Klantcase

Veilig en gezond werken als voorbeeld voor Kuijpers Centrale Projecten (KCP)

Het afgelopen jaar hebben we onze opdrachtgever Kuijpers Centrale Projecten (KCP) ondersteund bij een prestigieus project: de renovatie van het Provinciehuis in Den Haag (PZH).

Consulting
HSE Management

Ben je op zoek naar veiligheidskundige ondersteuning voor jouw bouwproject? Van ontwerpfase tot uitvoeringsfase en coördinatie is Kader jouw adviseur.

Neem contact op Ondersteuning is nooit ver weg
Renovatie

Energieneutraal

Deze renovatie moet leiden tot een energieneutraal gebouw waarmee de Provincie Zuid-Holland haar ambitie om al haar gebouwen klimaatneutraal te maken, in lijn met de “Green Citydeal” EnergieRijk Den Haag, verwezenlijkt. De verduurzaming en renovatie van techniek en bouw, inclusief 15 jaar onderhoud, is in handen van Kuijpers, in samenwerking met Kraaijvanger Architects, DGMR en Valstar Simonis. Onze opdrachtgever Kuijpers Centrale Projecten (KCP) is in dit project de hoofdaannemer; voor Kuijpers het eerste project vanuit die verantwoordelijkheid. Dus, een première, óók waar het gaat om veilig en gezond werken. 

Veiligheid staat bij Kuijpers hoog in het vaandel. Kader Group werkt al een aantal jaar met Kuijpers samen aan veiligheid op uiteenlopende projecten in verschillende branches. Wij kennen elkaars organisaties daardoor goed. Tijdens de renovatie van het Provinciehuis in Den Haag  (PZH) ondersteunde Paul Ograjensek, senior veiligheidskundige (HVK) van Kader, het Kuijpers projectteam op het gebied van veiligheid. Op coachende wijze nam hij de medewerkers van Kuijpers mee in het hoe en waarom van veilig en gezond werken en hun rol daarin. 

Health Safety Environment

Onze aanpak

Met onze veiligheidskundige expertise binnen uiteenlopende branches en projectfases ben je met Kader verzekerd van een betrouwbare en professionele partner! 

Contact Help mij op weg
Tussen de oren krijgen

Uit je comfort zone om veiligheid en gezondheid beheersen 

De grootste uitdaging in dit project was het ‘tussen de oren’ krijgen dat het beheersen van veiligheid en gezondheid in de regel een kwestie is van vooruitplannen, blijven herhalen én samen doen. Projectteamleden zijn wekelijks meegenomen in de veiligheidsrondes met als focus: Hoe herken ik (on)veilige situaties en gedrag? Hoe ga ik daarmee om? Hoe kan ik een bijdrage leveren aan ‘de veiligheid’? Voor de meesten betekende dit ‘uit de comfort zone’ komen. 

Veiligheidsrondes samen nabespreken: ‘eye openers’ en discussie 

De scope van het werk zelf (renovatie), de krappe bouwlocatie in stedelijk gebied, het aantal partijen op de bouw en de grote hoeveelheid betrokken nationaliteiten, vormden een complex geheel. Tijdens de wekelijkse veiligheidsmeeting bespraken we waarnemingen uit de rondes en de rol van de projectteamleden daarin. In deze meetings keken we ook vooruit naar de planning, bouwactiviteiten met bijzondere veiligheidsrisico’s en hoe daarmee om te gaan. Je kunt hierbij denken aan activiteiten als slopen, hijsen, werken op hoogte en blootstelling aan bouwstof. Daarnaast besteedden we aandacht aan het ontstaan van (bijna) ongevallen en mogelijke gevolgen. Regelmatig leidden de veiligheidsrondes tot ‘eye openers’ (“Goh, dat je dat opvalt..”, “Nooit zo op gelet..”). In verschillende meetings ontstond discussie over risicobereidheid (vind je iets veilig of niet) en verantwoordelijkheid voor veiligheid (opdrachtgever, werkgever, werknemer). Dat er ruimte was voor zulke discussies, toont dat er een veilige omgeving was om ieders mening te delen en te bespreken. 

Door samen elke week stil te staan bij ‘de veiligheid’ is de bewustwording toegenomen ten aanzien van specifieke risico’s, en tegelijkertijd ook over de eigen verantwoordelijkheid en bijdrage aan ‘de veiligheid’. Gedurende het project hebben we samengewerkt met de veiligheidskundigen van Kuijpers en projectmanagement om verbeteringen door te kunnen voeren in het veiligheidsmanagementsysteem van Kuijpers. 

Veiligheidsbewustwording via opleiding Projectveiligheid 

In oktober 2021 volgden zo’n 15 uitvoerders, projectleiders en het projectmanagement de driedaagse training Projectveiligheid van Kader Academy. Naast projectteamleden van het PZH-project namen ook projectleiders en uitvoerders van andere projecten en het Hoofd Projecten en Bedrijfsbureau deel aan de training. Het doel van de training Projectveiligheid is het vergroten van kennis en bewustwording omtrent veiligheid in projecten van initiatie tot overdracht en afsluiting. 

  • Health
  • Safety
  • Environment
Actueel

Onze nieuwste artikelen

Organisaties zijn kwetsbaarder dan ooit

Lees verder

Whitepaper: Informatiebeveiliging met ISO 27001 of NEN 7510

Lees verder

Veiligheidskundige Tessa staat met column in vakblad van NVVK

Lees verder

Persoonlijk

Innovatief

Pragmatisch

Vakkundig

Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht