Certificering

ISO 22301

De ISO 22301 is een internationale norm die de eisen beschrijft waaraan een Business Continuity Management Systeem (BCMS) moet voldoen. De norm specificeert de structuur en eisen voor het implementeren en onderhouden van een managementsysteem voor bedrijfscontinuïteit. Net als andere managementsystemen bestaat het BCMS uit beleid, gedefinieerde verantwoordelijkheden van medewerkers, managementprocessen en gedocumenteerde informatie. Dit laatste is bedoeld om operationele beheersing te ondersteunen en om de prestaties van je bedrijf te evalueren. De ISO 22301 is van toepassing op jouw organisatie wanneer deze: 

  • Een BCMS implementeert, onderhoudt en deze continu verbetert; 
  • Een bepaald beleid voor bedrijfscontinuïteit bewerkstelligt en naleeft;  
  • In staat is om tijdens een ernstige verstoring of crisissituatie, doormiddel van vooraf bepaalde maatregelen, diensten en producten blijft leveren; 
  • Het weerstandsvermogen en veerkracht van de organisatie, doormiddel van een goede toepassing van het BCMS wil verhogen. 

Bedrijfscontinuïteit maakt deel uit van het algemeen risicobeheer van je organisatie. Het overlapt daarom onder andere met informatiebeveiliging en IT-management. Om deze reden wordt de ISO 22301 vaak gehanteerd in combinatie met normen op het gebied van kwaliteit, zoals de ISO 9001 en met normen over informatiebeveiliging zoals de ISO 27001. Ook komt de ISO hij vaak tegelijkertijd voor met de ISO 31000, wat een richtlijn is op het gebied van risicomanagement in brede zin. 

Waarom is een BCMS nuttig? 

Het doel van een BCMS is drieledig. Ten eerste om jouw organisatie op een crisissituatie voor te bereiden, ten tweede om je te voorzien van mogelijkheden wanneer een crisissituatie zich voordoet en ten derde om handvatten te bieden om de bedrijfsprocessen na afloop weer op normale voet voort te zetten. Met een BCMS: 

  • Ondersteun je de strategische doelstellingen van de organisatie; 
  • Creëer je voordeel ten opzichte van je concurrenten; 
  • Versterk je de reputatie en bescherm je de geloofwaardigheid van je organisatie; 
  • En draag je bij aan de veerkracht en het weerstandsvermogen. 

Daarnaast zijn er nog andere voordelen te benoemen. Waaronder op financieel gebied. Een goed BCMS beperkt namelijk: 

  • Juridische en financiële risico’s; 
  • Directe en indirecte kosten wanneer een verstoring zich voordoet; 
  • En zorgt ervoor dat een organisatie mogelijk op verzekeringspremies kan besparen. 

Ook versterkt het, het vermogen van jouw organisatie om tijdens een verstoring succesvol te reageren, geeft het een proactieve beheersing van risico’s en worden er operationele kwetsbaarheden aangepakt. Er zijn dus veel redenen om een BCMS mee te nemen in je bedrijfsproces. Heb je hulp of of advies nodig bij het implementeren van een BCMS binnen jouw organisatie? Onze Business Continuity Specialisten kunnen je hierbij helpen. Ook bieden wij opleidingen die specifiek gericht zijn op de implementatie van de ISO 22301 norm. Neem contact met ons op om te bespreken wat er nodig is binnen jouw situatie. 

Meer kennis opdoen?

We bieden verschillende curususen op het gebied van Business Continuity Management om je kennis mee uit te breiden. Klik hier om het aanbod te bekijken.

Team Business Continuity Management 088-9951320 Offerte aanvragen Contact
Whitepaper

Bedrijfscontinuïteit met ISO 22301

De Coronacrisis heet veel QHSE- en kwaliteitsmanagers bewuster gemaakt over de mogelijke onverwachte gebeurtenissen die van grote invloed kunnen zijn op cruciale processen. Je gaat je afvragen: wat kan er eigenlijk nog meer gebeuren waardoor de bedrijfscontinuïteit in gevaar komt? En: kunnen we het ons veroorloven om daar niet bij stil te staan? In deze whitepaper gaan we in op hoe je je organisatie beschermt tegen onverwachte crises met een BCMS aan de hand van ISO 22301.

Download
  •  *
  •  *
    naam@bedrijf.nl
  •  *

Werkwijze

Onze werkwijze verschilt per opdrachtgever. In de meeste gevallen werken wij samen. Maar wij kunnen ook alles uit handen nemen.

Offerte aanvragen
1. Nulmeting

Met een nulmeting krijg je inzicht in de verwachte tijdsbesteding, taakverdeling en kosten. Zo weet je precies waar je aan toe bent!

2. Managementsysteem

Opzet en implementatie van een praktisch hanteerbaar, digitaal managementsysteem conform de norm én jouw behoeften. 

3. Interne audit

Toetsing van het managementsysteem aan norm, wet en je eigen eisen. Ook is de interne audit de voorbereiding op de certificatie audit.

4. Directiebeoordeling

Beoordeling van de effectiviteit van het managementsysteem door directie of management. 

5. Begeleiding en certificering

Begeleiding bij de externe audit door certificerende instelling. Je bedrijf is nu gecertificeerd!

6. Onderhoud

Periodiek bijhouden en werken van het managementsysteem, zodat je organisatie blijft voldoen aan de eisen vanuit de norm.

Offerte aanvragen
Actueel

Gerelateerd nieuws

Organisaties zijn kwetsbaarder dan ooit

Lees verder

Kwaliteit en bedrijfscontinuïteit: wat is de link?

Lees verder

5 tips om je bedrijfscontinuïteit veilig te stellen

Lees verder

Persoonlijk

Innovatief

Pragmatisch

Vakkundig