EN 81-3

Liften

Als werkgever dien je te voldoen aan de richtlijn arbeidsmiddelen. Deze richtlijn waarborgt dat arbeidsmiddelen aan belangrijke veiligheidsnormen voldoen. Hierdoor kunnen de arbeidsmiddelen veilig worden gebruikt. Deze normen maken de algemene wetgeving concreet en zijn essentieel om een veilige werkomgeving te creëren.

Een aantal van deze normen heeft betrekking op liften, in de breedste zin van het woord denk aan goederenliften, trapliften, hijskranen en liften voor personen.

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste veiligheidsnormen voor diverse soorten liften, met bijbehorende voorbeelden.

Ik wil advies
Lees hieronder verder

Overzicht van EN Normen die betrekking hebben op liften

EN 81-3:2000+A1:2008

Veiligheidsregels voor het ontwerpen en installeren van liften – Deel 3: Elektrische en hydraulische klein-goederenliften.
Voorbeelden: magazijnliften, vrachtliften en autoliften. Deze liften worden vaak gebruikt om goederen van de ene verdieping naar de andere te vervoeren in magazijnen, parkeergarages en logistieke centra.

EN 81-31:2010

Veiligheidsregels voor het ontwerpen en installeren van liften – Liften voor het vervoer van goederen – Deel 31: Betreedbare goederenliften.
Voorbeelden: goederenliften in productiehallen, magazijnen en opslagruimten. Deze liften zijn groot genoeg om betreden te worden door personeel en zijn bedoeld om zware en omvangrijke goederen veilig te verplaatsen.

EN 81-40:2020

Veiligheidsregels voor het ontwerpen en installeren van liften – Bijzondere liften voor personen- en goederenvervoer – Deel 40: Trapliften en hefplateaus met een hellende baan voor personen met beperkte mobiliteit.
Voorbeelden: trapliften in woningen en zorginstellingen, hefplateaus voor personen met een rolstoel in openbare gebouwen. Deze liften zijn ontworpen om mobiliteit te verbeteren voor mensen met verminderde bewegingsvrijheid.

EN 81-41:2010

Veiligheidsregels voor het ontwerpen en installeren van liften – Bijzondere liften voor personen- en goederenvervoer – Deel 41: Verticaal bewegende hefplateaus voor gebruik door personen met een handicap.
Voorbeelden: verticale hefplateaus in woningen, kantoren en zorginstellingen. Deze voorzieningen helpen mensen met een fysieke beperking om van de ene verdieping naar de andere te gaan zonder gebruik te hoeven maken van trappen.

EN 81-43:2009

Veiligheidsregels voor het ontwerpen en installeren van liften – Bijzondere liften voor personen- en goederenvervoer – Deel 43: Speciale liften voor hijskranen.
Voorbeelden: liften in hijskranen en bouwmachines. Deze liften zorgen voor veilig transport van personen en materialen in complexe bouw- en industriële omgevingen.

 

Risico's liften in kaart met machine RI&E  

Een veilige werkomgeving begint met een grondige risico beoordeling. Volgens de Arbo-wet en Europese wetgeving is een machine RI&E, bijvoorbeeld voor liften, essentieel om risico’s te minimaliseren. Onze adviseurs passen de Europese richtlijnen toe en ondersteunen bij het uitvoeren van een verdiepende RI&E. Dit zijn geen inspecties en geen keuringen, maar we begeleiden u naar het kunnen aanbrengen van CE Markering.  Zodat u voldoet aan de eisen voor CE-markering, zodat uw machines veilig en wettelijk compliant zijn. Laat ons u ondersteunen in een efficiënte en conforme aanpak van uw veiligheidsbeleid. Veiligheid begint hier!

Zo helpen wij

Wij bieden uitgebreide ondersteuning om aan de veiligheidsnormen rondom liften te voldoen. Onze diensten omvatten:

  • Advies en training: We geven gericht advies en organiseren trainingen om ervoor te zorgen dat jouw arbeidsmiddelen  voldoen aan de relevante veiligheidsnormen.

  • Aanvragen CE-markering: Wij helpen bij het aanvraagtraject voor CE markeringen. Bijvoorbeeld wanneer je in Europa een machine op de markt brengt, of in gebruik neemt. Meer over CE markeringen.

  • Voldoen aan de richtlijn arbeidsmiddelen

Meer over deze normen?

Neem contact op met Kader voor professioneel advies en trainingen die helpen om aan alle noodzakelijke veiligheidsvoorschriften voor  oa. liften te voldoen.