Consulting

Vertrouwenspersoon

Hoewel je het als management van een organisatie natuurlijk zoveel mogelijk wilt voorkomen, kunnen ongewenste omgangsvormen en werkdruk op de werkvloer toch voorkomen. Het hebben van een vertrouwenspersoon als onafhankelijke professional is essentieel om op een goede manier met dit soort complexe en gevoelige situaties om te gaan.  

De waarde van een onafhankelijk luisterend oor 

De vertrouwenspersoon steunt medewerkers bij vragen, problemen, conflicten of andere situaties die hun welzijn negatief kunnen beïnvloeden. Degene biedt een luisterend oor, legt de mogelijkheden voor een oplossing uit en begeleidt de afhandeling van het proces. Het belangrijkste hierbij is dat de privacy van de betrokkenen wordt gewaarborgd. Het hebben van een vertrouwenspersoon zorgt ervoor dat melders zich gehoord voelen. Dit draagt bij aan een veilige werkcultuur en het verhoogt de medewerkerstevredenheid. Een vertrouwenspersoon signaleert een probleem daarnaast vroegtijdig wat kan bijdragen aan het de-escaleren van een conflict. Hierdoor worden situaties tijdig opgepakt en wordt de productiviteit van de melder behouden.  

Verplicht voor organisaties met 10 personen of meer 

Naar aanleiding van een verscheidenheid aan berichten over ongewenste omgangsvormen in de media, is er dit jaar een aanpassing gedaan in de arbeidsomstandighedenwet. Deze aanpassing stelt dat het bieden van een vertrouwenspersoon verplicht wordt voor organisaties vanaf 10 medewerkers of meer. De wet zal in 2024 in werking treden.  

Kader helpt als externe kracht 

Onze externe vertrouwenspersonen staan klaar om jouw organisatie te helpen. We bieden een frisse, onpartijdige en objectieve kijk op interne uitdagingen als het gaat om een sociaal veilige werksfeer. Dit helpt om melders goed op te vangen en hulp te bieden. Daarnaast zullen onze vertrouwenspersonen klaar staan voor een eerlijke en rechtvaardige behandeling van alle betrokkenen. We helpen niet alleen bij het afhandelen van meldingen, maar denken ook mee over hoe we het sociaal veilige werkklimaat kunnen jouw organisatie preventief kunnen bevorderen.  

Heb je behoefte aan meer informatie over onze externe vertrouwenspersonen? Of ben je klaar om één van hen in te zetten om een sociaal veilige werkcultuur te bewerkstelligen binnen jouw bedrijf? Neem dan contact op en ontdek hoe wij de vertrouwenspersonen zijn waar je op kunt bouwen. 

Actueel

Gerelateerd nieuws

Vertrouwenspersoon; een nieuwe hype of een zegen?

Lees verder

Dit zijn de eisen voor een actuele Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E)

Lees verder

Webinar: Psychosociale arbeidsbelasting in de RI&E

Lees verder

Persoonlijk

Innovatief

Pragmatisch

Vakkundig

Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht