Artikel

De weg naar ISO 9001 certificering

In ons tweeluik over de ISO-9001 certificering, bespraken we in deel 1 voor wie het certificaat geschikt is en wat de voordelen van ISO-9001 zijn voor jouw bedrijf. Ben je overtuigd en wil je ook jouw organisatie laten certificeren? Volg dan deze stappen:

Een succesvolle audit en certificering in 5 stappen

 

Creëer draagvlak en zorg voor betrokkenheid binnen de organisatie

Het management moet zich bewust zijn van de voordelen van ISO 9001 en zich en zich volledig verbinden aan het proces. Dit betekent dat verantwoordelijkheden moeten worden toegewezen en middelen beschikbaar moeten worden gesteld om de resultaten te behalen die je wilt en om de strategische richting van de organisatie vast te stellen.

Zorg voor een goede documentatie

Organisaties moeten hun belangrijkste processen, workflows en de daarbij behorende taken documenteren. Dit geldt ook voor verantwoordelijkheden en bevoegdheden.

Start de implementatie

De vastgestelde procedures en processen moeten worden geïmplementeerd en gecommuniceerd naar de betrokken medewerkers Het geven van trainingen, volgen van opleidingen en het laten opdoen van ervaring helpt om ervoor te zorgen dat iedereen begrijpt wat er van hen verwacht wordt.

Uitvoeren van de interne audit

Bij deze stap wordt een interne audit doorlopen om te beoordelen of de processen worden uitgevoerd en gedocumenteerd zoals afgesproken. Hierbij wordt ook gekeken naar of ze zo effectief zijn. Eventuele maatregelen voor verbetermogelijkheden, moeten daarna worden genomen.

Certificatie-audit

Een externe certificerende instelling voert een grondige audit uit om te bepalen of de organisatie voldoet aan de ISO 9001-norm. Als aan alle eisen is voldaan, wordt een certificaat verstrekt.

Continu verbeteren

Het behalen van de ISO 9001 certificering is geen eenmalige prestatie, maar een proces dat erop gericht is om duurzame vertering te realiseren en doelstellingen te behalen. Het is een investering in jouw bedrijf wat aanzienlijke voordelen oplevert voor de kwaliteit, klanttevredenheid en je concurrentievermogen. Ben je opzoek naar een manier om je bedrijf te verbeteren en te laten groeien? Start dan vandaag nog met de weg naar certificering. Wij helpen daar graag bij.

 

Hulp of advies nodig?

Een kwaliteitsmanagementsysteem opzetten en implementeren volgens ISO 9001 is eenvoudig als je precies weet wat je moet doen. Onze consultants beschikken we over alle ervaring en kennis om je  passend te kunnen begeleiden en adviseren. We ontwikkelen een op maat gemaakt projectplan voor jouw organisatie. Hierbij beoordelen we de bestaande procedures, identificeren we mogelijkheden voor verbetering en analyseren we de specifieke vereisten voor jouw organisatie. We houden rekening met de wetgeving, eisen en behoeften die voor jouw organisatie relevant zijn. Denk aan arbeidsomstandigheden, veiligheid, milieu en techniek. Onze benadering gaat verder dan alleen de ISO 9001 en we helpen je graag bij het gehele proces.

 

Meer informatie over het ISO 9001-certificeringstraject

Wil je meer weten over hoe het ISO9001-certificeringstraject precies verloopt? Lees dan ook onze brochure.

Download brochure
Actueel

Ook interessant voor jou

ISO 9001-certificering: waarom eigenlijk?

Lees verder

Whitepaper: ISO Harmonized Structure Normen

Lees verder

Behaal trede 3 van de veiligheidsladder met onze Gap analyse

Lees verder

Persoonlijk

Innovatief

Pragmatisch

Vakkundig

Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht