Consulting

CE-markering drukapparatuur

In het Warenwetbesluit Drukapparatuur vind je alle regelgeving voor drukapparatuur. De regelgeving bestaat uit twee delen: de regelgeving voor de nieuwbouwfase van drukapparatuur en voor de gebruiksfase van drukapparatuur. 

Drukapparatuur in de nieuwbouwfase, zoals drukvaten, installatieleidingen, veiligheidsappendages, armaturen, stoomketels en installaties, moeten voldoen aan de Europese richtlijn Drukapparatuur 97/23/EG - ook wel PED (Pressure Equipment Directive).   

Een CE-markering is voor deze apparatuur verplicht vóórdat ze op de markt komen. Bovendien moet de fabrikant een aangemelde keuringsinstelling (Notified Body) betrekken. Ontwikkel je een machine met drukapparatuur voor eigen gebruik? Dan is CE-markering niet toegestaan en gelden de regels van de nieuwbouwfase. 

Gebruiksfase drukapparatuur 

Er zijn eisen aan de keuringsverplichtingen die je als gebruiker hebt. Belangrijke onderdelen zijn: 

  • De keuring vóór ingebruikneming
  • De periodieke her- en intredekeuring
  • De zorgplicht 

Een aangewezen keuringsinstelling (AKI) of een inspectiedienst (IvG, KvG) voeren de keuringen uit. Je beoordeelt zelf of er een keuringsplicht is. 

Keuringsplicht 

Als er een keuringsplicht is, stel je bij elke herkeuring een herbeoordelingsplan op. Is er geen keuringsplicht? Dan heb je als gebruiker zelf een zorgplicht. 

Wat bieden wij jou? 

Onze machineveiligheidsspecialisten helpen je graag met vraagstukken of projecten rondom CE-markering voor drukapparatuur. Bijvoorbeeld in de vorm van advies, coaching of begeleiding van klantspecifieke projecten. Daarnaast kunnen we ook de volledige uitvoering voor je doen.  

Actueel

Gerelateerd nieuws

Kader Technical Safety presenteert: Webinar ARIE

Lees verder

Kader ondersteunt ARN bij het behalen van de CE-markering

Lees verder

Meld je aan voor de webinar: Aanpassingen aan bestaande machines

Lees verder

Persoonlijk

Innovatief

Pragmatisch

Vakkundig

Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht