Hebben we het nu goed geregeld voor onze medewerkers? Die gedachte kan je buikpijn opleveren, zelfs als je al een Risico-inventarisatie & Evaluatie (RI&E) hebt opgesteld. Want nieuwe risico’s blijven ontstaan en bestaande risico’s worden kleiner of groter. Wanneer je die risico’s niet in kaart hebt, kunnen ze je verrassen. Met een incident, letsel of boete tot gevolg en daar zit natuurlijk niemand op te wachten.
Wanneer moet je de RI&E aanpassen?
Bij iedere wijziging in wetgeving, verandering in jouw werkprocessen of techniek binnen jouw organisatie moet je de RI&E aanpassen. Neem bijvoorbeeld de aanschaf van een nieuwe productielijn. Hiermee ontstaan er nieuwe risico’s in het organisatieproces waar passende veiligheidsmaatregelen bij horen. De RI&E is dus geen eenmalige checklist, maar een dynamisch document dat je helpt om inzicht en grip te krijgen op alle soorten arbeidsrisico’s in de organisatie.
Voordelen van uw RI&E onderhouden
Aan de slag blijven met jouw Risico-inventarisatie & Evaluatie zorgt bovenal voor een veilige, efficiënte werkomgeving en tevreden werknemers. Maar up-to-date blijven is niet alleen belangrijk voor het welzijn van jouw medewerkers. Ook de Nederlandse Arbeidsinspectie gaat proactief en strenger controleren op de RI&E. Met een goed onderhouden RI&E voorkom je gedoe met instanties en komt jouw bedrijfscontinuïteit niet in gevaar. Bovendien ben je met een actuele RI&E een aantrekkelijke werkgever voor jongere generaties die een veilige werkplek steeds belangrijker vinden.
3 tips om meer uit jouw RI&E te halen
Hoe laat je die RI&E nu een meerwaarde worden voor jouw organisatie?
1. Snap waar je mee bezig bent
Je weet niet wat je niet weet. Om jouw RI&E goed te kunnen onderhouden, heb je genoeg kennis en kunde nodig. In het duister tasten is immers onwenselijk als het om veiligheid gaat. Een training of opleiding biedt de verantwoordelijke de nodige inzichten, ook als deze persoon al eerder is opgeleid. Hoe steekt de wetgeving nú in elkaar? Wat zijn tegenwoordig de beste maatregelen?
Veel bedrijven met een verhoogd risicoprofiel maken serieus werk van hun RI&E door bijvoorbeeld collega’s op te laten leiden tot Middelbaar Veiligheidskundige (MVK) of Hogere Veiligheidskundige (HVK). Bedrijven met een iets lager profiel kunnen denken aan een Masterclass RI&E of opleiding tot preventiemedewerker. Aanvullend kun je websites raadplegen als arboportaal.nl en rie.nl.
2. Creëer overzicht
Om jouw RI&E te actualiseren en onderhouden is ook overzicht nodig. Overzicht van jouw unieke afdelingen, processen en medewerkers. Wat speelt er in de organisatie? Hoe werkt iedereen en welke risico’s hangen daaraan? Dat kun je zelf in kaart brengen, maar misschien weet je niet wat moet en mag. In de wet zijn niet alle veiligheidsthema’s zwart-wit; er is veel grijs gebied om invulling aan te geven.
Je kunt hiervoor de blik van een externe veiligheidskundige inschakelen. Maar ook bepaalde software voor risicomanagement helpt je. Hierin staan alle actuele wettelijke vraagstukken én jouw eigen risicoscenario’s. De achterliggende workflow helpt je om risico’s te beoordelen en aan te pakken. Onder meer via self-assessments en rapportages.
3. Schakel hulp in
Zie je het echt niet zitten om het onderhoud van jouw RI&E te monitoren, dan is uitbesteden een optie. Steek uw energie eenmalig in een goed basisdocument en laat dat onderhouden door een externe partij. Je krijgt dan een seintje wanneer jouw RI&E toe is aan een actualisatie. Bijvoorbeeld wanneer de wet- en regelgeving verandert.
Met het RI&E-onderhoudscontract van Kader ben je verzekerd van een up-to-date RI&E. Dat scheelt je veel tijd, geld en energie. Je krijgt inzicht in wat je op orde hebt en wat nog niet, zodat je de keuzes in jouw RI&E ook kunt verantwoorden tegenover Arbeidsinspectie.
Mijn RI&E onderhouden: kan ik dat wel?
Wees niet bang om met jouw RI&E aan de slag te gaan. Veel professionals denken dat ze er na de check van een kerndeskundige niet meer aan mogen komen. Dat is niet waar. Stel een verantwoordelijke aan om jouw RI&E te onderhouden of schakel hulp in. En blijf nadenken over hoe jij en je collega’s ervoor kunnen zorgen dat iedereen weer gezond en veilig naar huis gaat.