Consulting

Functionele veiligheid in de machinebouw

Functionele veiligheid beschrijft hoe je een deel van de veiligheid van een machine kan en mag toevertrouwen aan een besturingssysteem. Een besturingssysteem zorgt er dan bijvoorbeeld voor dat de aandrijving stopt als de deur van een machine wordt geopend. Of bijvoorbeeld dat wanneer iemand een gevaarlijke zone inloopt, de machine zich automatisch uitschakelt om gevaar te voorkomen. Veiligheidsfuncties zijn er dus om de operator van de machine te beschermen.

Je moet er zeker van kunnen zijn dat deze functies correct werken. In de Machinerichtlijn staan de eisen beschreven waaraan een nieuwe machine moet voldoen zodat een fout in de hardware van een besturingssysteem niet tot gevaarlijke situaties kan leiden. Gevaar moet immers zo veel mogelijk voorkomen worden. De mate van zekerheid die je daarvoor hebt wordt, binnen de machinebouw, uitgedrukt in de Engelse termen Performance Level’ (PL) of ‘Safety Integrity Level’ (SIL). Om tot een bepaalde SIL- of PL-niveau te komen, bereken je de toevallige faalkans van de componenten in de veiligheidsfunctie.  

Waarom kies je voor Kader? 

Ons team met diverse machineveiligheidsspecialisten helpen je graag met vraagstukken of projecten over functionele veiligheid. Bijvoorbeeld in de vorm van advies, coaching of begeleiding van klantspecifieke projecten. 

Naast coaching voeren we bepaalde stappen ook volledig voor je uit. Denk hierbij aan het opstellen van een functional safety plan, het uitvoeren van een risicobeoordeling of specificeren van de benodigde veiligheidsfuncties. Daarnaast kunnen onze specialisten SIL- of PL-berekeningen uitvoeren en documenteren, helpen bij het opstellen van een specificatie voor de veiligheidsgerelateerde software, of gebruiksaanwijzingen opstellen. Bekijk ook onze opleidingen waarin wij deze kennis doorgeven. 

 

 

Download

Brochure Functionele veiligheid in de machinebouw

In de brochure lees je onder andere over:

Veiligheidsfuncties;
Systematische werkwijze;
Architectuur en faalkans;
Software in veiligheidsPLC’s.

  •  *
  •  *
    naam@bedrijf.nl
  •  *
Actueel

Gerelateerd nieuws

Het ATEX Proces Safety congres 2024, wij zijn er weer bij!

Lees verder

Brochure: Safety Expert Manager (SEM)

Lees verder

Tijd voor actie! Waar de machinebouwer aan moet werken

Lees verder

Persoonlijk

Innovatief

Pragmatisch

Vakkundig

Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht