Een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) opstellen en uitvoeren is een wettelijke verplichting om de gezondheid en veiligheid binnen een bedrijf te bevorderen. RI&E is verplicht voor iedere organisatie met personeel.
Een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) is een middel waarmee je werkt aan de veiligheid, gezondheid en welzijn binnen de organisatie. In een RI&E komen verschillende onderwerpen aan bod die gaan over die veiligheid, gezondheid en welzijn op de werkvloer. De uitdaging bij een RI&E is om de werkelijkheid te beschrijven en die vervolgens te verbeteren in lijn met wet- en regelgeving.
Behalve een wettelijke verplichting is RI&E ook een kans om te werken aan de veiligheid, gezondheid en welzijn van medewerkers en derden. Toekomstbestendige organisaties beseffen dat behalve een focus op omzet en winst, het vooral ook belangrijk is om de organisatie te ontwikkelen als een plek waar medewerkers, gebruikers en klanten graag onderdeel van zijn.
Het doel van de RI&E is om risico’s die voortkomen uit de arbeid zo veel mogelijk te voorkomen of te beperken. Hierbij gaan we uit van de kaders vanuit de wet- en regelgeving. Ook gelden afspraken en richtlijnen vanuit brancheverenigingen.
Met actieve RI&E voorkom je ongevallen en verlaag je het verzuim en verloop. Dit heeft een positief effect op de duurzame inzetbaarheid van medewerkers en de organisatie uitkomsten. Het draagt bij aan de ontwikkeling van de organisatie tot een aantrekkelijke werkgever – en dat ook te blijven.
(Zodat jullie binnenkort voldoen aan wet- en regelgeving.)
In de RI&E dienen alle onderwerpen aan bod te komen die volgens de Arbowet onderzocht dienen te worden. Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen als machineveiligheid en ergonomie. Of situaties in de werkomgeving met geluid, trillingen en straling. Deze onderwerpen hebben directe invloed op de veiligheid, gezondheid en het welzijn van de medewerkers.
Vormen van veiligheid waar je misschien niet in eerste instantie aan denkt, hebben te maken met onderwerpen als agressie, pestgedrag en werkdruk, onderdelen van psychosociale arbeidsbelasting. Dit zijn risico's die helaas vaak onderschat worden. In sectoren als het onderwijs en de zorg hebben medewerkers vaak te maken met incidenten.
(Informatie speciaal gericht op de uitdagingen van scholen.)
Het risico op incidenten met leerlingen en studenten en ouders op scholen en met patiënten en naasten in zorgcentra is groter dan je denkt. Hier wordt gesproken van psychosociale arbeidsbelasting. De impact van incidenten op scholen en in zorgcentra op medewerkers is enorm. En een van de oorzaken van het oplopende personeelstekort in deze sector.
(Informatie speciaal gericht op de uitdagingen van zorgcentra.)
Veel organisaties hebben een RI&E maar doen hier in de praktijk weinig mee, terwijl werkprocessen regelmatig veranderen. Tegelijkertijd staan ook wet- en regelgeving niet stil. Dit heeft beide invloed op de mate van actualiteit van de RI&E. Wanneer een RI&E niet langer actueel is, is het mogelijk dat je niet alle risico’s van het werk goed in beeld hebt en hier dus onvoldoende op kunt acteren. Twijfel jij of jullie RI&E actueel is? Dan is het een goede eerste stap om het RI&E te laten toetsen (verplicht voor organisaties groter dan 25 medewerkers).
Toetsing gebeurt altijd door een gecertificeerde kerndeskundige. Dat is iemand die gestudeerd heeft voor veiligheid en die weet wat er nodig is om risico's naar een acceptabel niveau te verkleinen. Binnen Kader hebben we kerndeskundigen beschikbaar in de vorm van Arbeids- en Organisatiedeskundigen, Hoger Veiligheidskundigen en Arbeidshygiënisten. We maken ze graag beschikbaar voor je.
(Zodat jullie precies weten wat moet verbeteren.)