Meer lezen over wat jij kunt doen?
Lees de whitepaper over de vertrouwenspersoon.
Ben je net bekomen van de schrik over wat er allemaal achter de schermen gebeurde bij The Voice of Holland, blijkt dat in veel andere sectoren ook ernstige grensoverschrijdende incidenten plaatsvinden. Misschien ook wel bij jouw organisatie? In deze blog denkt Kader met je mee: wat kun jij doen om ongewenst gedrag op de werkvloer te voorkomen?
De media, culturele sector, universiteiten, gemeenten: grensoverschrijdend gedrag lijkt echt óveral voor te komen, als je de krantenberichten van de afgelopen tijd ziet. Het is logisch dat in zulke berichten de aandacht vooral gaat naar de verdachten/plegers. We zijn allemaal benieuwd wat diegene precies gedaan heeft en wat voor straf er volgt. Logisch. Maar wees eerlijk: durf jij ook naar jezelf te kijken en vraag je je wel eens af wat jij zou kunnen doen om ongewenst gedrag binnen jouw werkomgeving te voorkomen?
We hebben het overigens niet alleen over ongewenste seksuele handelingen, maar ook over andere ongewenste situaties op de werkvloer. Bijvoorbeeld pestgedrag of een te hoge werkdruk.
Het is een beetje een cliché geworden in de zaken rondom intimidatie op het werk: een manager die zich verbaasd afvraagt waarom slachtoffers zich niet bij de 'daarvoor bestemde loketten' hebben gemeld. Het geeft de indruk dat we leven in een tijd waarin ongewenst gedrag nu eenmaal voorkomt en waarin organisaties de nadruk leggen op het meld- en nazorgtraject. Zo wordt er steeds meer gebruikgemaakt van interne en externe vertrouwenspersonen. Maar vóór het melden van ongewenst gedrag, gebeurt er natuurlijk ook al van alles... Zou het niet veel beter zijn als we in dat voortraject kunnen ingrijpen en zo de vertrouwenspersoon zo veel mogelijk overbodig maken?
Met een goed beleid voor psychosociale arbeidsbelasting (PSA) is het nog steeds verstandig om een vertrouwenspersoon te hebben, maar krijgt diegene, als het goed is, weinig te doen. En als er tóch iets gebeurt? Dan spreken medewerkers elkaar daar op een adequate manier op aan. Dat bereik je met uitgebreide aandacht voor de bedrijfscultuur. Met de juiste begeleiding kun je toewerken naar een open cultuur waarin collega's zich uitgenodigd voelen om zich te ontwikkelen én waarin zij elkaar aanspreken op ongewenst gedrag.
Goed, wat kun jij als individuele medewerker, manager, of als bijvoorbeeld HR-, Arbo- of QHSE-verantwoordelijke nu doen? Ons advies is om concrete stappen te zetten naar een gedegen PSA-beleid en naar een veilige bedrijfscultuur. Niet omdat het moet, maar omdat je gewoon graag een veilige werkomgeving wíl creëren. Dat kan door te beginnen bij het begin. Met:
1. Onderzoek de psychosociale arbeidsbelasting door middel van een medewerkersonderzoek
Beginnen met een nulmeting – het medewerkersonderzoek – is essentieel. Het management kan immers wel zeggen dat alles goed gaat, pas als je het de medewerkers vraagt, krijg je de échte feiten boven tafel. Het laatste wat je wil, is dat die feiten pas aan het licht komen als een situatie escaleert.
Bij Kader begrijpen we dat een veilige werkomgeving het fundament is voor zowel medewerkerswelzijn als preventie van ongewenste omgangsvormen en niet-integer gedrag. Daarom kun je bij ons niet alleen een externe vertrouwenspersoon inhuren, of begeleiding en training voor interne vertrouwenspersonen afnemen, maar ook uitgebreid aan de slag met psychologische en sociale veiligheid. We kijken samen met jou welke tools het beste passen bij de behoeften van jouw organisatie. En we beginnen daarbij altijd bij het begin: met een medewerkersonderzoek dus.
Lees de whitepaper over de vertrouwenspersoon.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws, ontwikkelingen en relevante kennisartikelen.
Aanmelden