Volgens een recente enquête van Binnenlands Bestuur ervaart de helft van alle gemeenteambtenaren een te hoge werkdruk. Hier liggen een aantal duidelijke oorzaken aan ten grondslag. Van alle soorten overheden zijn het met name de gemeenten die er de laatste jaren veel taken bij hebben gekregen. Denk bijvoorbeeld aan de decentralisatie van de jeugdzorg, de invoering van de Omgevingswet en de opvang van Oekraïners. Tegelijkertijd is er sprake van personeelstekort. Deze samenloop van omstandigheden voert de druk flink op bij ambtenaren. De verwachting is dat het personeelstekort niet snel zal afnemen en gemeenten er komende tijd eerder nóg meer taken bij krijgen. Toch zijn er - ook onder deze omstandigheden - een aantal dingen die je kunt doen om stressklachten op de werkvloer in te perken.
Werkstress voorkomen? Met deze checklist
Stress heeft alles te maken met (dis)balans. Worden minder leuke kanten van een baan gecompenseerd door positieve factoren? Dan is er genoeg balans om met frisse energie naar het werk te blijven gaan. Er zijn een aantal factoren die helpen om deze balans samen met de medewerkers te vinden. We hebben ze hieronder in een checklist gezet.
Dialoog & autonomie
Werknemers vinden het belangrijk om met hun werkgever in gesprek te kunnen gaan over het werk. Over wat goed gaat, maar ook wat beter kan. Kies als werkgever altijd voor een positieve benadering en geef kritiek in een opbouwende toon. Geef de medewerker ook de ruimte om te vertellen. Als je als werkgever luistert in plaats van ‘zendt’, ontstaat er een dialoog. Daarnaast geldt: hoe meer invloed een werknemer heeft op de werkzaamheden die hij doet - maar ook wanneer en hoe dat gebeurt - hoe prettiger hij het werk ervaart. Deze autonomie zorgt ervoor dat de werknemer meer binding met de organisatie gaat voelen. Juist bij gemeenten zien we veel dat medewerkers invloed op hun werkzaamheden en toekomst willen hebben.
Waardering & participatie
Waardering maakt het werkplezier groter. Dat kan al in iets heel kleins zitten, bijvoorbeeld een lief kaartje vol complimenten over het geleverde werk van de afgelopen tijd. Wat ook als een compliment voelt, is wanneer de mening van een werknemer wordt meegenomen in het bedrijfsbeleid. Als je als werkgever hiervoor open staat, zullen medewerkers zich op alle vlakken eerder durven uit te spreken. Daardoor komt nuttige informatie naar boven en voelen medewerkers zich gehoord. Dat alles heeft een positieve uitwerking op de balans.
Persoonlijke ontwikkeling
Als laatste op het lijstje staat de persoonlijke ontwikkeling. Opleidingsmogelijkheden worden door medewerkers als erg positief ervaren. Het leren van nieuwe kennis en vaardigheden voorkomt dat ze in een sleur terechtkomen en verlaagt daarmee de kans op een bore-out: stress die ontstaat doordat een werknemer te weinig wordt uitgedaagd.
Hoe voelen jouw collega’s zich? Deze tools brengen het in kaart
Uiteraard weten wij ook: elke persoon is anders. De ‘succesformule’ verschilt waarschijnlijk per individu. Om te toetsen hoe medewerkers bij jouw organisatie eraan toe zijn en hoe ze aankijken tegen werkdruk en maatregelen, kun je een aantal tools inzetten. Denk hierbij aan een RI&E (Risico-Inventarisatie & -Evaluatie) en een medewerkerstevredenheidsonderzoek. Heb je met deze tools eenmaal in kaart gebracht wat de risico’s zijn en hoe tevreden medewerkers zijn? Dan kun je van start met een beleid voor duurzame inzetbaarheid en het terugdringen van werkstress. Alles bij elkaar zijn dit best veel stappen. Een expert inschakelen kan daarom verstandig zijn. Bij Kader staan we voor je klaar met ons team van deskundigen.
Wil je meer weten over het realiseren van duurzame inzetbaarheid op de werkvloer? Lees dan onze whitepaper Duurzame inzetbaarheid bij de overheid: tips en tools.