakken? We helpen je graag op weg.

Contactformulier HSE
Actueel

Onze nieuwste artikelen

Fysieke en psychische gevolgen van arbeidsongevallen: volg masterclass op Veiligheidsdag in perspectief

Lees verder
08/05/2025

Kankerverwekkende stoffen in jouw organisatie? Zo minimaliseer je risico's

Lees verder

Energy Safety Festival 2025

Lees verder

Persoonlijk

Innovatief

Pragmatisch

Vakkundig