De term duurzaamheid is nog niet eens uitgekristalliseerd, of we worden al weer met een nieuwe term bestookt: maatschappelijk verantwoord ondernemen of kortweg MVO.
De term duurzaamheid is nog niet eens uitgekristalliseerd, of we worden al weer met een nieuwe term bestookt: maatschappelijk verantwoord ondernemen of kortweg MVO. Het verschil tussen beide is in feite niet zo groot. Waar echter duurzaamheid vooral betrekking had op milieuaspecten, is de grondslag voor MVO breder en meer zakelijk. Het geitenwollen-sokkenimago en het groene imago zijn verdwenen. Het gaat nu om een nieuwe manier van business doen. Uiteraard valt veel over dit onderwerp te zeggen. Dat zullen we dan ook zeker doen. Om de discussie echter niet te belasten met steeds weer terugkerende vragen over wat we precies bedoelen, willen we in dit artikel allereerst proberen de theorie van het wat en waarom zo feitelijk mogelijk weer te geven.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen houdt in dat u behalve dat u naar winst (profit) streeft, ook rekening houdt met het effect van uw activiteiten op het milieu (planet) en oog heeft voor menselijke aspecten binnen en buiten het bedrijf (people). Het gaat om het vinden van een balans tussen people, planet en profit. Steeds vaker blijkt dat die balans leidt tot betere resultaten voor zowel het bedrijf als de samenleving. (Zie ook ‘MVO is de balans tussen people, planet en profit’.) En in principe spelen alle kernprocessen van het bedrijf een rol, van inkoop en productie tot personeelsbeleid en marketing. Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) wordt ook wel maatschappelijk ondernemen, maatschappelijk betrokken ondernemen, duurzaam ondernemen of ethisch ondernemen genoemd. Het is voor veel bedrijven een bekend, maar ook een breed en veelomvattend begrip. Vaak is onduidelijk hoe het moet. Heel kort gezegd komt maatschappelijk verantwoord ondernemen erop neer dat een bedrijf aandacht heeft voor de maatschappij waarin het functioneert. En dat gaat verder dan de voordeur. Zo is het voor een retailer niet alleen van belang, dat hij goed omgaat met klanten, personeel en toeleveranciers en dat hij zijn bedrijf milieuvriendelijk runt, maar ook dat hij eisen stelt aan toeleveranciers van zijn producten die hij in de winkel verkoopt en dat hij dat aan zij klanten kan uitleggen.
De mensheid raakt er steeds meer van doordrongen, dat zij niet kan doorgaan met de uitputting van resources voor winstmaximalisatie. Doorgaan in het huidige groeitempo zou betekenen dat people en planet over enkele decennia zullen zijn uitgeput en dat er geen enkele profit meer mogelijk is. De kopers van producten en diensten zullen maatschappelijk verantwoord ondernemen dan ook gaan afdwingen. Als zij weigeren nog producten te kopen die in strijd met de uitgangspunten van MVO zijn geproduceerd, dan zullen bedrijven die op die wijze produceren ‘out of business’ raken. Veel aspecten van MVO bestaan in feite al lang, vooral in Europa en in Nederland, en zij vormen juist een heel sterk onderdeel van onze economie. We hebben ze alleen tot nu toe een ander etiketje gegeven.
De overheid is in haar streven naar duurzaam inkopen bezig met het definiëren van criteria voor een tachtigtal groepen van producten en diensten. Ter illustratie geven we hieronder de criteria die gaan gelden voor leveranciers van catering.
Eisen:
Wensen:
Deze criteria geven een beeld welke soort eisen de overheid binnenkort gaat stellen aan toeleveranciers. En de consumentenbond en allerlei actiegroepen zijn zich al aan het warmlopen om overzichten te produceren, van winkels en bedrijven, die MVO serieus nemen.
Onderstaand vindt u de hoofdthema’s van MVO met voorbeelden wat in het kader van dat thema mogelijk gedaan zou kunnen worden:
Een ander kenmerk van maatschappelijk verantwoord ondernemen is de duurzame relatie met de verschillende belanghebbenden (‘stakeholders’) waarmee uw bedrijf te maken kan hebben. Denkt u bijvoorbeeld aan:
Belangrijke trefwoorden in de relatie met uw omgeving zijn: openheid en transparantie over duurzaamheid en de dialoog. Het gaat tenslotte niet alleen over people en planet, maar ook over profit. Als dat laatste aspect ontbreekt, dan zal MVO zelf nooit duurzaam worden, omdat valsspelers dan steeds weer aan het langste eind zullen trekken.
MVO is dus:
Bewust verantwoord ondernemen is een kwestie van beleid en strategie. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een doelbewuste en continue activiteit en maakt integraal onderdeel uit van de kernactiviteiten van de onderneming.
MVO is van belangvoor alle bedrijven en organisaties, groot èn klein, commercieel of not-for-profit. Kernwaarden van MVO zijn:
Zonder aandacht voor sociale en ecologische aspecten zal, zeker op de lange termijn, geen economisch gewin meer mogelijk zijn. Laten we daarom die aandeelhouderswaarde op korte termijn vergeten en teruggaan naar de roots van waarom we ondernemen en werken: niet om veel geld te verdienen, maar juist om levensidealen te realiseren voor onszelf en onze naasten.