Groeien op de Safety Culture Ladder?
Download gratis ons whitepaper 'Safety Culture Ladder 2.0'. Hierin lees je onder meer wat de Safety Culture Ladder precies is en hoe nu je nu écht zorgt voor een sterke veiligheidscultuur.
Een sterke en positieve veiligheidscultuur wordt steeds belangrijker op de werkvloer. Dit is in onder andere de industrie, bouw en logistiek nog niet overal vanzelfsprekend. Ook voor sociale en psychologische veiligheid is lang niet altijd genoeg aandacht.
Door dit binnen je organisatie te onderzoeken, word je bewuster van veiligheidsrisico's op de werkvloer. Met behulp van deze inzichten kun je gaan werken aan een betere bedrijfscultuur. In deze blog bespreken we vier belangrijke redenen voor een veiligheidscultuuronderzoek.
Een van de belangrijkste resultaten die je met het onderzoek behaalt, is een vermindering van ongevallen. Wanneer je inzicht krijgt in de huidige veiligheidscultuur, heb je ook een goed beeld van de zwakke punten en risico's. Vervolgens kun je aan de slag gaan met de aanbevelingen uit het onderzoek. Dit leidt tot een veiligere werkomgeving en het voorkomen van ongevallen .
Een sterke veiligheidscultuur gaat hand in hand met betrokken en tevreden werknemers. Wanneer medewerkers zien dat je hun veiligheid serieus neemt, voelen zij meer waardering en betrokkenheid bij de organisatie. Tijdens onze onderzoeken vragen we actief om informatie van alle collega’s. Dat gebeurt via een vragenlijst én gesprekken over veiligheidsbeleving op je locatie(s). Zo laat het onderzoek zien wat je kunt verbeteren en waar de medewerkers behoefte aan hebben.
Met een veiligheidscultuuronderzoek heb je concrete, meetbare handvaten om te blijven verbeteren. Dit is geen eenmalige activiteit. Je bent continu bezig met evalueren en verbeteren. Hierdoor kun je de veiligheidscultuur blijven aanpassen aan veranderende omstandigheden en nieuwe inzichten.
Steeds meer organisaties in Nederland willen zich laten certificeren op de Safety Culture Ladder 2.0. Dit is een keurmerk voor veiligheidscultuur, waarbij de focus ligt op houding en gedrag van medewerkers. Wanneer je dit keurmerk eenmaal hebt, kun je de resultaten goed vergelijken. Zowel met je concurrenten als met andere vestigingen van hetzelfde bedrijf. Maar waar start je met de voorbereiding op de audits die je voor een certificering nodig hebt? En voldoet je organisatie eigenlijk wel aan de eisen? Een veiligheidscultuurmeting biedt een uitkomst. Deze is gericht op de thema’s die ook terugkomen in de SCL 2.0-norm. Je ontdekt waar je organisatie staat en krijgt aanbevelingen om de cultuur te versterken. Met die aanbevelingen kun je je optimaal voorbereiden op het certificeringsproces, want je weet nu precies hoe je de veiligheid in je organisatie verbetert.
Zelf de veiligheidscultuur binnen je organisatie in kaart brengen, is een ingewikkeld proces. De kans is groot dat je bepaalde knelpunten mist of dat belangrijke onderdelen (te) weinig worden benoemd. Je kunt hier beter een professional voor inschakelen. Onze adviseurs hebben uitgebreide expertise en ervaring in het uitvoeren van veiligheidscultuuronderzoeken. Het resultaat? Een betrouwbaar beeld van de veiligheid binnen je organisatie, samen met de juiste aanbevelingen.
Wil je je voorbereiden op een SCL 2.0 certificering? Of simpelweg meer inzicht in de veiligheidscultuur van je organisatie? Neem vandaag nog contact met ons op. We gaan graag aan de slag om de veiligheidscultuur binnen je organisatie te versterken!
Download gratis ons whitepaper 'Safety Culture Ladder 2.0'. Hierin lees je onder meer wat de Safety Culture Ladder precies is en hoe nu je nu écht zorgt voor een sterke veiligheidscultuur.