Klantcase

Veiligheidstraject beloond met certificering op trede 3 van de veiligheidsladder

Na een jaar actief aan de slag te zijn met verbeteringen op het gebied van veiligheid is de inzet van Alimak beloond middels een certificering op trede 3 van de Veiligheidsladder. 

Consulting
Safety Culture

Hoe meer verantwoordelijkheid, reflectie en investeringen in veiligheid, hoe hoger de score. En hoe hoger je plek op de Veiligheidsladder. Op welke trede wil jij uitkomen? Wij helpen je erbij. Met succes.

Neem contact op Advies is nooit ver weg
Alimak Group Benelux

Veiligheidsladder

Kader Safety Culture heeft voor Alimak Group Benelux, ontwerper en producent van verticale toegangsoplossingen in de industrie en bouw, een veiligheidstraject begeleid. De doelstelling van het traject was groeien naar een proactieve veiligheidscultuur. Een live Veiligheidsdag voor alle medewerkers was daar onderdeel van. 

Na een jaar actief aan de slag te zijn met verbeteringen is de inzet van Alimak beloond middels een certificering op trede 3 van de Veiligheidsladder. 

De start van het veiligheidstraject 

Het veiligheidstraject bij Alimak begon met een nulmeting van de huidige veiligheidscultuur. Middels interviews, rondgangen op locatie en een GAP-analyse werd inzichtelijk waar Alimak één jaar geleden stond op de veiligheidsladder; trede 2. Op basis van die nulmeting zijn duidelijke doelstellingen gemaakt om te verbeteren. Alimak heeft samen met Kader een uitdagend en leerzaam traject opgesteld om te groeien naar een proactieve veiligheidscultuur. Dit traject bevatte een veiligheidsdag, de oprichting van een veiligheidscommissie, het implementeren van gedragsregels en een training voor leidinggevenden. 

Veiligheidsdag 

Om het veiligheidsbewustzijn van de Alimak-medewerkers een boost te geven namen ze deel aan meerdere workshops. Het was een actief dagprogramma. Met een ‘pingpongballenworkshop’ werd de TRA- en LMRA-methodiek behandeld, er werd met een acteur geoefend hoe je elkaar het beste feedback kan geven en het Veiligheidscultuurspel werd gespeeld, tevens verzorgde Alimak een eigen workshop om te leren van incidenten. 

Tijdens de ‘pingpongballenworkshop’ viel op dat de deelnemers erg enthousiast waren en praktisch dachten. Ze gingen direct op zoek naar een oplossing voor het voorgelegde probleem. Hierbij wisten veel groepjes de TRA en LMRA goed in te zetten om de klus voor te bereiden en alle risico’s in kaart te brengen. Tijdens de middag van de veiligheidsdag hebben de deelnemers zelf gedragsregels voor veiligheid opgesteld en gepresenteerd aan elkaar. Deze bottom-up aanpak heeft ervoor gezorgd dat er draagvlak voor de geformuleerde gedragsregels is gecreëerd. 

Veiligheidscultuur

Veiligheidsbewustzijn vergroten

Onveilig gedrag speelt vaak een rol bij ongevallen op de werkvloer. Door het veiligheidsbewustzijn te vergroten kunnen (gedrags)patronen die onveilig gedrag in stand houden worden doorbroken. Hoe pak je het aan? 

Contact Help mij op weg
Safety Games

Vervolgtraject 

Na de veiligheidsdag is een Veiligheidscommissie opgericht om de cultuurverbeteringen op het gebied van Veiligheid te blijven aanjagen en monitoren.  De definitieve gedragsregels zijn opgesteld met behulp van de input afkomstig uit de veiligheidsdag. En de veiligheidsobservatieronde training is georganiseerd. Alle leidinggevenden van Alimak hebben geleerd hoe ze gedragsobservaties moeten doen en effectief het gesprek kunnen aangaan op de werkvloer; van check naar gesprek!    

Certificering veiligheidsladder 

Alle inspanningen van Alimak in dit veiligheidstraject zijn beloond; Alimak heeft met succes Veiligheidsladder trede 3 behaald. Dit is een welverdiende kers op de taart voor de vooruitgang die Alimak heeft gemaakt in het verbeteren van de veiligheidscultuur. Alimak blijft uiteraard actief om continu te streven naar een zo veilig mogelijke werkplek voor alle medewerkers! 

Het gebruik van spelvormen 

Door gebruik te maken van spelvormen als veiligheidsspel, wordt de motivatie vergroot en ontstaat er een drive om te leren. Deze motivatie en drive staan aan de basis van gedragsverandering en zijn essentieel om mensen in beweging te krijgen en te laten nadenken over veiligheid. In trajecten waarbij we ondersteunen om de Veiligheidsladder te implementeren maken we vaak gebruik van diverse safety games.  

Kader helpt je met het meten, verbeteren en certificeren volgens de Veiligheidsladder. Neem geheel vrijblijvend contact op met onze adviseurs om de mogelijkheden te bespreken. 

Actueel

Onze nieuwste artikelen

18/04/2024

Meld je aan voor het webinar cultuurverandering

Lees verder

Waarom het aanschaffen van een managementsysteem nuttig is voor jouw bedrijf

Lees verder
08/04/2024

Ben jij een curlingmanager (of heb je er een)?

Lees verder

Persoonlijk

Innovatief

Pragmatisch

Vakkundig

Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht