Consulting

CE-markering drukapparatuur

In het Warenwetbesluit Drukapparatuur vind je alle regelgeving voor drukapparatuur. De regelgeving bestaat uit twee delen: de regelgeving voor de nieuwbouwfase van drukapparatuur en voor de gebruiksfase van drukapparatuur. 

Drukapparatuur in de nieuwbouwfase, zoals drukvaten, installatieleidingen, veiligheidsappendages, armaturen, stoomketels en samenstellen, moeten voldoen aan de Europese richtlijn Drukapparatuur 2014/68/EU - ook wel aangeduid met PED (Pressure Equipment Directive).   

Een CE-markering is voor deze apparatuur verplicht vóórdat de apparatuur op de markt wordt gebracht. Dit geldt niet voor drukapparatuur in de categorie ‘goed vakmanschap’; dat is drukapparatuur met in het algemeen lage gebruiksrisico’s, bijvoorbeeld een koelwaterleiding. Op deze apparatuur is de CE-markering niet toegestaan.  

In sommige gevallen moet de fabrikant een Europese Conformiteitsbeoordelingsinstantie (EU-CBI, voorheen Notified Body of ‘NoBo’) in het conformiteitstraject betrekken. Dat geldt voor drukapparatuur in de hogere PED-categorieën II t/m IV, ofwel drukapparatuur met hogere gebruiksrisico’s. Denk bijvoorbeeld aan een waterstoftank. Dit geldt ook voor apparatuur die voor eigen gebruik wordt ontworpen en gebouwd.

Gebruiksfase drukapparatuur 

Voor geldt in de gebruiksfase een keuringsverplichting. De keuringplicht in de gebruiksfase valt als regel samen met de hogere PED-categorieën.

De keuringen in de gebruiksfase worden uitgevoerd door een keuringsinstelling (NL-CBI, voorheen AKI). Het gaat hierbij niet om het ontwerp en de bouw van de machine, maar om borging van de goede staat van onderhoud. De keuring kan ook grotendeels in eigen beheer uitgevoerd worden, via een Inspectieafdeling van Gebruikers (IVG) of een Keuringsdienst van Gebruikers (KVG).

Belangrijke elementen van de keuringsplicht zijn: 

  • Bepaling van de keuringsplicht: daarvoor ben je als gebruiker / werkgever zelf verantwoordelijk.
  • De keuring vóór ingebruikneming: toetsing voorafgaand aan ingebruikneming.
  • De periodieke herkeuring: regelmatige toetsing of de apparatuur nog in goede staat verkeert.
  • De zorgplicht geldt ook voor drukapparatuur mét keuringsplicht.  
    Niet de keuringsinstelling, maar de gebruiker / werkgever is  verantwoordelijk voor de goede staat van onderhoud.   

Zorgplicht

Als er keuringsplicht is, stel je voorafgaand aan elke herkeuring een herbeoordelingsplan op. Is er geen keuringsplicht? Dan heb je als gebruiker nog steeds zorgplicht, vergelijkbaar met andere arbeidsmiddelen. Het betreft hier inzet volgens het gebruiksdoel, en passend onderhoud zodat de veiligheid gewaarborgd is.

Wat bieden wij jou? 

Onze specialisten helpen je graag met vraagstukken of projecten rondom CE-markering en keuringen van drukapparatuur. Bijvoorbeeld in de vorm van specifiek advies, of begeleiding van een conformiteits- of keuringstraject. We kunnen ook de complete uitvoering voor onze rekening nemen. Daarnaast geven we trainingen voor fabrikanten en voor gebruikers van drukapparatuur. We helpen u graag bij het samenstellen van een passende opleiding.

Verder kunnen we een Audit Drukapparatuur uitvoeren, waarbij we alle drukapparatuur in het bedrijf inventariseren en bepalen welke drukapparatuur keuringsplichtig is. Ook bij verdere invulling daarvan kunnen we assisteren. Heb je na het lezen nog vragen? Stel ze gerust. We staan je graag te woord.

 

 

 

 

 

 

Actueel

Gerelateerd nieuws

Het ATEX Proces Safety congres 2024, wij zijn er weer bij!

Lees verder

Brochure: Safety Expert Manager (SEM)

Lees verder

Tijd voor actie! Waar de machinebouwer aan moet werken

Lees verder

Persoonlijk

Innovatief

Pragmatisch

Vakkundig

Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht