Hulp nodig bij het uitvoeren van de DMA?
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of wil je meer weten over de DMA en de CSRD, neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder op weg!
Heeft jouw bedrijf te maken met de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk al eens gehoord van de dubbele materialiteitsanalyse (DMA). In dit artikel geven wij antwoord op veelgestelde vragen rondom dit onderwerp. Waaronder: “Wat is de dubbele materialiteitsanalyse?”, “Is de dubbele materialiteitsanalyse verplicht bij de CSRD?” en “Wat moet je doen voor de dubbele materialiteitsanalyse?”.
Tijdens de DMA worden de duurzaamheidskwesties die relevant zijn voor jouw bedrijf geanalyseerd en geprioriteerd. Duurzaamheidskwesties zijn onder te verdelen in de drie pilaren van duurzaamheid: milieu, sociaal en bestuur (Environment, Social and Governance in het Engels). Deze drie pilaren zijn al langer relevant vanuit de financiële sector en nu voorwaardig opgenomen als uitgangspunt voor duurzaamheid binnen de CSRD. De 3 pilaren bevatten 10 thema’s, en hieronder hangen weer een aantal subthema’s:
Wil je meer wetenover de dubbele materialiteitsanalyse? En wil je weten hoe CSRD en CSDDD managementsystemen jouw organisatie verder helpen? Volg ons gratis webinar op 20 nov 2024 om 15 uur. Onder begeleiding van duurzaamheidsadviseur Patrick Groen. Schrijf je in
Klimaatverandering (E1)
Vervuiling (E2)
Waterverbruik en watervoorzieningen (E3)
Biodiversiteit (E4)
Circulaire economie (E5)
Eigen werknemers (S1)
Werknemers in de waardeketen (S2)
Getroffen gemeenschappen (S3)
Consumenten en eindgebruikers (S4)
Zakelijk gedrag (G1)
Bij de dubbele materialiteitsanalyse schat je de impact in die je maakt per onderwerp (inside-out) en de risico’s en kansen die dit onderwerp bieden voor je bedrijf. Op deze manier kom je met een shortlist van onderwerpen die voor jouw organisatie het meest relevant zijn. Dit zijn dan de belangrijkste duurzaamheidskwesties je over moet rapporteren.
Ja, dit is verplicht om te doen. Je dubbele materialiteitsanalyse is de basis van je duurzaamheidsrapportage en daarmee van de CSRD. Hiermee worden alle belangrijke gerangschikt op basis van impact, risico’s en kansen zodat je weet waar je over moet rapporteren.
Het bepalen van de impact, risico’s en kansen per onderwerp gebeurd door het doen van een risicoanalyse. Vanuit zowel het impactperspectief als het financiële perspectief gelden er vanuit de ESRS richtlijnen en methoden om de materialiteit (of relevantie) te bepalen.
Voor het bepalen van de impact materialiteit beoordeel je de ernst van de impact en de waarschijnlijkheid van deze impact. De ernst van de impact bepaal je door de omvang, intensiteit en de herstelbaarheid samen te nemen. Voor de financiële materialiteit wordt de omvang en de waarschijnlijkheid gebruikt.
De scores van de impact en van de financiële materialiteit samen zorgen voor een dubbele materialiteitsscore. Deze scores maken samen een dubbele materialiteitsmatrix. Met zo’n matrix wordt jouw DMA inzichtelijk gemaakt. Door deze score te analyseren en een bepaalde drempelwaarde toe te kennen wordt bepaald welke onderwerpen relevant/materiaal zijn en welke niet. De drempelwaarde is een arbitraire score vanuit de DMA die iets zegt over de ambitie en risicotolerantie van uw bedrijf.
Nu je weet welke onderwerpen relevant zijn voor jouw organisatie, is het zaak om deze te valideren bij stakeholders. Deze validatie is verplicht en heeft twee doelen:
Met de stakeholdervalidatie weet je precies of jouw opvattingen en aannames uit de analyse juist zijn geïnterpreteerd en kun je verder naar de volgende stap: Het identificeren van missende datapunten op de materiële (relevante) onderwerpen
Door het uitvoeren van een DMA krijgt jouw bedrijf een helder beeld van de belangrijkste duurzaamheidskwesties en de bijbehorende risico’s en kansen. Dit proces helpt niet alleen bij het voldoen aan de CSRD-verplichtingen, maar versterkt ook de strategische besluitvorming en transparantie richting stakeholders. Door een voortdurende dialoog met stakeholders en het regelmatig herzien van de materialiteitsanalyse, blijft jouw bedrijf goed voorbereid op de dynamische eisen van duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Kortom, de DMA is een essentieel instrument om toekomstbestendig te ondernemen.
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of wil je meer weten over de DMA en de CSRD, neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder op weg!