- Algemene gegevens over het bedrijf, zoals de grootte, sector en het aantal medewerkers
- Inzicht in de bedrijfsstructuur en de verschillende werkplekken
Elke werkgever is verplicht om een Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) bij te houden. Toch kan een RI&E opstellen een tijdrovende klus zijn. Wat heb je allemaal nodig voor de RI&E, hoe zit het met de verdiepende RI&E en hoe kun je het beheer van de RI&E stroomlijnen met software? We helpen je op weg.
De Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) is een verplicht onderdeel van de Arbowet sinds 1 januari 1994. En dat is maar goed ook: met een RI&E breng je alle arbeidsrisico's van jouw organisatie in kaart. Vervolgens treft je organisatie veiligheidsmaatregelen om deze risico’s zo veel mogelijk te minimaliseren. Een RI&E opstellen is dus meer dan alleen voldoen aan wetgeving - je vermindert verzuim en stimuleert een gezonde veiligheidscultuur op de werkvloer!
Hoe begin je met de RI&E opstellen? Voor het hoofddocument moet je de volgende zaken registreren:
Heb je bovenstaande zaken geregistreerd, dan is het hoofddocument van de RI&E voorbereid. Dit document moet getoetst worden door een bedrijfsarts of een gecertificeerd deskundige, zodat je zeker weet dat de RI&E correct wordt uitgevoerd in de organisatie. Na toetsing van dit hoofddocument ontdek je of er nog verdiepende RI&E’s nodig zijn.
In sommige gevallen is er een verdiepend onderzoek nodig om een risico goed te beoordelen. Daarom hanteren veel organisaties een gelaagde RI&E-structuur: een hoofddocument met de algemene Arbowettelijke verplichtingen én een verdieping met specifieke RI&E’s. Een verdiepende RI&E kan bijvoorbeeld gericht zijn op gevaarlijke stoffen, machineveiligheid of fysieke belasting. De RI&E is wettelijk gezien pas volledig wanneer ook alle verdiepende onderzoeken zijn uitgevoerd.
De wet maakt geen onderscheid tussen verschillende RI&E-instrumenten. Het doel van de Arbowet is om zoveel mogelijk risico’s binnen het bedrijf te inventariseren en beheersen. Ben je klaar met de verdiepende RI&E’s opstellen, dan is toetsing dus een logische vervolgstap.
Door veranderingen in werkzaamheden, organisatiestructuren of wetgeving kan de RI&E verouderen. Daarom is het wettelijk verplicht om de RI&E periodiek te updaten, zodat je nieuwe veiligheidsrisico’s in de organisatie blijft beheersen. In de praktijk is het uitvoeren en actualiseren van de RI&E vaak een tijdrovende klus - vooral als je te maken hebt met meerdere verdiepende RI&E’s!
Gelukkig kun je tegenwoordig een groot deel van de RI&E automatiseren en structureren met QHSE software. Door aspecten van de RI&E te digitaliseren, zoals incidentmeldingen en de risico-analyse, blijf je boven op de voortgang van de RI&E. Je reageert sneller op incidenten, loopt voor op nieuwe wet- en regelgeving en behoudt grip op veiligheid binnen de organisatie.
Wil je het hele proces van de RI&E versoepelen, van opstellen tot actualiseren? Ontdek dan Qnect AMS - RI&E, de softwareoplossing van Kader. Qnect AMS - RI&E is een digitale risico inventarisatie die je helpt bij het uitvoeren, bijhouden en proactief actualiseren van de RI&E:
Meer weten over hoe Qnect de RI&E van jouw organisatie kan ondersteunen? Probeer de gratis online demo!
Het AMS helpt de juiste acties te genereren, prioriteren en toe te kennen aan de verantwoordelijken. Door real-time status inzicht van deze acties zorg je dat de RI&E voortdurend en organisatiebreed actueel is en blijft.
Wij geloven in een persoonlijke aanpak door het aanbieden van een op maat gesneden onboarding en gebruiksinstructie. Op deze manier weet je direct hoe je jouw digitale RI&E moet inrichten en kan je snel van start met de uitvoer.
AMS is ontwikkeld door vakinhoudelijke gecertificeerde veiligheidskundigen en arbospecialisten.
Vragenlijsten opgesteld door branche specifieke veiligheidskundigen helpen jou te voldoen aan de laatse Arbowet- en regelgeving.