Op zoek naar meer informatie of advies?
Onze consultants staan voor je klaar. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.
Hoeveel van jouw collega's onder de 35 jaar zouden er last hebben van burn-outklachten? In Nederland heeft een op de vier jonge medewerkers klachten die verwant zijn aan een burn-out. Grote kans dus, dat jij collega's hebt die ermee rondlopen. Het goede nieuws: er is iets aan te doen. In deze blog beantwoorden we de belangrijkste vragen over burn-outklachten bij jongeren.
Ongeveer een kwart van de werknemers van 18 tot 35 jaar heeft last van burn-outklachten. Dit komt naar voren in het uitgebreide onderzoek naar burn-outklachten bij jonge werkenden, waarover TNO vorig jaar een rapport publiceerde. Bovendien neemt de ernst van deze klachten toe. Dat blijkt dan weer uit cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van TNO en het CBS. Een duidelijk signaal; werkgevers móéten iets doen om deze aantallen terug te dringen. Jonge medewerkers brengen immers een schat aan waarde met zich mee.
Maar wat kunnen werkgevers doen? Het begint bij het tijdig herkennen van burn-outklachten. Daarnaast speelt de werkomgeving een grote rol!
Allereerst, wat zijn burn-outklachten eigenlijk? In de enquêtes van TNO en CBS is gevraagd naar klachten, niet naar een officiële diagnose. Daarom gaat het in de rapporten over 'burn-outklachten' en niet over burn-outs. Wanneer spreek je nu echt van een burn-out? Hieronder de criteria waar een arts naar kijkt.
Bij een burn-out heb je gedurende een half jaar last van deze 3 zaken:
Je kunt drie of meer klachten van deze lijst afvinken:
Het is alsof je alle problemen in je leven niet meer aankunt. Je voelt je machteloos, alsof je de controle over je leven verliest.
Het lukt je niet meer goed om de dagelijkse dingen te doen, zoals werken, het huishouden doen, voor kinderen zorgen, naar hobby's of feestjes gaan of autorijden.
Het percentage werkenden dat dit soort klachten heeft, is al aan het stijgen sinds 2013 en heeft nu een hoogtepunt bereikt. Belangrijk om te weten als werkgever: mensen die stress ervaren kunnen niet alleen uitvallen door de stressklachten an sich, maar zijn ook vaker betrokken bij arbeidsongevallen, zoals met de hand vast komen te zitten in een draaiende machine.
Hoe komt het eigenlijk, dat de leeftijdscategorie 25 tot 35 oververtegenwoordigd is als het gaat om stressklachten? Ook dat zocht TNO uit. Het onderzoeksinstituut ziet drie belangrijke bronnen van stress voor deze jonge werkenden: prestatiedruk, onzekerheden en sociale druk.
Femke Grunstra, Adviseur Arbeid & Organisatie bij Kader, herkent dit uit de praktijk. Femke: “Jonge medewerkers zijn ambitieus, staan graag voor anderen klaar en houden van autonomie. Helaas heeft dit een keerzijde. Ambitie is goed, het lijkt bij deze groep alleen uit te monden in ongezonde bewijsdrang. Voor anderen klaar staan is erg nobel, maar continu bereikbaar zijn vergt veel tijd ten koste van iemands eigen vrije tijd. Autonomie is prettig, maar een verstoorde werk-privébalans zorgt voor onvoldoende rust buiten het werk om.”
Werknemers die ouder zijn dan 55, hebben andere kenmerken en uitdagingen. Oudere medewerkers hebben bijvoorbeeld meer moeite met het voldoen aan fysieke eisen van het werk. Zij vallen of struikelen vaker. Wel melden mensen uit deze leeftijdscategorie zich minder vaak ziek met burn-outklachten.
Wat kun je nu als werkgever doen om stressklachten bij medewerkers te voorkomen? Alles valt of staat met een veilige werkcultuur. Over het werken aan een proactievere veiligheidscultuur, waarbij je rekening houdt met verschillende generaties, leeftijden en ervaringsniveaus, schreef het Safety Culture team van Kader een whitepaper. Lees ‘Veiligheidscultuur voor jong en oud’ hier.
Onze consultants staan voor je klaar. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.