Tekort aan veiligheidskundigen brengt medewerkers in gevaar

Met een open brief vraagt de Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskunde (NVVK) aandacht voor het schrijnende tekort aan veiligheidskundigen. Vooral in het mkb is dit een probleem. De sterk toegenomen hoeveelheid regels vanuit onder andere de snel veranderende milieu -en Arbowetgeving zorgt voor een hogere werkdruk. Hierdoor ligt de uitval van personeel op de loer en is de arbeidsveiligheid binnen duizenden bedrijven in gevaar.

Oorzaak & gevolgen

De krappe arbeidsmarkt van tegenwoordig en een tekort aan gekwalificeerde mensen maakt het moeilijk om geschikt personeel te vinden. Waar het grote organisaties lukt om een hecht team aan HSE-professionals op te bouwen en in dienst te houden, is dit bij het mkb vaak niet het geval. Dit betekent dat veel bedrijven niet de benodigde kennis in huis hebben om veiligheidsrisico’s te analyseren en te managen. Het gevolg? Een verminderde focus op arbeidsveiligheid, waardoor arbeidsvoorwaarden worden geschonden. Dit leidt tot een hoge werkdruk en uitval van personeel. Daarnaast leidt het niet goed kunnen inschatten van risico’s vaak tot ongelukken. Dit zien we helaas ook terug in de kosten voor letselschade die de afgelopen paar jaar alleen maar zijn opgelopen. Het is dan ook geen verassing dat de Nederlandse Arbeidsinspectie vanaf volgend jaar strenger op de naleving van veiligheidswetten gaat controleren.

Oplossingen

Hoewel een personeelstekort niet zomaar opgelost is, zijn er wel dingen die we gezamenlijk kunnen doen om het probleem aan te pakken:

  • Zorg ervoor dat veiligheid de aandacht krijgt die het verdiend. Of je nu een werkgever, sectororganisatie, overheidsinstantie of opleidingsinstituut bent. Dit doe je samen met alle collega’s binnen je bedrijf. Geef aandacht aan de belangrijke rol die de veiligheidskundige binnen de organisatie speelt.
  • Niet de juiste kennis in huis? Neem een adviesbureau om de arm of leidt eigen collega’s op. Om het tekort in de toekomst te kunnen verhelpen is het belangrijk om nu in te zetten op het opleiden van gekwalificeerde veiligheidskundigen.

“Deze tendens is voor ons erg herkenbaar”

Onze adviseurs Construction Safety, Marcel de Boorder en Henk Poortman beamen de brief van de NVVK. “Het is bij ons bekend dat dit probleem al een aantal jaren gaande is.” Maar ze onderschrijven ook de urgentie voor het MKB om als allereerste de arbeidsomstandigheden en werkprocessen goed te beheren. Je kunt natuurlijk wel intern mensen opleiden, maar alleen een opleiding tot veiligheidskundige maakt nog geen goede veiligheidskundige. Het is niet een baan die je ‘erbij doet’ maar een waar je goed in wordt door intrinsieke motivatie en interesse, maar ook door het opdoen van werkervaring in de praktijk.

“Het is niet zo dat je na het volgen van deze opleiding over voldoende kennis, ervaring en omgevingsbewustzijn beschikt om de tekortkomingen op het gebied van arbeidsomstandigheden binnen de MKB bedrijven te helpen oplossen.” Aldus de twee heren.

Hoewel de pool aan veiligheidskundigen vergroten wel helpt, onderschrijven zij daarom ook vooral punt 1 van de geboden oplossingen: Zorg dat veiligheid de aandacht krijgt die het verdiend. Dit begint met: Het beheersen van arbeidsomstandigheden zien als integraal onderdeel van de organisatie. Zowel op operationeel als tactisch en strategisch niveau. Door er op deze manier naar te kijken kun je de juiste beheersingsmechanismen inrichten om je bedrijfsdoelstellingen, maar uiteindelijk ook de maatschappelijke doelstellingen te behalen. Ze pleiten voor meer coaching en begeleiding om MKB bedrijven hier verder mee op weg te helpen.

Opleiding volgen?

Tegen het opleiden van nieuwe veiligheidskundigen zijn de heren natuurlijk ook niet. Ben jij die intrinsiek gemotiveerde werknemer die veiligheidskundige wil worden? Onze Academy biedt een breed scala aan praktijk gerichte opleidingen aan. We leren je hoe je risico’s kunt inschatten en gevaren kunt herkennen, zodat je daar passende maatregelen voor kunt nemen. Een artikel als dit onderstreept de waarde van het vak en belooft een goede baangarantie. Meer weten? Download dan hier onze brochure.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws, ontwikkelingen en relevante kennisartikelen.

Aanmelden
Actueel

Gerelateerd nieuws

Whitepaper: ISO Harmonized Structure Normen

Lees verder

Harmonized Structure: wat is dat eigenlijk?

Lees verder
03/08/2023

Hoe Kader meewerkt aan het veilig produceren van jouw favoriete smoothie

Lees verder