Duurzaamheidswetgeving CSRD vanaf 2025: welke stappen moet je nu al nemen?

Door de komst van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een grote groep bedrijven vanaf 2025 verplicht om te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties. Dat lijkt misschien nog ver weg, maar het is belangrijk om nu al de eerste voorbereidingen te treffen. Welke stappen moet je nemen? En waar moet je op dit moment staan om op tijd klaar te zijn voor de CSRD?

Lees hieronder verder

Allereerst nog even een herinnering: wie moeten er ook al weer voldoen aan de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)? Het gaat bij deze plicht in eerste instantie om grote bedrijven. Dat betekent dat alle beursgenoteerde bedrijven eronder vallen, maar ook elk bedrijf dat aan twee van de volgende drie criteria voldoet:

  • Meer dan 250 medewerkers;
  • Meer dan 40 miljoen euro omzet per jaar;
  • Meer dan 20 miljoen euro op de balans.

De verwachting is dat de CSRD voor zo’n 50.000 bedrijven in Europa zal gelden. Zij moeten dan transparant gaan rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties. Zoals het er op dit moment uitziet, wordt de CSRD voor beursgenoteerde bedrijven in 2024 van kracht, in 2025 voor grote bedrijven. Vanaf 2026 zijn de kleinere bedrijven aan de beurt, te beginnen met beursgenoteerde mkb’ers.    

Welke stappen moeten bedrijven nu zetten?

In Nederland zijn er naar verwachting meer dan 7000 grote bedrijven die per 2025 CSRD-plichtig worden. Thema’s die in de rapportages onder meer naar voren moeten komen zijn werkgeverschap, CO2, samenwerking, inclusiviteit, gelijkheid en inkoop.Om je als bedrijf optimaal op de CSRD voor te bereiden, moet je in de aanloop naar 2025 al een aantal stappen nemen. Het samenstellen van een team bijvoorbeeld. Dan heb je rollen en verantwoordelijkheden alvast vastgelegd. Daarna onderscheiden we de volgende stappen.

CSRD-stappen in 2023 en 2024

Stap 1: nulmeting

Wat doet de organisatie al en wat zou je moeten doen? Per thema dat voor jou van toepassing is, ga je hier een analyse van maken. Hoe staat het bijvoorbeeld met de CO2-uitstoot en circulariteit? En hoe zit het met inclusiviteit op de werkvloer? En welke stakeholders horen bij welk thema? Deze nulmeting is het startpunt van het beleidsplan rondom CSRD.

Stap 2: plan van aanpak opstellen

Aan de hand van de nulmeting kun je een plan van aanpak opstellen. Daarin bepaal je welke informatie je gaat verzamelen en hoe het proces er de komende jaren uit gaat zien. Je kunt dit inzichtelijk maken met een materialiteitsmatrix: een soort prioriteitenoverzicht voor duurzaamheidsbeleid. In zo’n matrix zie je op welke duurzaamheidsthema’s de focus ligt.

Stap 3: in gesprek met stakeholders

Als je met andere bedrijven of klanten samenwerkt voor het behalen van je doelen, is het belangrijk om ook hen op de hoogte te houden van je plannen. En in overleg te gaan over acties die je wilt ondernemen en de acties die zij van jou verwachten. Dit is input voor je materialiteitsmatrix.

Stap 4: doelen stellen

Aan de hand van de verzamelde informatie stel je rondom de voor jou belangrijkste thema’s doelstellingen op. Deze maak je meetbaar aan de hand van indicatoren. Bijvoorbeeld de Sustainable Development Performance Indicators (SDPI’s), die gekoppeld zijn aan de bekendere Sustainable Development Goals (SDG’s). Goed om te weten: het Onderzoeksinstituut voor Sociale Ontwikkeling van de Verenigde Naties heeft kortgeleden een platform opgericht hiervoor. Via dit platform kun je de doelen van jouw organisatie langs de meetlat van deze internationale duurzaamheidsdoelen leggen. Zo worden ambities meetbaar. In een volgende blog gaan we dieper in op deze manier van context-based duurzaamheidsbeleid.

Stap 5: aan de slag!

Het is tijd om de eerste stappen te zetten. Hierbij is het van belang om regelmatig te evalueren en nieuwe ontwikkelingen te bespreken. Dat is met name in deze beginperiode nodig, als nog niet alles vorm heeft gekregen. Uiterlijk op 30 juni 2023 publiceert de European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) definitieve standaarden, uitgesplitst per sector. Op basis daarvan moet het beleid mogelijk extra worden aangescherpt.

CSRD-stappen in 2025 en 2026

Stap 6: data verzamelen voor de eerste rapportage

Beursgenoteerde bedrijven moeten in 2025 al de eerste rapportage opleveren. Voor de resterende groep grote bedrijven geldt dat zij in 2025 data moeten verzamelen conform de CSRD-regels. Zo zijn ze er klaar voor om begin 2026 op de juiste manier te rapporteren.

Stap 7: controleren, evalueren en continueren

Het eerste rapport wordt gecontroleerd en je bedrijf continueert de doelen en acties. Doe dat laatste niet voordat je verbeterende maatregelen op basis van de controle hebt genomen. Blijf daarbij ook altijd in contact met stakeholders. Dit proces stopt nooit. Je kunt immers altijd nóg duurzamer worden.

Environment & Sustainability

Hulp of advies nodig bij de voorbereiding op de CSRD?

Onze adviseurs gaan graag met je in gesprek.

Neem contact met ons op

CSRD: meer dan een verplichting

De CSRD helpt duurzaamheid meetbaar en aantoonbaar te maken. Dat is op de lange termijn handig, want er zijn momenteel weinig standaardrapportages die universeel te gebruiken zijn. In de praktijk zien we dat veel duurzaamheidsverslagen op dit moment nog onvoldoende compleet, betrouwbaar of vergelijkbaar zijn. Toch wil je aan de eindklant op een objectieve manier laten zien dat je goed bezig bent. De CSRD kun je zien als een oplossing voor dat probleem!

Wacht niet af met de CSRD

Het is van belang om tijdig te starten met de CSRD, en niet af te wachten tot het moment van opstellen van het jaarverslag over 2024 of 2025. De standaarden worden volgens planning eind juni 2023 definitief; echter kun je met de draftversies al aan de slag gaan om een start te maken met het opstellen en verzamelen van de documentatie. Dat scheelt je tegen die tijd een hoop gedoe.

Wil je ondersteuning bij de voorbereidingen op de CSRD? Dan kan Kader wellicht helpen. Bij de implementatie van een duurzaamheidsbeleid voegen wij graag context toe aan doelen. Je leest er in een vervolg op deze blog meer over.

Benieuwd wat Kader concreet kan betekenen rondom duurzaamheid, milieumanagement en MVO? Lees onze brochure 'Winst met milieumanagement en MVO’.

Geschreven door...
Garahnce Candel Dekker van Team Environment & Sustainability

Garahnce heeft een passie voor het verduurzamen van jouw bedrijf. Van CO2-reductie tot het behalen van de juiste certificaten. Ben je opzoek naar ondersteuning op één van deze gebieden? Neem dan contact met haar op. 

8 artikel(en)
  • Volg Garahnce Candel Dekker
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Aanmelden
Actueel

Gerelateerd nieuws

Energy Safety Festival 2025

Lees verder

Maak prioriteit van veiligheid: vier voordelen van een veiligheidscultuuronderzoek

Lees verder

Bewust Veilig-dag 2025: zo werk je aan een veilige werkomgeving

Lees verder

Persoonlijk

Innovatief

Pragmatisch

Vakkundig