Hoe tevreden zijn medewerkers over hun werk, de arbeidsomstandigheden en de organisatie waarvoor ze werken? Met een medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) krijg je antwoord op deze belangrijke vragen. Een MTO geeft je vervolgens ook inzicht in wat er goed gaat en wat er beter kan.
MTO aanvragenOnze ervaren consultants ondersteunen je graag bij het uitvoeren van een medewerkerstevredenheidsonderzoek. We zorgen dat alle data op een transparante manier wordt opgehaald, waarbij de privacy altijd wordt gewaarborgd. Een extern oog kan soms helpen om de dingen te zien waar intern soms een blinde vlek voor ontstaat, omdat een consultant met wat meer afstand naar de organisatie kijkt.
Het uitvoeren van een medewerkerstevredenheidsonderzoek geeft inzicht in hoe medewerkers het werken binnen jouw organisatie ervaren. Hoe zijn de arbeidsomstandigheden? Zijn ze tevreden of ervaren ze veel stress? Weten wat het tevredenheidsniveau van je medewerkers is, is van groot belang. Zo kun je knelpunten tijdig signaleren en werkdruk op tijd verminderen. Medewerkers die niet tevreden zijn zullen anders sneller uitvallen of opzoek gaan naar een andere baan. Het actief voeren van beleid om werkdruk en werkstress te verminderen is daarnaast een verplichting vanuit de RI&E.
De inzichten die worden opgedaan uit het MTO bieden verschillende voordelen. Zo zal het werken aan knelpunten bijdragen aan een betere werkomgeving. Dit verhoogt het medewerkerswelzijn en de productiviteit, wat vervolgens weer zorgt voor minder ziekteverzuim en een lager personeelsverloop.
Nee. Er geldt volgens de wet geen algemene verplichting om periodiek een MTO uit te voeren. Wel is het sterk aan te bevelen, omdat het de kwaliteit van de arbeid en de tevredenheid van de medewerkers in kaart brengt. Daarnaast zijn er een aantal uitzonderingen, bijvoorbeeld op het moment dat een organisatie te maken heeft met een CAO waarin afspraken gemaakt zijn over het uitvoeren van een MTO.
Daarnaast ben je als werkgever wel verplicht om de risico’s omtrent psychosociale arbeidsbelasting in kaart te brengen én hier bewust beleid op te voeren. Door het MTO zo in te richten dat deze voldoet aan de stand der wetenschap, kan het MTO hierin voorzien.
Allereerst zullen we samen met jouw in gesprek gaan om de doelstelling van het onderzoek te bepalen. Vervolgens zullen we een vragenlijst ontwerpen die alle belangrijke aspecten van medewerkerstevredenheid meet. We houden hierbij rekening met de context van jouw organisatie. Nadat we een finale versie van de lijst hebben zullen we hem binnen de organisatie uitzetten. Het waarborgen van de anonimiteit van de medewerkers is daarbij onze hoogste prioriteit. Nadat iedereen genoeg tijd heeft gehad om de lijst in te vullen (meestal 1 a 2 weken) gaan we aan de slag met de dataverzameling en analyse. We stellen een rapport op met de trends, sterke punten en verbeterpunten en presenteren dit aan de directie en/of de OR. Mocht er daar behoefte toe zijn, dan kunnen wij ook helpen met de eventuele vervolgstappen en het implementeren van de aanbevelingen.
De kosten voor een MTO variëren sterk en zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals de bedrijfsgrote en de complexiteit van de bedrijfsstructuur. We kijken graag samen met jou naar de situatie die geldt voor jouw bedrijf en wat daarbij nodig is. We streven hierbij altijd naar een eerlijk bedrag voor een goede kwaliteit en service.
Kun je hulp gebruiken bij het uitvoeren van het medewerkerstevredenheidsonderzoek en is er behoefte aan onafhankelijke externe ondersteuning bij het proces? Vraag dan nu jouw MTO aan. We kijken ernaar uit om samen van start te gaan.
Vraag jouw MTO aan