Lek in gegevens database Kadaster is een gouden gids voor criminelen

 

Uit onderzoek van RTL nieuws blijkt dat het wel erg makkelijk is om toegang te krijgen tot de persoonlijke gegevens van huiseigenaren. Normaal gesproken zou dit deel van het Kadaster alleen beschikbaar moeten zijn voor mensen met toestemming. Zoals bijvoorbeeld notarissen en deurwaarders. Maar door een lek is het vrij eenvoudig om daar zelf ook bij te komen.

Hoe het werkt

In het openbare register van het Kadaster vind je informatie over panden en percelen. Je kunt het adres invoeren om uit te zoeken wie de eigenaar is en hoeveel er voor een pand is betaald. Maar op naam zoeken kan ook. Dit laatste hoort dus alleen te kunnen door mensen die er toestemming voor hebben. Maar het is voor iedereen mogelijk om een professioneel account aan te maken. Er is geen enkele controle op welke organisaties toegang willen tot de database en er wordt niet om identificatie gevraagd.

Om een professioneel account aan te maken heb je maar twee dingen nodig: Een KVK-nummer en een rekeningnummer. Elk willekeurig bedrijf kan worden uitgekozen. De sector maakt niet uit. Ook het rekeningnummer wordt niet gecontroleerd. De aanvraag wordt binnen een dag goedgekeurd. Daarna kun je ongelimiteerd snuffelen tussen zo’n 6.5 objectadressen. Ook adressen die echt gelden als woonadres.

Gevaarlijke situaties

Het gemakkelijk toegang kunnen krijgen tot woonadressen is een gouden gids voor criminelen. Het is geen prettig idee dat je ex wellicht zo voor je deur kan staan. Op internet wordt er al jaren illegaal gehandeld in adressen van Nederlanders. Denk aan adressen van politici, activisten, advocaten en misdaadjournalisten. In 2022 deed oud D66-partijleider aangifte omdat haar huisadres op internet werd gedeeld. Als gevolg hiervan stond een man met brandende fakkel voor haar huis.

Onze expert in informatiebeveiliging, Sjoerd van Meerendonk, noemt de situatie daarom ook niet voor niets "ernstig". Huiseigenaren moeten erop kunnen vertrouwen dat het Kadaster hun gegevens goed beveiligd en dat is in dit geval niet gebeurd. De situatie had volgens hem voorkomen kunnen worden door een goede risicoanalyse, gecombineerd met preventieve maatregelen, zoals aangescherpt logisch toegangsbeheer.

Een goed geregelde

Informatiebeveiliging

Berichten als deze laten zien hoe belangrijk een goede informatiebeveiliging is. Wil je er binnen jouw bedrijf voor zorgen dat dit wel goed geregeld is? Onze experts staan klaar om je te helpen. Van het implementeren van een compleet managementsysteem tot het voorbereiden op de audit voor certificering. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Contact
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws, ontwikkelingen en relevante kennisartikelen.

Aanmelden
Actueel

Gerelateerd nieuws

Brochure: winst met milieumanagement en MVO

Lees verder

CSRD ingeperkt: wat dat betekent voor duurzaamheidsrapportage via Kader

Lees verder

Versoepeling in de CSRD en de impact op duurzaamheidsrapportage

Lees verder