Consulting

Ongevalsonderzoek en incidentanalyse in procesindustrie

Een incident is een onwenselijke gebeurtenis met (mogelijk) nadelige gevolgen, bijvoorbeeld voor de veiligheid van medewerkers, belasting op het milieu of financiële gevolgen voor een organisatie. In deze context kan een onwenselijke gebeurtenis ook een bijna-ongeval zijn, ook wel ‘near-miss’, of het (onbedoeld) aanspreken van een beveiligingskring in een procesinstallatie.

Een ongevalsonderzoek of een incidentenanalyse is kortweg een onderzoek naar een incident waarin we de onderliggende oorzaken van een incident bloot willen leggen. Dit kunnen we bij Kader analyseren aan de hand van tripod, 5xwhy, het visgraatmodel en soat.

Zodra we de basisoorzaken van een incident ontdekken, stellen we beheersmaatregelen voor. Door deze maatregelen te implementeren kun je als organisatie herhaling voorkomen. Een ongevalsonderzoek of een incidentenanalyse leidt vrijwel altijd tot een verdere aanscherping van het managementsysteem.

Als een organisatie na een incident geen ongevalsonderzoek of incidentenanalyse uitvoert, is kans aanwezig dat verantwoordelijken niet van een incident leren en dat een soortgelijk incident weer optreedt.

Wat doet Kader voor jou?

Kader onderzoekt regelmatig incidenten voor opdrachtgevers. Onze experts hebben kennis op verschillende gebieden en kunnen een onafhankelijk ongevalsonderzoek uitvoeren. Wil je weten wat we specifiek voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op!

Actueel

Gerelateerd nieuws

Het ATEX Proces Safety congres 2024, wij zijn er weer bij!

Lees verder

Brochure: Safety Expert Manager (SEM)

Lees verder
08/03/2024

Waterstof en explosieveiligheid − dit moet je weten

Lees verder

Persoonlijk

Innovatief

Pragmatisch

Vakkundig

Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht